Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. augusztus 26.

Hogyan készülj fel a nyár végi viharokra?

A hőmérsékleti rekordok sorra dőlnek meg, a nagy nyári forróság pedig sokszor hirtelen hatalmas viharokba csap át. Nem árt tehát felkészülnünk a szélsőséges időjárási jelenségekre, hogy házunk károk nélkül vészelhesse át ezt az időszakot. Tippjeink segítenek, hogy hogyan óvhatod meg házad tetejét minden körülmény között.

 teto_vihar.jpg

Miért fontosak a viharkapcsok?

Nagyobb esőzések, szélviharok esetében a tetőknek jellemzően a szegélyei, gerinc és eresz menti területen lévő cserepei veszélyeztetettebbek, ezeket kell megerősítenünk. A viharkapcsok olyan rendszerelemek, amelyek kiküszöbölik a szél okozta elmozdulást. A viharkapcsokkal lefogatott cserepek ellenállnak az úgynevezett szélszívásnak: a nagy viharban a légnyomás egyik oldalról toló, nyomó hatást gyakorol a tetőre, míg a tető felett az elfújás szívó hatásként jelentkezik.

A viharkapocs tehát megakadályozza, hogy a szél kiemelje a helyükről a cserepeket. Rozsdamentes acél alapanyaguknak köszönhetően évtizedekig is kitartanak. Nagy előnyük, hogy beépítésükhöz nem kell megfúrni a cserepet, nem kell hozzá külön eszköz, szerszám, és gyorsan elhelyezhető.

Az elemek beépítése utólag is megtörténhet, ehhez ráadásul meg sem kell bontani a tetőt. Míg a csavarozásnál a cserép felső részét rögzítik, a viharkapocs a cserép alsó részén kapaszkodik a cserépbe, ahonnan szél a legnagyobb emelő erővel hat rá.

Utat a víznek

A víz elvezetése különösen fontos kérdés az esőzések kapcsán: érdemes rendszerben gondolkodnunk, mert így garantáltan passzolnak egymáshoz a tető egyes elemei. Az ereszcsatorna-rendszer is karbantartást, tisztítást igényel: időről-időre szabadítsuk meg a lehulló levelektől, gallyaktól, szennyeződésektől, amik elzáródást okozhatnak! A tetőn végzendő nagytakarítás fontosságáról és lépéseiről tovább olvashatsz ebben a blogposztban.

bmi_ereszcsatorna.jpeg

Ám az esőcseppek nem csak kellemetlenségeket okozhatnak! Korábbi blogbejegyzésünkből azt is megtudhatod, hogyan spórolhatsz az csapadékvíz hasznosításával.

JóTető tipp: A csatlakozásoknál folyhat be legkönnyebben az esővíz, ezért érdemes átnézni, hogy nincs-e esetleg elmozdult cserép, hiányzó viharkapocs, rendszerelem. Átvizsgálásnál különös figyelmet kell fordítanunk a csomópontokra, szegélyekre is.

Villámlás? Stop!

A nyár végi heves viharokat gyakran kísérik villámlások. Hazánkban családi házakon a villámhárító ugyan nem kötelező, de nagyon hasznos lehet. Telepítési szándékunkkal, vagy esetleges hibák elhárításához hívjunk szakértő villamos kivitelező szakembert.

JóTető tipp: Még tökéletes villámhárító esetén is javasolt, hogy vihar esetén húzzuk ki elektromos készülékeinket a konnektorból, nehogy egy villámlás okozta elektromos zárlat kárt tegyen bennük.

Érdemes ellenőrizni biztosításunkat is, ugyanis nem mindegyik terjed ki a viharkárokra. Szükség esetén bővítsük extra elemekkel, vagy keressünk olyan szolgáltatót, amely az extrém időjárási körülmények okozta károkra is fedezetet nyújt.

Nyugodtabb alvás - garanciával

A garancia persze nem véd meg a károktól, de mindenképpen nyugodtabban alszunk az esőcseppek halk kopogása mellett, ha tudjuk, hogy otthonunk épsége évtizedekre garantált. Ezért a BMI Bramac a tetőcserepekre nyújtott 30 év új érték garancia mellett, teljes rendszer vásárlása esetén a teljes tetőre 15 év rendszergaranciát vállal. A BMI termékei ugyanis szélcsatornás tesztelésnek vannak alávetve, ezért rendkívül időtállók.

A szélcsatornákban képesek a legkülönbözőbb szél-, vihar- és esőviszonyokat szimulálni, beleértve azokat a szélsőséges időjárási körülményeket, amelyek jellemzően csak 50 évente fordulnak elő. A BMI Bramac-nál így csak akkor kerülhetnek piacra új tetőfedő anyagok, ha a szélcsatorna, a törési és hosszútávú öregedési teszteken is megfelelnek, így garantálva termékeik időjárásállóságát.


kidolt_fa.jpg

A ház környezete

A tető mellett a ház környezetére is ügyeljünk! Extra tippjeink a viharok károk nélküli átvészelésére:

  • Ne hagyjunk olyan textil borítású bútorokat a teraszon, amik megázhatnak: a vihar idejére menekítsük be őket a házba vagy pincénkbe.
  • Zárjuk be a nyílászárókat, hogy a hirtelen feltámadt szél ne tehessen kárt otthonunkban. A tetőtéri ablakokról se feledkezzünk el!
  • A villámok sok bosszúságot és kárt okozó hatása a túlfeszültség, amely elsősorban az elektronikai eszközeinket veszélyezteti: érdemes lehet berendezéseink védelmében túlfeszültség-levezetőket beszerelni otthonunkba.
  • Biztosítsuk, hogy a fák ne dőlhessenek rá a tetőre és igyekezzünk járműveinkkel fedett helyen parkolni.

A viharkárok megelőzése azonban már a tető építésénél elkezdődik, ezért válasszunk megbízható szakembert, aki mindezekkel tisztában van és a legmegfelelőbb megoldást nyújtja, mi pedig gondos gazdaként ellenőrizzük és tartsuk karban tetőnket.

Ebben a blogbejegyzésünkben még többet megtudhatsz a vihar- és hó elleni védekezésről, ha pedig konkrét kérdésed lenne, keresd Szaktanácsadóinkat!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása