Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. május 04.

5 tipp házvásárlás előtt, hogy a tetőd „feddhetetlen” legyen

Ezeket ellenőrizd mindenképp a tetőn

A házvásárlás időszakának bizony a megfontolt döntésekről kell szólnia, hiszen hosszú időre választunk ingatlant, amelyet otthonnak nevezhetünk. Otthonunk esetében pedig egy biztos: bármennyire is szép, nyugodt és barátságos a ház, ha nincs megfelelő állapotban, nem lesz élhető. Ezt tartsd szem előtt házvásárlás előtt is, a tetőnek külön figyelmet szentelve! Bejegyzésünkben 5-5 tippel segítünk magas- és lapostetők esetén, hogy a legmegfelelőbb otthont találd meg számodra! 

1200x600_bramca_joteto_blog_02.png

Ismerős az érzés, amikor valami egészen újba vágsz bele, és izgatottságodban azonnal igent mondanál az első ránézésre tökéletesnek látszó ingatlanra? Na, ilyenkor érdemes egyet hátrébb lépni, gondolkozni és megfontoltan dönteni. Számos olyan rejtett pontja és hibája lehet a potenciális ház tetőjének, amely első pillantásra nem biztos, hogy szembetűnő. Ezek felméréséhez kérhetjük – és kérjük is(!) – szakember segítségét, de adunk néhány hasznos tanácsot, mire érdemes figyelni, hogy te magad is tudatosan és magabiztosan állhass a házvásárlás kérdéséhez. Lássuk hát a magas- és lapostetők főbb pontjait és az „intő jeleket”! 

1. TALÁLD MEG „AZ IGAZIT” - AZ ÖSSZKÉPBEN NE LEGYEN HIBA

Magastetőnél szemrevételezhető a tetősík egyenessége, vagy hogy nincs-e elmozdult, leesett vagy eltört tetőcserép a tetőn. Intő jel lehet azonban, ha az üres padlástér esetén valahol erőteljesebben szűrődik be a fény, hiszen ez arra utalhat, hogy a tetőhéjazatban valamilyen probléma áll fenn. 

Ha lapostetős ház vásárlását fontolgatjuk, figyeljük meg, hogy találhatóak-e nagyobb foltok, pangó-vizek, a mélyedésekben a száraz idő miatt összegyűlt szemét, valamint mikroorganizmusok által létrejött növény- vagy mohatelepek. Ha a tető tiszta és nincsenek ehhez hasonló tapasztalataink, feltételezhető, hogy szakszerűen lett kialakítva és folyamatos karbantartást végeztek rajta. 

dji_0030.JPG

2. ÉRD EL A (TETŐ) ÁTTÖRÉSEKET

A magastető kényesebb pontjai a negatív hajlatoknál (vápáknál) és a tetőáttöréseknél keresendők. Szakember segítségével megállapíthatjuk, hogy tartós, jó megoldás készült-e, de laikusként is hozzájárulhatunk a felmérés sikerességéhez - vízfolyási, beázási nyomokat kereshetünk ezeken a területeken a padlástérben.  

 p1299838_optimized.jpg

Lapostetőknél a megfelelő vízzárásra kell ügyelnünk, kiemelt figyelmet fordítva a tető sarkainak és a lemezes vízszigetelés találkozásainál kialakult csomópontokra. Ha nem látunk gyűrődéseket, lyukakat vagy „zsebesedéseket” - vagyis az átlapolások mentén nem alakultak ki olyan varratrészek, amelyek összeolvasztása nem megfelelően történt és ezáltal nem jöttek létre "zsebszerű" vízbetörésre alkalmas rések – ,úgy a tető biztonságosnak tekinthető vízszigetelés szempontjából. 

3. NÉZZÜK AZ ERESZT! – ERESZT?

Sokat elmond a tető vízelvezetéséről az ereszcsatorna megfelelő lejtése és a lefolyók megléte. Szemrevételezéssel a legtöbb esetben megállapítható, hogy az ereszcsatorna  

  • lejtése megfelelő vagy megáll benne a víz 
  • nincsenek rajta lyukak, 
  • a lefolyók nem mozdultak ki, nem öregedtek el és korróziótól mentesek.  

Mi az, ami mégis gyanút kelthet? Az ereszcsatorna oldalán lévő vízfolyásnyomok utalhatnak arra, hogy a csatorna megtelt vagy eldugult korábban. 


p1299845_optimized.jpg

A lapostetők esetében az összefolyók (belső vízelvezetés esetén), valamint a kiköpők (külső vízelvezetés esetén) tiszta, tömítetlen állapotot kell, hogy mutassanak. Ha körülöttük a vízelvezetés ép és nincsenek repedések, illetve helyén találjuk a lombfogó-kosarakat, feltételezhetjük, hogy a tető karban volt tartva a lefolyókat illetően. 

4. NEMCSAK A KÜLSŐ, A BELSŐ IS SZÁMÍT – KERESD A PÁRALECSAPÓDÁS JELEIT

Ahogyan már mi is foglalkoztunk vele korábban, a pára lecsapódása szintén egy elég erős figyelmeztető jel lehet. Egy magastetős házzal való szemezgetés esetén fontos megnézni, hogy van-e beépítve tetőfólia, aminek az állapotát érdemes megvizsgálni, mivel ennek esetleges cseréje a teljes héjazat visszabontásával jár. Ha a jelenleginél több hasznos térre van szükségünk és fontolóra vesszük a tetőtér beépítését, akkor az egyéb szükséges tényezők megléte mellett (belmagasság, lépcső lehetősége, födém terhelhetősége) azt is tudnunk kell, hogy a tetőfólia páraáteresztő képességű-e, mert ez a tetőtéri rétegrend elengedhetetlen eleme. 

Jótető tipp: A páralecsapódás kérdését bizony nem lehet félvállról venni, különben olyan kellemetlenségekkel találhatjuk szemben magunkat, mint a beázás, a penész vagy a hőszigetelés roncsolódása. Szerencsére blogbejegyzésünkben eligazítunk, hogy különböző típusú padlástereknél milyen megoldásokat alkalmazhatunk a megelőzésre. 

 p1277295_optimized.jpg

Ha a lapostetőn hólyagok láthatóak, a párazárás nem megfelelően lett kialakítva. Ebben az esetben sajnos mindenképpen felújításra van szükség. 

5. NE FELEJTSD EL, A TETŐN IS MEGLÁTSZIK AZ IDŐ

Bár alapvetőnek tűnhet, de az is segíthet a döntésben, ha tudjuk, hány éves a tető, mikor és milyen tetőcseréppel vagy vízszigetelő lemezzel újították fel, és minderre hány év garancia járt. Ebben az esetben, ha mindent rendben találtunk, azzal is kalkulálhatunk, hogy nagyjából meddig marad a tető ilyen állapotban és mikor lesz esedékes egy felújítás. 

A házvásárlás tehát nagymértékű tudatosságot és elköteleződést igényel, ezért fontos, hogy végigkísérjen minket ezen az úton egy szakember is. A BMI Bramac Szaktanácsadóihoz bármilyen magastetővel, a BMI Villas Szaktanácsadóihoz pedig bármilyen lapostetővel kapcsolatos kérdés esetén fordulhatunk, ingyenes tanácsadást vehetünk igénybe, ha pedig esetlegesen felújításra kerülne a sor, árajánlatot is kérhetünk. 

Kockaház vásárlása előtt állsz? Ebben sem hagyunk magadra, olvasd el Az ingatlanos titkos tippjeit, majd tudj meg még többet ezekről a látszólag egyszerű, de annál inkább sok lehetőséget magukban rejtő házakról kockahazteto.hu oldalunkról! 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása