Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. december 17.

Így hozd formába tetődet

Nyereg, sátor, fűrészfog. Nem egy szokatlan bevásárlólistát írtunk össze: blogbejegyzésünkben ezúttal a különböző tetőformákat vesszük górcső alá, és megmutatjuk a klasszikus vonalakon túl milyen megoldásokban gondolkozhatsz még, ha építkezés vagy felújítás előtt állsz.

1200x600_bramca_joteto_blog.png

Milyen formában lehet tetőnk?

Családi ház építésekor a stílus az egyik első dolog, amit meghatározunk, de az elkészített alaprajzot és a településképi előírásokat szintén figyelembe kell vennünk, mikor a tetőforma meghatározásához érkezünk. A kialakított tetőszerkezetnek illeszkednie kell a megálmodott stílusba, a minél tagoltabb és összetettebb alaprajz pedig előrevetítheti tetőnk bonyolultságát is. Sok típus közül választhatunk és nem árt tudni, melyiknek mi a pontos megnevezése és jellemzője, hogy az építész tervének olvasásakor már ne jöjjünk zavarba ezek láttán.

nyeregteto.jpg

Nyeregtető

A klasszikusok megunhatatlan bajnoka a nyeregtető, mely egyben a magastetők legismertebb tetőformája is. Ez jut legelőször eszünkbe, ha valaki papírt és ceruzát ad a kezünkbe, a feladvány pedig a „házikó”.

bmi_felnyeregteto.jpg

Félnyeregtető

Ennél a megoldásnál a tető két oldala egyforma vagy eltérő szögben megdöntve a gerincnél csatlakozik, a ház két végfalán ilyenkor alakul ki az ún. oromfal, egy háromszögletű felület. A nyeregtető egy variációja a félnyeregtető, amikor csak egy ferde tetősík fedi féloldalasan az épületet.

kontyoltteto.jpg

Kontyolt nyeregtető

Még mindig klasszikusok vonalán mozogva megtaláljuk a kontyolt nyeregtetőt, mely négy, általában azonos hajlású, összemetsződő tetősíkkal és gerinccel határolt kialakítást takar. Ebben az esetben padlásunk már nem rendelkezik egyenes fallal, minden oldalról tető veszi körül.

felkontyteto.jpg

Csonka kontytető

A kontyolt nyeregtetőből is többféle változat létezik, például a csonka kontytető esetén a kontyolt tetőrész nem teljes tetőmagasságú, a háromszög alakú lezáró tetősíkok eresz­vonala is magasabban helyezkedik el és alatta oromfal határolja.

A klasszikusoktól az extrém megoldásokig

A kontyolt nyeregtető egy speciális változata a sátortető, azonban itt a négy (általában azonos hajlású) összemetsződő tetősík közel négyzet alaprajzra épül.

kockahaz_satorteto.jpg

Sátortető

Nem véletlenül tűnhet ismerősnek ez az épülettípus: hazánkban a hatvanas évek kezdetétől egészen a nyolcvanas évekig épült kockaházai rendszerint ilyen tetővel teszik egységessé sok-sok hazai település utcaképét mind a mai napig.

Te is felújítanád háztetődet? Látogasd meg www.kockahazteto.hu weboldalunkat, ahol mindent megtudhatsz a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszoktól kezdve a csomagjánlatokon át az esettanulmányokig.

A tetőformák sorából nem hiányozhatnak a manzárdetők sem, ebben az esetben tört tetősíkokkal vagy tört és íves tetőfelületekkel történik a nyereg kialakítása. A forma kiváló teret biztosít a lakótérbővítésre hozzáépítés nélkül, és a francia eredetének köszönhetően romantikus hangulatot ad hozzá otthonunkhoz.

manzardteto.jpg

Manzárdtető

Jótető tipp: manzárdtetőnk felső része egészen kis hajlásszögű is lehet, ebben az esetben azonban körültekintőbb vízszigetelést igényel a kialakítása. A BMI szakemberei ebben is segítséget tudnak nyújtani, kérj ajánlatot a https://kapcsolat.bramac.hu/ oldalon keresztül!

Ha azonban azt szeretnénk, hogy szakemberünk szemöldöke igazán felszaladjon, akkor érdemes megemlítenünk a nem megszokott fűrészfog tetőformát is. A félnyeregtetőkről már írtunk, a fűrészfog kialakítás beszédes elnevezése pedig nem véletlen: sík vagy íves tetőfelületekkel képzett félnyeregtetők sorából kapjuk ezt a különleges végeredményt.

fureszfog.jpg

Fűrészfog tetőforma. Forrás: dezeen.com

Kihívás elfogadva!

Vajon mennyire érdemes elrugaszkodni a klasszikus megoldásoktól? A válasz a rugalmasságunkon és pénztárcánkon múlik. A felsoroltakon kívül is még számos más variáció létezik, elképzeléseinknek szinte semmi nem szab határt, még a legmerészebb látványtervek is megvalósíthatóak a minőségi alapanyagokkal és felkészült szakemberekkel.

A magastetős tetőformákkal is lehet játszani az egyedi igényeinknek megfelelően, melyeket jól mutatnak referenciaházaink is, de a formák a házunk stílusába történő illesztésén túl olyan igények felmerülése is befolyásolhatja a tetőépítés vagy felújítás folyamatát, mint például egy korábban nem fedett teraszrész tetővel történő ellátása, vagy ha egy kis belmagasságú padlásból szeretnénk tetőtérszobát kialakítani.

Egy tagoltabb, komplexebb forma általában nagyobb tetőfelületet eredményez, ami a magasabb anyagárak mellett a kivitelezési időt és költséget is megemeli, több hibalehetséget rejt magában és energetikai szempontból is lehet kedvezőtlen hatása. Aranyszabály, hogy igényeinket érdemes előre egyeztetnünk a folyamatba bevont szakemberekkel, hogy senkit ne érjen meglepetés, és a végeredmény épp olyan legyen, mint azt elképzeltük.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása