Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. október 20.

Miért legyen átszellőzve?

Egy tetőrendszer sokkal több funkciót lát el, mint amire először gondolnánk. Az átszellőző levegő bejutásáért is a szakszerűen kivitelezett tető a felelős, épp ezért építkezés vagy felújítás során az átszellőzés kiépítését is szem előtt kell tartani.

A megfelelő átszellőzés legfontosabb elemei a kúpalátét, lezárófésű, szellőzőléc, szellőzőszalag és szellőzőcserép. Ezeknek az elemeknek a többsége megakadályozza a porhó, csapóeső és rovarok bejutását a tető alá. Ezzel egyidőben viszont segítik a kinti levegő bejutását a tetőcserép alatti térbe.

Tetőépítéskor az első sor cserepet kiemelt tetőléc helyett érdemes szellőzőlécre építeni, hogy azon keresztül is beszellőző keresztmetszetet nyerjünk, méghozzá pont a minimálisan előírt 200 cm2/m közeli értéket.

A jó szellőzés kiépítése azért is fontos, mert a kinti hőmérséklethez képest nyáron például sokkal melegebb lehet a tetőcserép alatti térben. Viszont ha a levegő szabadon tud áramolni – a szellőző elemeknek köszönhetően – akkor a kinti hűvösebb levegő segíthet a felforrósodott tetőcserép alatti tér hűtésében.

Szellőzőcserepeket a tető felső részén, a gerinc és élek mentén, felülről a második sorban használunk, valamint ott is, ahol áttörések vannak a tetősíkon, például egy tetősík ablak vagy kémény. Így a megtört tetőszakaszon is biztosítva lesz az átszellőzés. A rendszerelemeket ugyanabból az anyagból és ugyanabban a színben is meg tudjuk venni, mint amiből a cserepeink készültek, így könnyedén esztétikus tud maradni a tetőnk.

Bár ezek a kiegészítő elemek a tető más-más pontján helyezkednek el, mégis egy célt szolgálnak: hogy a levegő ki- és beáramoljon a tetőcserép és a tetőfólia közötti térben. A hűtő hatás mellett olyan problémák előzhetők meg, mint a nedvesedés miatti korhadás, befülledés, szóval érdemes szakszerűen felszerelni a tetőrendszert szellőzést segítő elemekkel.

blog_6.jpg

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása