Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. március 29.

Home office alatt is van élet a szabadban

Tető adta lehetőségek a kinti munkavégzéshez

A napsütéses órák növekedésével nem kérdés, hogy a hangulatunk is felfelé ível, ahogyan a szabadban töltött idő is igazi boldogságlöketet jelent. Mi a helyzet viszont akkor, amikor home office-ban reggeltől estig egy szobában dolgozunk, és nem érzékeljük a környezeti változásokat? Jó hír, hogy ez lehet másként is: akár kertes házban, akár társasházban élünk, kiszabadulhatunk a négy fal közül időnként. Mutatjuk, milyen lehetőségeket rejt magában egy tető, és hogyan segítheti a gondtalan időtöltést a friss levegőn!

A home office kapcsán felmerülő problémák egyértelműen kisebbnek hatnak egy kertes ház esetében, hiszen adott a menekülő útvonal a szabadba. Az már más kérdés, hogy önmagában egy kert még nem biztosítja a kinti munkavégzés lehetőségét, így érdemes előre gondolkodni felújításkor és elengedni a fantáziánkat, amikor egy lehetséges terasz vagy erkély kiépítéséről van szó.

19.jpg

A kinti munkavégzés szentélyei: a terasz és az erkély

Kerti grillezések, éjszakai csillagnézések, családi összejövetelek… Egy terasz tökéletes megoldás lehet ezekhez a programokhoz, de a kikapcsolódáson felül többet is nyújthat – a munkavégzés egyik fő helyszínét is jelentheti. A teraszok fontos eleme a design, de ami még ennél is lényegesebb, a tartószerkezetnek és a terasz fedésének a megtervezése, kivitelezése. Dönthetünk amellett is, hogy nem építünk tetőt, de ebben az esetben sokkal inkább ki leszünk téve az időjárás szeszélyeinek.

Mivel fedjük a terasz/erkély tetejét?

Mondhatnánk azt is, hogy a lehetőségek tárháza végtelen a fedés tekintetében: nádtető, textil tető, üvegtető, lugastető, acélból készült tető, de használhatunk napellenzőt vagy bármilyen szövetet is árnyékolóként. Ha viszont arra gondolunk, hogy hosszú távú megoldást szeretnénk találni, és fel akarunk készülni minden eshetőségre, akkor semmiképpen ne vessük el a bitumenes zsindelyfedéssel vagy a betoncseréppel fedett tető kialakítását.

Jótető tipp: Az utólagos teraszfedés nagy valószínűséggel engedély- vagy bejelentésköteles, ezért egyeztessünk a helyi építési hatósággal vagy építészmérnökkel. Szükség lehet statikus bevonására is az új szerkezetek kialakításához.

Milyen előnyökkel jár a tetőcseréppel fedett erkély- és terasztető?

Kánikulában is hűvösen

Bármennyire is szeretjük a meleget és napfürdőben akarunk úszni, az erőteljes napsugárzás és a hőség korlátozhatja a hatékony munkavégzést, arról nem is beszélve, hogy az erős UV-sugárzás sincs ránk jó hatással. Mint tudjuk, már erre is létezik megoldás a BMI Bramac Thermo Protector felülettel ellátott tetőcserepeinek személyében. Ugyan kültéren csupán árnyékolási és csapadékelleni védőfunkciót lát el a tető, alkalmazhatunk Thermo Protector tetőcserepet teraszunk fedéséhez is, amennyiben jól kialakított átszellőzéssel és PIR szigeteléssel párosul. Az eredmény: az egységes megjelenés és a tetőtéri hőmérséklet csökkentése is megvalósul.

Jótető tipp: A teraszfedések sokszor kis hajlásszöggel valósulnak meg, így a cserépre vonatkozó alkalmazási hajlásszög tartományokat itt is be kell tartani!

Védelem, „ha esik, ha fúj”

Esőben talán kevésbé vágyunk a kint töltött időre, de azért ebben az esetben is köszönetet mondhatunk a terasztetőnek:

  • Egy megfelelő vízszigeteléssel ellátott tető megakadályozza, hogy erkélyünk vagy teraszunk egy erőteljes esőzés után beázzon, ráadásul az ereszcsatorna segítségével még össze is gyűjthetjük a vizet, amit később növényeink locsolására is felhasználhatunk.
  • Enyhe időben, háttérzajként kellemes esőcsepergéssel mégis megjöhet a kedvünk a kint végzett szellemi munkához, amiben nem gátol az eső a betoncseréppel fedett tetőnek hála.

Harmónia a tetőcserepekkel

Természetesen a küllemről is szót kell ejtenünk, hiszen ha már teraszt is építünk, azt a szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy minden mindennel harmonizáljon. Például a képen látható BMI Bramac Tegalit Star platina színű tetőcserép jól mutat a házon és a terasz fölött kialakított színazonos korcolt lemezfedéshez is jól passzol, így nemcsak az extra védelem, hanem a teljes összhang is megvalósul.

5.png

Modern irányok: lapostetős fedés teraszok és erkélyek felett

A hasznosított lapostetők korában, amelyek a közösségi terek helyszínévé vagy a fenntarthatóság képviselőivé válhatnak zöldtetők formájában, nem elrugaszkodott ötlet a terasz vagy az erkély tetejét is hasonlóképpen megvalósítani. Ehhez a BMI Villas termékeit hívhatjuk segítségül, melyekkel a szakszerű kivitelezés is megvalósítható: a műanyag- vagy bitumenes lemezekkel kialakított vízszigetelés a megfelelő rétegrend alkalmazásával a csapadékvíz ellen is biztosítja a védelmet.

Szeretnéd jobban megérteni, hogy hogyan épül fel a lapostetők rétegrendje és mi alapján dolgoznak a BMI Villas kivitelezői? Interaktív tanácsadónk, a Konfigurátor program minden ezzel kapcsolatos kérdést megválaszol!

Szerencsére a lapostetők mentsvárat jelenthetnek társasházak esetében is a helyhiány ellen, hiszen egy kisebb lakásban élve még nagyobb igényünk támadhat a szabadban töltött órák növelésére. Egy berendezett tetőterasz akár a munkavégzésre is alkalmas lehet, miközben rálátunk az egész városra, de a lakásunkhoz tartozó kisebb erkély is funkcionálhat irodaként. Ne keseredjünk el, ha ezek sem állnak a rendelkezésünkre; ma már egyre több vendéglátóhelyet alakítanak ki lapostetőkön, időnként pedig akár dolgozhatunk is ott.

A lapostetős életérzés megismeréséhez olvasd el cikkünket erről a sokoldalú lakótársról, a kialakítási lehetőségekről pedig Élet a ház tetején című bejegyzésünkből tudhatsz meg többet!

dji_0970_ret.jpg

Természetesen nem feltétlenül van lehetőség mindenhol erkély vagy terasz kialakítására, ám a gondtalan otthon és ezáltal a nyugodt munkavégzés megteremtése így sem lehetetlen: a megfelelően kialakított tető biztonságot nyújt lakóinak számára, ahogyan a belső terek saját ízlés szerinti berendezése is hangsúlyos az otthonosság szempontjából – a kettő pedig együtt alkotja a BMI Happy House filozófiáját, vagyis a felhőtlen boldogságot otthonunkban.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása