Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. április 04.

Hogyan véd csapadék ellen a tető?

Nap, szél, hó, eső – a tető tartja a frontot a fejünk felett. Legfontosabb feladata tehát a csapadék elleni védekezés, legyen szó akár a tetőfelületre hulló esőről, hóról, vagy akár a tetőhéjalás alá bejutó nedvességről. Éppen ezért fontos a strapabíró, hosszú távon is biztonságot nyújtó tetőrendszer, mert egy kis hiba miatt is komoly károk keletkezhetnek otthonunkban.

joteto_blog_csere_1.jpg

A csapadékvíz elvezetése

A tetőről a vizet vagy kívülről is látszó, külső ereszcsatornában vagy rejtett attikacsatornában vezethetjük el. Az attikacsatorna a kortárs építészet kedvelt, elegáns megoldása, viszont rendkívül gondos kivitelezést igényel – ügyelni kell például a túlfolyás elleni védelemről, illetve gondoskodni kell róla, hogy lehetőség legyen a karbantartására, tisztítására.

Bonyolultabb tetőforma esetén a vápacsatornákba gyűlik össze a víz, és innen kerül az ereszcsatornába. A vápa kialakítása bádogozással, acél vagy alumínium lemezekkel történik.  

1_037_85.JPG

A külső ereszcsatornának szintén többféle verziója van, leggyakrabban a függő ereszcsatornával találkozhatunk, amiket már a gyártók is rendszerekben gyártanak. Acélból, alumíniumból vagy rézből is készülhetnek.

A hóteher elleni védekezés

Már a tetőszerkezet méretezésekor is gondolni kell a téli havazásra, ami komoly terhet jelenthet a tetőn. A megcsúszó nagy hótömegek életveszélyesek lehetnek, a tetőre erősített hófogók viszont megakadályozzák, hogy ezek egyben a földre zuhanjanak. Hófográccsal kiegészítve pedig azt is meggátolhatjuk, hogy a hó lecsússzon a tetőfelületről. Felszerelésükről és a darabszámról mindig konzultáljunk szakemberrel. A leghatékonyabb hófogást a tető teljes felületén elhelyezett hófogókkal érjük el. A hófogásról jogszabály is rendelkezik, közterülettel határos, 10 m-nél hosszabb esésvonalú tetőnél kötelező a hófogásról gondoskodni. 

1_017_b_1.jpg

Amikor a tetőhéjalás alá jut a nedvesség

A kiselemes pikkelyes fedések (pl. a cserépfedések) nem vízhatlanok, vagyis valamennyi nedvesség bejut alájuk. Párazáró vagy páraáteresztő tetőfóliával viszont ez a probléma is kiküszöbölhető, hogy mikor és melyiket alkalmazzuk, ezzel kapcsolatban részletesen itt olvashatunk.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása