Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. október 05.

Útmutató a lapostetők karbantartásához

Nyáron kiélvezhettük a lapostetők nyújtotta előnyöket, hiszen a kellemesen meleg estéken remek szolgálatot tehet egy tetőterasz különböző programokhoz, de abban az esetben is élvezhetjük, ha zöldtetővel rendelkezünk, annak hűtő funkciójával együtt. Nyáron viharok, ősszel falevelek és eső, télen hideg és hó. Hogyan védjük meg mindezektől és őrizzük meg újszerűségét? Íme néhány tanács, hogyan kell karbantartani egy lapostetőt!

r_dji_0758.jpg

Mindig tartsd tisztán

Bár alapvetőnek tűnhet, de nem feltétlenül van tisztában vele az ember, mennyire fontos eltávolítani a lapostetőről az ott összegyűlő leveleket, gallyakat, különböző szennyeződéseket, melyek az év bármely szakaszában problémát jelenthetnek. Amennyiben a hulladékokat nem takarítjuk el, eltömíthetik a tetőn kialakított lefolyókat, illetve ereszcsatornát, ezért fokozottan kell figyelni a vízelvezető területek rendszeres tisztítására, hogy esőzés után a víz szabadon áramolhasson.

Egy-egy vihar után bizony nagyobb mértékben kerülhetnek a tetőre törmelékek és termések a környező fákról, amelyek esetlegesen károsíthatják a tető felületét. Megelőzés szempontjából tanácsos a közelben található, tetőre rálógó növényeket rendszeresen metszeni.

Fontos szempont télen, hogy nem szabad megvárni a túl sok hó és jég felhalmozódását a tetőn, ezért érdemes tájékozódni róla, milyen hóvastagság után kell a havat letakarítani róla, ugyanis szélsőséges esetekben a túlsúly akár a tető beomlását is okozhatja. A lapostetők általában elég erősek ahhoz, hogy elviseljék az adott pontokon a szükséges mértéket, de a tervezésnél és a kivitelezésnél erre fokozottan figyelni kell.

Nézz utána, mi okozhatja a tetőn felgyülemlő vizet

Medence a tetőn? Nem hangzik rosszul, de ezt ne a csapadékból próbáljuk kialakítani. Ha a felgyülemlő esővizet túl sokáig hagyjuk rajta állni, károsíthatja a tető védő membránját és különböző pontokon szivárgások jelenhetnek meg. Ennek hátterében az állhat, hogy a tető helyenként megereszkedik, vagy a ház tulajdonosai elzárják a vízelvezetést, és ezt figyelmen kívül hagyják. Bár a lapostetők teljesen vízszintes felület benyomását kelthetik, mindig enyhén lejteniük kell az építőipari irányelvek alapján anyagfelhasználástól függően annak érdekében, hogy a víz természetes módon folyhasson le. A megoldást tehát az jelenti, ha a vízelvezetést elzáró törmeléket eltakarítjuk.

1615550382597.jpg

A külső ellenőrzés után jöhet a belső vizsgálat

„Ép testben ép lélek” – nincs ez máshogy a lapostetőkkel sem. A külső felület karbantartása mellett elengedhetetlen belülről is ellenőrizni, hogy minden problémamentesen zajlik-e az esetlegesen bekövetkező vízkárok elkerülése miatt. Ezekben az esetekben ügyelni kell rá, hogy a mennyezeten felfedezünk-e beázásra utaló foltokat, illetve a vakolat vagy a burkolat károsodását észleljük-e. Ha ilyen jellegű problémával találjuk szemben magunkat, akkor ugyancsak ellenőriznünk kell, hogy megfelelő módon van-e elvezetve a víz a tetőről, és minél előbb orvosolnunk szükséges, mielőtt még nagyobb károkkal kellene megküzdenünk.

Vedd igénybe szakemberek segítségét is

Bár mi magunk is sokat tehetünk lapostetőnk időtállóságának és szépségének fenntartásáért, a karbantartáshoz hozzáértő szakemberek segítségét szükséges igénybe venni a tetőkarbantartási útmutatóban meghatározott időközönként. A problémák észlelésekor azonnal hívjunk szakembert, hogy a hibát javítani lehessen, de megfelelő odafigyeléssel, rendszeres karbantartással elkerülhetők a vészhelyzetek.

Szükséged lenne segítségre lapostetőddel kapcsolatban? Ne várd meg, amíg „elfajul” a helyzet, keresd fel BMI Villas Szaktanácsadóinkat, akik örömmel javasolnak megoldásokat a problémákra és a kivitelezésre egyaránt!

1617970526172.jpg

Figyelj a speciális igényekre, a zöldtető nem sima lapostető

A zöldtetők karbantartása bizonyos szempontból egyszerűbb, viszont „életben tartásuk” sokkal komplexebb, amennyiben nem megfelelőek az időjárási viszonyok. A jó hír az, hogy az extenzív zöldtetők kevés gondozással is fenntarthatók hosszú távon, mivel az ide ültetett növények nem igényelnek karbantartást. Ezzel szemben a nagyobb növényeknek, fáknak és bokroknak otthont adó intenzív zöldtetők érzékenyebbek a szárazabb, napsütéses időjárásra.

Bármilyen növény is legyen a tetőn, be kell szerezni egy öntözőrendszert, ami szükség esetén extra vizet biztosít, és figyelemmel kell kísérni, mennyire száraz, illetve nedves az idő. Ha tartósan száraz hetekkel vagy akár hónapokkal állunk szemben, előrelátónak kell lennünk, és aktívan locsolnunk zöld élővilágunkat. Ahogyan a tetőterasszá alakított lapostetőknél, úgy itt is kiemelt szempont a víz biztonságos elvezetése, elkerülve ezzel a zöldtető túlöntözését. Ne felejtsük el az öntözőrendszert is gyakran ellenőrizni, nehogy szivárgás következzen be!

A sok gondoskodást meghálálja a lapostetőnk, ráadásul környezetünkért is tehetünk, amennyiben egy zöldtető mellett tesszük le a voksunkat. Ha szeretnél bővebben tájékozódni, olvasd el cikkünket a lapostetők kivitelezésének legfőbb szempontjairól, illetve írásunkat arról, milyen lehetőségek rejlenek benne, és milyen hangulatos tud lenni ezen tetők világa!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása