Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. augusztus 14.

TOP 13 tanács, ha építkezel vagy felújítasz

Egy felújítás vagy építkezés bizony komoly stresszel jár: próbára teszi a türelmünket, alkalmazkodóképességünket és rugalmasságunkat.  De mindvégig a vágyott cél, a saját ízlésünkkel és lelkivilágunkkal harmonizáló otthon lebegjen a szemünk előtt! Ahhoz, hogy kevésbé legyen megterhelő ez az akár hosszúra is nyúló folyamat – vagy épp annak megsegítése érdekében, hogy bele merjünk egyáltalán vági egy ekkora projektbe – most képletesen megfogjuk olvasóink kezét és néhány gyakorlati, hasznos – és nem mellesleg energiahatékony - tippel segítünk átlendülni a kezdeti bizonytalanságokon.

FELÚJÍTÁSI KISOKOS 

Ismertető kiadványunk számos hasznos tanács és megoldási javaslat mellett lépésről lépésre vezeti végig olvasóját a tetőfelújítás folyamatán: kezdjük a ráhangolódást azzal, hogy ezt fellapozzuk! 
felujitasi-kisokos-tartalomjegyzek-1_1.jpg

VISSZA A JÖVŐBE 

A tetőfelújításnak, de akár az építkezésnek sem muszáj versenyfutásnak lennie az idővel! Ha az ütemterv összeállításakor kiemelt figyelmet szentelünk az alapanyagok beszerzésére, a munkálatok nem csúsznak túl az eredeti határidőn.01_infogra-jav-02_1.jpg

A tetőcserepek és rendszerelemek megrendelését nem szabad a folyamat legvégére hagyni, főleg, ha nagyobb mennyiségre van szükség! A felújítás előtt néhány hónappal már jó, ha tudunk számolni az alapanyagok beérkezésével, hogy több idő maradjon a tervezés többi lépésére.

INSPIRÁLÓDJUNK A TERVEZÉS ELŐTT! 

Ahhoz, hogy elképzelhessük, mit is szeretnénk az építkezési, illetve felújítási munkálatokat követően látni, már jó előre érdemes összegyűjtenünk képeket, ábrákat, látványterveket. Az ötletbörzédhez hasznos segítséget nyújthatnak azok a felületek, ahol kiemelt fókuszban vannak a képes tartalmak, mint például Instagram- vagy Pinterest-oldalaink.

TETŐKALKULÁTOR - NINCS TÖBB FELESLEGES VÁSÁRLÁS!

A sok feleslegesen megvásárolt alapanyag környezetünkre és pénztárcánkra is káros hatással lehet. Tetőkalkulátorunk segítségével néhány paraméter megadásával könnyedén kiszámolható a tetőfelület pontos mérete; így mind az ajánlatkérés folyamata, mind a vásárlás sokkal érthetőbb, követhetőbb és egyszerűbb lehet! Íme egy kis segítség a leggyakoribb hajlásszögek bemutatásával.tetokalkulatorhajlasszog.png

Tudta? Egy tető kétféleképpen lehet olcsó: a vásárlás pillanatában, vagy hosszú távon, a használat során. A tetőn spórolni tehát sosem javasolt, ugyanis a később felmerülő javítási költségek a vásárlás során megtakarított összeg többszörösét jelenthetik.

ÉPÍTSÜK BE A PADLÁSTERET! 

A padlástér lakótérré alakítását mindig érdemes számításba venni, ugyanis a tetőtér kialakítása javíthat a ház energiafelhasználásán is. A lakható padlástér kiépítése ugyanis együtt jár a hőszigetelés növelésével, modernizálásával, például a BMI Bramac Clima Roof csomagokkal!

A Clima Roof csomagokkal kiegészített teljes tetőrendszer növeli az épület időjárással szembeni védelmét, csökkenti az épület téli fűtésigényét és nyári hűtésigényét, csökkenti az ingatlan idő előtti öregedését és növeli az ingatlan értékét. Tudj meg többet oldalunkon!

De hogyan lehet energiahatékony a tetőm, ha a tetőtér nincs beépítve? Ha a padlást nem szeretnénk élettérként kihasználni, a padlásfödém megfelelő hőszigetelésével tehetjük komfortosabbá otthonunkat. Tetőnk építésekor vagy felújításakor ebben az esetben Standard, Prémium, Star rendszercsomag megoldásaink közül érdemes választani, kiegészítő Clima Roof csomagajánlatra ebben az esetben nem feltétlenül van szükségünk, amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy később sem szeretnénk azt beépíteni, vagy a szakember másképp nem javasolja.

FONTOS "LESZÖGEZNI"! 

Egy igazán jól elkészített tető attól lesz szakszerű és hosszútávon megbízható, ha minden szükséges rendszerelem beépül a megfelelő helyre. A tetőcserepek rögzítése szóba kerülhet viharveszélyes helyzetben, meredek hajlásszögű tetőknél, de vannak olyan elemek, amelyeket minden esetben rögzíteni kell. Ilyenek a szegélycserepek, a kúpcserepek, a vágott cserepek, vagy egyes tetőtartozékok.

AMI AZ ERESZEN ARASZOL 

Az ereszvonal több funkciót is ellát a tetőrendszerben, így kialakítása során gondoskodni kell a fedés alatti légréteg beszellőzéséről és egyben arról is, hogy madarak, nyestek és rovarok ne juthassanak a légrésbe.

JÓ SZAKEMBERT KERESVE TALÁLSZ 

Mikor szakembert keresel (építész, kivitelező, tetőfedő, bádogos), fontos, hogy megbízható és tapasztalt, referenciákkal rendelkező embereket vegyél a listádra. Rendszermester interjúinkból kiderül, hogy egyre nehezebb megbízható tetőfedőt találni, így az igazi mesterekkel sok esetben jó előre kell egyeztetni. Szerencsére a Jótető blogon megannyi érdemes kivitelezőt bemutathattunk már eddig is: Kövecses Tamást, Kotrics Gábort, Hersics Balázst, Becséri Jánost, Vida Krisztiánt, Paprika Zsoltot és Pahocsa Kálmánt!

A MINŐSÉG: MENŐSÉG 

Mindig válassz minőségi anyagokat az építkezéshez vagy felújításhoz. A jó minőségű anyagok tartósabbak és jobban teljesítenek hosszú távon. Keresd a megfelelő egyensúlyt az anyagok minősége és a költséghatékonyság között.

GONDOLKODJ ZÖLDEN! 

A zöldtetők olyan környezetbarát megoldások, amelyek növényeket és növényzetet tartalmaznak a tetőn. Ezek a zöldfelületek nemcsak esztétikusak, hanem hozzájárulnak a környezet javításához is. A zöldtetők segítenek csökkenteni a városi hőszigetelést, javítják a levegő minőségét, csökkentik a csapadékvíz-elvezetés problémáját és hozzájárulnak a hőmérséklet kiegyenlítéséhez. Ha építményünk erre alkalmas, fontoljuk meg akár a járható zöldtető kialakítását!
bmi-villas-02_optimized_1.jpg

ENGEDÉLY MEGADVA? 

Ne feledkezzünk meg a megfelelő engedélyekről: Győződjünk meg arról, hogy betartod a helyi építési előírásokat és beszerzed az összes szükséges engedélyt az építkezéshez vagy felújításhoz. Ez elkerüli a jogi problémákat és biztosítja, hogy a munka a vonatkozó előírásoknak megfelelően történjen.

A FRÁNYA ANYAGIAK 

Tartsd szem előtt a költségvetést: Fontos, hogy előre meghatározd a költségvetést, és igyekezz betartani azt. Részletesen tervezd meg a kiadásokat, és figyelj a költségek alakulására az egész folyamat során.

LAPOSTETŐS TIPPEK

Milyen bitumenes lemezt érdemes használni a vízszigeteléshez? Hazai gyártású termékeink több évtizedes tapasztalat mellett biztosítják, a hosszútávú, tartós vízszigetelést. A komfortos kivitelezés érdekében a téli hideg időben az SBS modifikált bitumenes lemezeink, nyári hőség idején az APP lemezek a legjobb választás a lapostető vízszigetelésének kialakításakor.

Nagy a gond? Szűk határidős vízszigetelés esetén javasolt a gyors kivitelezési technológiát biztosító, új generációs SPEED PROFILE vagy SPEED SYNTAN technológiával készült bitumenes lemezeket alkalmazni. A szigetelőlemezek elhelyezéséhez a szokásoshoz képest 25%-kal kevesebb PB gáz szükséges, és azonos idő alatt akár 30%-kal több szigetelőlemez is beépíthető.

Az elmúlt években a BMI Groupnál több olyan innováció jelent meg a lapostetők piacán, amelyek csökkentik a kivitelezés időtartamát, és növelik az adott termék teljesítményét. A szakszerű és professzionális kivitelezés érdekében érdemes ezeket a megoldásokat használni. Például Vedatop SU Safety bitumenes vízszigetelő lemezünk is ilyen, amely lehetővé teszi a hőszigeteléssel ellátott tetők biztonságos kivitelezését.

PIHENÉS = STRESSZKEZELÉS 

Ne felejts el időt hagyni a pihenésre: Az építkezés vagy felújítás stresszes lehet. Fontos, hogy ne csak a munkára koncentrálj, hanem szakíts időt a pihenésre és a feltöltődésre is.

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása