Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. december 21.

Ha december, akkor kémény!

A megfelelő kémény nélkülözhetetlen a megfelelő otthon kialakításához, és hogy a Mikulás gondtalanul bemászhasson rajta. :) Egy szakszerűen megépített kémény viszont csak egy jól kivitelezett tetőrendszerben tudja ellátni funkcióját egy életen át.

Minden évben decemberben a kéményen keresztül ereszkedik le otthonunkba a Mikulás, legalábbis a mesekönyvekben. A legenda szerint Miklós, a myrai püspök, három egymást követő éjjelen egy-egy arannyal teli zsákot helyezett el titokban egy idős ember ablakában, mert az idősember három lányát hozomány nélkül nem tudtak volna férjhez adni. A harmadik éjjelen azonban az ablakot zárva találta, így a kéményen keresztül engedte le az arannyal teli zsákot. Innen ered tehát az egész világon népszerű legenda, ami aláhúzza azt a tényt, hogy a kémény fontos eleme egy háznak.

1206.jpg

Az év többi napján a kémény elsődleges célja, hogy a hideg és meleg levegő különbségből adódó levegő mozgással, kijussanak a füstgázok és égéstermékek. A korszerű kémények biztosítják a friss levegő bejutását a helyiségbe és a tüzelőberendezésbe. Ha többet szeretnél tudni a kéményekről, olvasd el előző bejegyzésünket is.

Ahogy a tető, úgy a kémény is rendszerbe rendezve a legjobb megoldás, mivel az elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így megkönnyítve a kivitelezést. Bizonyos kialakítások csakis a megfelelő tartozékok beépítésével lehetségesek, amik tartósabbá és biztonságosabbá tehetik a tetőnket és az otthonunkat. Merthogy télen nem csak a Mikulás juthat be az otthonunkba. Egy rosszul felépített vagy meglazult tetőszerkezet hevesebb havazás során komolyan megrongálódhat és még be is ázhat, ezért fontos, hogy olyan tető kialakításán gondolkodjunk, ami védelmet biztosít a természeti jelenségektől. A hóteher elleni védekezésről a Hogyan véd csapadék ellen a tető? című cikkben írtunk bővebben.

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása