Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. július 14.

Így ne ázz be!

Esős időszakban örökké visszatérő téma a beázás, ami sokunk életét megnehezítheti évről-évre. Tetőrendszer sorozatunk második részében azt nézzük át, hogy milyen tető-rendszerelemek beépítésével lehetett volna megelőzni a bajt már a kezdet kezdetén.

Alátéthéjazat (legtöbb esetben tetőfólia)

Legfőbb célja, hogy megvédje a tetőszerkezetet, az alatta levő hőszigetelést és a lakóteret a cserép illesztési hézagain vagy a szellőzőcserepeken átjutó csapadéktól – ami nemcsak a szakadó eső, hanem porhó is lehet. A kósza víz nem csak a tetőszerkezetet károsítja ugyanis, hanem a hőszigetelés szigetelő képességét is jelentősen leronthatja. Kicserélni, javítani pedig minimum a tetőfedés munkadíjának a duplája, mivel ehhez el kell távolítani, majd újra visszaépíteni az előtte remélhetőleg gondosan elkészített tetőfedést lécezéssel, cserepekkel és minden egyéb tartozékkal együtt. Ezért nem érdemes rajta spórolni az építkezéskor. Elsősorban beépített tetőtereknél érdemes dupla ragasztósávval ellátott tetőfóliát választanunk, hogy szélzáró és fokozottan vízzáró, vagy akár vízhatlan alátéthéjazatok kialakítására is alkalmas legyen. Utóbbi alacsonyabb hajlásszögű tető esetén nem beépített tetőtérnél is fontos lehet.

Tudtad? A Bramac Clima Plus 2S tetőfólia használatával akár 3 °C-ot is csökkenhet a hőmérséklet a tetőtérben még a nyári hőségben is. A fémbevonat pedig télen csökkenti a hősugarak terjedését, így fűtés kiadását is mérsékelheti.

2_071_30.jpg

tetőhéjazat

Ereszcsatorna

Azt, hogy mire való az eresz, mindenki tudja, de, hogy milyen eresz-megoldások vannak a piacon, arról bővebben előző cikkünkben is olvashatsz. Abban persze mindegyik megegyezik, hogy fő feladata a vízelvezetés, ami abban az esetben működhet tökéletesen, ha nem külön-külön, hanem rendszerben szerezzük be az ereszt. Ugyanis ez a garancia arra, hogy milliméter pontossággal passzolnak majd egymáshoz az elemek, hogy a víz ne tudjon kiszökni még a legapróbb hézagon keresztül se.

bramac_metallrinne_system.jpg

Kémény- és falszegély

Ha a vízszigetelésre gondolunk, nem biztos, hogy a kémény az elsők között az eszünkbe jut. Pedig hol folyik be legkönnyebben az esővíz? A csatlakozásoknál (mint például a kémény, fal vagy akár egy tetőablak). Ezért tető építésénél beázás ellen az egyik legelemibb rendszerelem a kémény- és falszegély, amely jó esetben:

  • többcélúan felhasználható (nem csak kémények, de falszegélyeknél, vápacsatlakozásoknál is)
  • cseréphez passzoló színekben kapható, de akár festhető is
  • könnyen megmunkálható (ollóval vágható, kézzel formázható)
  • önhegesztő (toldható, szélesíthető, nem kell forrasztani)
  • és a legfontosabb: teljesen vízzáró

lrc_wakaflex.jpg

Jó tudni: van, hogy tévesen azonosítjuk a padláson keletkezett víztócsákat. Néha csak egy rosszul megválasztott vagy szakszerűtlenül beépített tetőfólia tréfál meg minket, és a megrekedt, lecsöpögő párára hisszük, hogy beázott a tető.

Olvasd el Tetőrendszer sorozatunk első részét is.

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása