Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. február 13.

Minden jó, ha a tető jó

A 3 leggyakoribb tetőprobléma

Építkezel vagy tetőfelújítást tervezel, de számodra sem egyértelmű, hogy mire érdemes odafigyelni a tetőszerkezet kialakításakor? A tetőn nem érdemes spórolni, és ajánlott rászánni a kellő időt, hiszen védelmet nyújt az esőtől, hótól, fagytól, nyári kánikulától és beázástól. Ráadásul egy ház hővesztesége az esetek többségében a padlásfödémen és a tetősíkon a legszámottevőbb. Blogbejegyzésünkben a leggyakoribb tetőproblémákat gyűjtöttük össze, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni. 

TETŐFEDÉS (CSAK) OKOSAN 

A megfelelő minőségű tetőcserép önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a tető szakszerű, tartós és lehetőleg hosszú ideig problémamentes legyen, tetőrendszerben kell gondolkodnunk, amely számos rendszerelemből áll, és ezek kiválasztásához egy jó tetőfedő szakember segítségére is szükséged lehet. 

Ha tetőtérrel rendelkezik otthonunk, vagy a jövőben szeretnénk beépíteni, nem feledkezhetünk meg a megfelelő hőszigetelésről, valamint fokozott vízzáróságot biztosító rendszerelemek használatáról sem.  

romai-star_fokep.jpg

Szakértői tipp: „A nem megfelelő alapanyagok (tetőcserép és a szükséges rendszerelemek) használata vagy nem szakképzett kivitelező megbízása egy felújítás során igazi láthatatlan „aknákat” jelenthet. Egy komolyabb beázást sem mindig könnyű észrevenni elsőre, így előfordulhat, hogy a tető szerkezete annyira károsodik, hogy idővel nemcsak a héjazatát kell javítani, de a tartószerkezeti elemeket is cserélni kell.” 

IDŐJÁRÁSRA HANGOLVA 

A tető a ház egyik legfontosabb eleme, így kialakításakor oda kell figyelnünk az időjárás viszontagságaira is, a személyes igények mellett. Vegyük sorra, hogy mely eszközökkel szállhatunk hatékonyan szembe: 

Ügyelnünk kell arra, hogy a nyári kánikula idején ne legyen elviselhetetlen hőség, amit csak klíma berendezéssel tudnánk enyhíteni. Célszerű ezért hővisszaverő technológiával készült tetőcserepeket választani, és korszerű hőszigetelést kialakítani.  

Hogyan tegyük tetőrendszerünket viharállóvá? A beton tetőcserepek a legellenállóbbak, így a zord téli időszakban legkeményebb viharokkal is szembeszállHa szeretnénk biztosra menni, érdemes viharkapcsokat is rögzíteni a tetőszerkezeten, ugyanis ezekkel a tetőcserepek ellenállóbbá válnak az úgynevezett szélszívásnak. A tető peremterületei a legkritikusabbak a viharállóság szempontjából. Szegélyeknél, eresz mentén, gerinc mentén, valamint minden vágott elem esetén szükséges gondoskodni a rögzítésről, még akkor is, ha a tető hajlásszöge nem feltétlenül követelné meg a viharkapcsokat. 

A téli hónapokban a hófogó-rendszerek számos balesettől óvhatnak meg bennünket, köztük a lezúduló hótömeg okozta veszélyektől. A viharállóságot biztosító tetőrendszer-elemekről, és a hófogó-típusokról bővebben itt és itt olvashat. 

NEM MEGFELELŐ LÉG- ÉS PÁRAZÁRÁS 

A nem megfelelő lég- és párazárás előbb-utóbb felújítási munkálatokat vonhat maga után, mivel a lecsapódó nedvesség nyomán penészesedés indulhat meg, de károsodhat a szerkezet és a hőszigetelés is. Ahhoz, hogy felújításra ne kelljen vagyonokat költeni, érdemes időnként ellenőrzést végeznünk a tetőn és a padlástérben. 

Szakértői tipp: Mérsékelhető annak a lehősége, hogy légmozgás vagy kontrollálatlan páradiffúzió hatására nedvesség tartalmú meleg levegő kerüljön a hőszigetelésbe, a megfelelő páratechnikai réteg kialakításával. Egy korábbi bejegyzésünk a témában: Minden, ami párazárás. 

A légzárás akkor lesz teljes értékű, ha minden csatlakozásnál, például a falaknál vagy az áttöréseknél gondosan ki van tömítve és le van ragasztva. Ha „rés marad a pajzson”, a meleg, párás levegő meg fogja találni az utat a hideg tér felé, és ugyanúgy kicsapódik vízcseppek formájában, mint a hűtőszekrényből kivett hideg sörösüveg felületén a magas páratartalmú, meleg nyári napokon.

Szakértői tipp: Mindez megakadályozható a fűtött, belső tér felől beépített légs párazáró réteggel, amivel minimalizálni tudjuk a pára szerkezetbe való jutását. Ehhez ajánljuk a Bramac Membran 100 2S párazáró fóliát, ami dupla ragasztósávval ellátott, magas páraellenállással rendelkezik 

VÍZZÁRÁSI PROBLÉMÁK 

A felújítást indokolhatja az elöregedett tetőszerkezet, ami többek között a vízzárási problémák, beázások, vagy a nem megfelelő fóliahasználat következtében történik.  

Már a legkisebb mértékű víz beszivárgása – ami adódhat a szakszerűtlen kivitelezésből vagy a megfelelő rendszerelemek hiányából is – több százezer forintos kárt okozhat, egy komolyabb beázás pedig ennek a többszöröse is lehet, nem beszélve a sok bosszúságról és utánajárásról. A vízszigetelésről itt és itt olvashatsz.  

Milyen rendszerelemekre van szükségünk, hogy megelőzhessük a víz beszivárgását? A csomóponti csatlakozásoknál, áttöréseknél megfelelő kúpalátétek, Durovent átvezetők alkalmazása és a vápa helyes kiépítése hosszútávú megoldást kínál. A vápa hatalmas vízgyűjtőként funkcionál, segítve az esővíz távozását az eresz irányába. 

Továbbá az alátéthéjazatként használt tetőfólia a másodlagos vízelvezetést tudja biztosítani azáltal, hogy a vízzáró cserépfedés rései között beszivárgó és/vagy visszatorlódó nedvesség ellen védelmet nyújt. A kémény- és falszegély elemek használata a tetőfedés, illetve a kémények és egyéb áttörések csatlakozásának vízzáróságát szolgálják.  

A tetőhéjazatról lejutó csapadék biztonságos elvezetését az ereszcsatorna rendszer biztosítja. A tető szerves részét képezi, és funkcionalitásán kívül esztétikai és tartóssági követelményeknek is meg kell felelnie. A külső peremes, horganyzott, porszórt acél csatorna elemek színben passzolnak a tetőcseréphez, könnyen összeszerelhetőek, jégverésnek ellenállnak és még a létra nekitámasztását is elviselik amikor a karácsonyi dekorációt szeretnénk felszerelni a házunk homlokzatára. 

mindenjohaatetojo_eresz.jpg

ÁTSZELLŐZÉS HIÁNYA 

Az átszellőzés kiépítése sem elhanyagolandó, így elkerülhetők a korhadási és befülledési problémák. Funkcióját tekintve, nyáron elsősorban a hőcsillapításban, télen a páraelvezetésben vesz részt A szakszerű átszellőzés a szükséges légmozgás biztosítása mellett megakadályozza a rovarok, madarak bejutását a tetőcserép alá. Elemei a jó szellőzőképességű, nyújtható és külső csapadék bejutásának ellenálló kúpalátét, lezárófésű, szellőzőléc, szellőzőszalag és szellőzőcserép. A kúpalátéttel a kúpcserepek alatti összevágott, vagy a taréjgerinc két oldalán lévő tetőcserepek közötti rést lezárjuk, miközben a tető szellőzése is biztosított.

Ha további tippjeinkre is kíváncsi vagy ajánljuk figyelmedbe a blog korábbi tartalmait, többek között a magas és lapos tető karbantartásáról, de a BMI Bramac tanácsadóit is megkeresheted kérdéseiddel.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása