Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. április 13.

Miért válasszunk zöldtetős megoldást?

Élet a város felett

A nagyvárosokban a lapostetős kivitelezés továbbra is nagy népszerűségnek örvend, legfőképp irodaházak, bevásárló komplexumok és lakóparkok esetében. Még ennél is esztétikusabb megoldást kínálnak a növénytakaróval borított tetők, amelyek fenntarthatóbb életformát kínálnak a nagyvárosok lakóinak. Blogbejegyzésünkből megtudhatod, milyen előnyei vannak a zöldtetős megoldásoknak, amelyeket te is élvezhetsz, ha új építésnél vagy felújításnál ilyen megoldásban gondolkodsz. 

bmi-villas-02_optimized.jpg

MIT TUDUNK A ZÖLDTETŐRŐL? 

Mit is jelent pontosan? Olyan lapostetős rétegrendi megoldások, amelyek felületét túlnyomórészt különféle növényzet borítja. Ezek a rendszerek elősegítik a vízelvezetést, ezáltal megakadályozzák a szivárgást, valamint további védelmet nyújtanak a tető felületének. 

Kevesen tudják, de évszázadok óta léteznek olyan tetők, amelyek hozzájárulnak a városok biodiverzitásának fenntartásához, a levegő tisztításához és az élettér zöldítéséhez. A jó közérzet megteremtését és az életminőség javulását is segítik, növelik az ingatlan értékét. Nem véletlen, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak a zöldtetős megoldásokra, hiszen az elmúlt néhány évtizedben egyre komolyabb lépéseket tesznek a társadalmi felelősségvállalás irányába, amibe beletartozik a környezetbarát alternatívák támogatása is. 

Az első zöldtető i.e. 605-562 közé tehető, II. Nabukodonozor szeretett feleségének építtetett egy teraszkertet, ami csodálatos hegyvidéki panoráma látszatát kelti Eufrátesz melletti palotájában, amivel kedvese honvágyát szerette volna enyhíteni. 

NEMCSAK SZÉP, DE HASZNOS IS 

 A zöldtetőknek számos pozitív előnyük van, akár funkcionális, akár esztétikai, akár eszmei szempontok szerint vizsgáljuk meg őket. 

Funkcionális előnyei: 

  • A növényzettel borított tető segít az épület hőháztartásának kiegyenlítésében. 
  • Hőmegtartó funkciója ezzel párhuzamosan csökkenti az energiaköltségeket és javítja a tető hőteljesítményét.  
  • Védelmet nyújt az UV sugárzással szemben, és a szélsőséges időjárási viszonyoknak is jobban ellenáll, meghosszabbítva ezzel az épület élettartamát. 
  • Megakadályozza a nagyobb viharok és heves esőzések okozta szivárgás lehetőségét azzal, hogy vízelvezető funkciója késlelteti a nagy vízmennyiség lefolyási sebességét, tehermentesítve a lefolyó és csatornarendszereket.  
  • Javul a levegő mikroklímája a növények hőmérséklet szabályzó szerepével. A növényzet képes elnyelni az esővíz egy részét, ami párologtatással ismét a légkörbe kerül.  
  • Nem elhanyagolható a levegő minőségének javulása sem, hiszen a zöldtetők növényvilága elnyeli a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat.  
  • Nem beszélve arról, hogy mérsékli a hanghullámokat és csökkenti az elektroszmogot. 

A BMI Villas kész rétegrendi megoldásokat kínál azok számára, akik zöldtető mellett tennék le a voksukat: a Clima Green Roof csomag energiatakarékos, zöld övezetté varázsolja a lapostetőt, segíti a levegő minőségének javítását, valamint a csapadékvíz elvezetését, a szigetelés kialakítása pedig véd a szélsőséges időjárástól. Új építéshez ajánljuk, amihez 20 év kiterjesztett BMI vízzárósági termékgaranciát biztosítunk. A csomag részletes tartalmáról itt tudsz tájékozódni! 

ESZMEI SZEMPONTOK 

Az elmúlt években a világjárvány hatására felértékelődött a „privát szabad térre” való igény, ahol összeülhet a család és ahol a gyerekek játszhatnak a szabad levegőn. Az intenzív zöldtetők akár egy gyümölcsös vagy veteményeskert helyszínéül is szolgálhatnak. 

offset_comp_337991_optimized.jpg

Mi a különbség az intenzív és az extenzív zöldtető között? A válasz a talajréteg vastagságában rejlik. Extenzív zöldtetőnek 15 cm ültetőközegig tekinthető, amelynek felszínén a kis vízigényű varjúháj-félék telepíthetők, sőt nem igényelnek gondozást sem, 30 cm feletti ültetőközeg esetén intenzív zöldtetőről beszélünk, ahol a kisebb fák, cserjék is megtelepednek. 

Nem utolsó sorban az épületek földterületet vonnak el a természettől, és ennek kiegyenlítésére nagyszerű lehetőséget biztosít a zöldtető, egyfajta kompenzációs jelleggel, amivel új életteret biztosíthatunk a biodiverzitás megőrzése érdekében. 

Korábbi blogbejegyzésünkből azt is megtudhatod, milyen az élet a ház tetején, és milyen zöldítési lehetőségei vannak a lapostetőnek. 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása