Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. június 28.

Zöldfelület egy apartmanház közepén

A többszörös díjnyertes manchesteri MOHO különleges zöldtetős technológia segítségével vált igazán modern közösségi térré.

greenroof_3.jpg
A kihívás: Lombok övezte menedék a város közepén

A nagyvárosi élettér szakértője, az Urban Splash nevű brit cég híres az építészeti kérdések ambiciózus és újító szellemű megközelítéséről. Rendkívül egyedi látásmódjuknak köszönhetően jöhetett létre 2004-ben a MOHO, Manchester üde színfoltja. Az apartmanházban található mind a 102 lakás alapjait egy gyárban készítették el, mielőtt a helyszínen összerakták volna őket egy hatszintes acél-építménnyé.

A Shed KM építészei az ingatlan elrendezését egy kétszintes, földszint alatti parkoló tetején magasodó kert köré álmodták meg. Annak érdekében, hogy meg is tudják valósítani elképzeléseiket, a BMI-hoz fordultak segítségért. A BMI szakembereinek közreműködésével egy olyan zöldtetős megoldást sikerült kialakítani, ami megfelelő alapot biztosít a kertet alkotó növények, méretes fák és ösvények számára. A varjúhájjal beültetett felület egy részén 45 fokos lejtőre is szükség volt, hogy a ráépített lépcsősoron keresztül könnyedén lehessen közlekedni a szintek között.

greenroof_2.JPG

A megoldás

Akárcsak az apartman modulok esetében, a zöldtető megalkotása is a gyárban vette kezdetét. A fejlesztési folyamatok, a tesztelések és javítások teljeskörűen ellenőrzött körülmények között zajlottak a BMI üzemében, így nem okozott gondot a komplex megoldások kialakítása.

Ily módon jött létre az Urban Splash és a Shed KM közös munkájának eredményeképp egy olyan gyönyörű, egyedi elrendezésű zöldfelület, melyben ugyanolyan kellemes élményt nyújt megpihenni, mint átsétálni rajta.

A felhasznált BMI Icopal Sure-Weld TPO egyrétegű rendszere már eleve lakóépületek tetőihez lett tervezve: a nagy teherbírású lemezek gyökérállóak, így egyértelműen jó választásnak bizonyultak a zöldtető megépítéséhez. A vízállóságról a BMI Icopal Total Torch és Rootbar rendszerek gondoskodtak még olyan különösen problémás részeken is, mint az akadálymentes rámpák és növénytartók. Mindezek mellett vízelvezetők, szűrőréteg és egy könnyed táptalaj-keverék gondoskodnak a komplett és egészséges élővilág fenntartásáról.

Mivel a lakók a kerten keresztül közelítik meg lakásaikat, kiemelt fontosságú volt a gyalogos közlekedésre alkalmas részek tartóssága és egyszerű karbantarthatósága. A megoldást egy olyan strapabíró, műgyanta bevonati rendszer biztosítja, mely nem csupán szemrevaló, de megbízható is egyben.

greenroof.JPG

Az eredmény

Mióta elkészült, a MOHO ház mesés kertje hiánypótló menedékként funkcionál a lakók számára, ahová bármikor elvonulhatnak a város forgataga elől, és nyugodt környezetben élvezhetik a természet közelségét.

Ha Te is zöldtetős megoldásban gondolkozol, keresd a BMI Villas szakembereit, hogy megvalósíthasd elképzeléseidet!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása