Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. december 24.

Ha építkezel, akkor találkozunk!

Interjú Paprika Zsolt BMI Bramac Rendszermesterrel

Rendszermester rovatunk következő epizódjában egy különleges, egyedi megrendelésre készült tetőről is olvashatunk, amelynek sokan csodájára jártak annak különleges megjelenése miatt.

Kik a Rendszermesterek?

A Rendszermesterek olyan saját vállalkozással rendelkező tetőfedő és kivitelező szakemberek, akik a BMI Bramac rendszerelemeinek ismeretéből elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, kiválóan ismerik a BMI Bramac Tervezési- és alkalmazástechnikai útmutatóját, a referenciáik pedig magas minőséget képviselnek. Szakmai tudásukat és termékismeretüket a BMI Group know-how-ján alapuló, nemzetközi hátterű képzéseinken folyamatosan fejlesztik, így biztos lehetsz abban, hogy tetőfedéssel kapcsolatos terveid megvalósítása szakértő kezekben van.

Országos lefedettségű Rendszermester hálózatunkban mindenki megtalálja a számára megfelelő tetőfedő szakembert. A BMI Bramac kapcsolat oldalán, a térképes kereső segítségével megkeresheted a lakhelyedhez legközelebb tevékenykedő Rendszermestert, a rendelkezésre álló elérhetőségei segítségével pedig könnyedén kapcsolatba léphetsz vele.

Sorozatunk évvégi részében Paprika Zsolt Rendszermesterrel ültünk le beszélgetni, aki azt is megosztotta velünk, hogy egy családtagjával ment életében először tetőt készíteni. „1993-ban, hatodikos koromban még nagybátyámmal mentem dolgozni, ott kezdődött minden”.

01_bmi_blog_kreativok_05.png

Úgy véli, a folyamatos fejlődésnek semmi gátja, hiszen az ember az internet világában bármit meglelhet, amit keres, sőt, ez fordítva is működik: „minket is megtalálnak akarva-akaratlanul, megoldásra váró helyzet mindig adódik.” Elmondása szerint nincs két egyforma tető, és adott esetben egymás közt a kollégákkal is konzultálnak egy-egy esetről.

Ipari ács és ács-állványozóként végzett, később pedig tetőfedő mestervizsgát tett, illetve bádogos képzést is elvégzett. Emellett olyan szakmai képzéseken vesz részt folyamatosan a fejlődés érdekében, mint a BMI Bramac rendszeres képzései, illetve az ÉMSZ által szervezett oktatásokon is jelen szokott lenni.

Ezeken a képzéseken általában az új szakmai irányelvekkel ismerkedhetnek meg (pl. hogyan kell megfelelően behelyezni egy tetőablakot vagy alátéthéjazatot), illetve új anyagokat is bemutatnak a szakembereknek.

Zsolt idestova tizenöt éve BMI Bramac Rendszermester, amelyről így nyilatkozott: „mindig vonzott a Bramac: kiváló, megbízható termékrendszerekkel bír, amelyek használatával mi is minőséget kínálhatunk az ügyfeleknek, és a munkával, ami utánunk marad, nem lesz semmi gond.”

A Rendszermesterség a még több tudás megszerzéséért vonzotta; el szerette volna sajátítani a legújabb technikákat, kiismerni magát a friss technológiákban, hiszen, mint mondta, „akárkiből nem lehet Rendszermester. Haladni kell a korral is. De attól is Rendszermester az ember, hogy képes fejlődni.”

01_bmi_blog_kreativok_03.png

A BMI Bramac termékekben azt kedveli, hogy nagyon értékállóak: „ha felújítunk egy házat BMI Bramac tetőcseréppel, akkor azon az ingatlanon értéknövekedés következik be, főként, ha a tető szakszerűen van felhelyezve; ez számszerűleg 60-80% is lehet akár” – magyarázta.

Kitért a tetőfedő mester fontosságára is: „Az értéknövekedés még valószínűbb, ha ismert szakember csinálta. Hiszen, ha ismerik, tudják, hogy minőségi munkát végez, maga az ingatlan tulajdonosa is nyugodt lehet, de akár maga a gyártó is. A jó szakember garancia a jó munkára, ez egyben a Rendszermester kötelessége is.”

Nem hagyhattuk ki egyik kedvenc kérdésünket sem: Zsoltot is kedvenc tetőcserepéről kérdeztük és szinte azonnal jött a válasz: " A Bramac Római tetőcserepek a kedvenceim, egyébként ezek a legnépszerűbbek is.”

Kérésünkre elmondta, hogy egy mik azok a készségek, tulajdonságok, amelyek alkalmassá tesznek valakit arra, hogy jó tetőfedő szakember lehessen: „át kell látni a dolgokat, gondolok itt a térlátásra; fontos a mértan és geometria ismerete, a kellő szakmai tapasztalat. Ismernie kell a piacon kapható termékeket, komplexen kell gondolkodnia. Minden rendszert ismerni kell, mi lapostetős képzésekre is járunk”.

Olyan gyakori hibákkal szokott találkozni, mint a szakszerűtlen felhelyezés az alátéthéjazat vagy a csatlakozó szerkezeti elemek esetében, illetve a megfelelő kiszellőztetés biztosításának hiánya.

Állítása szerint sajnos felhígult a szakma, az elmúlt két évben számos olyan tető készült el, ami mögött nincs szakmaiság: „mindenki, aki látott már tetőt, vállalkozó lett, készültek tetők, de ezeket néhány éven belül már javítani kell majd. Kívülről lehet, hogy tetőnek is néz ki, de nem az, egyszerűen nem él a tető, hiányzik belőle a fűszer”.

Példaként említette, hogy egy asztalos nincsen tisztában az irányelvekkel, csak felteszi a tetőt, és így azt pár év múlva szét kell szedni. Tapasztalatai alapján ez rendszeresen előfordul, a szakmai csoportokban napi szinten mutatják egymásnak a hasonló eseteket.

Róla egy barátja így nyilatkozott: „Zsolti drágán dolgozik, de megéri!” Ő maga is úgy véli, nem az a tető drága, ami most sokba kerül, hanem az, amit kétszer kell megcsinálni.”

Egy tetőfelújítás vagy építkezés előtt állónak mindig felteszi a kérdést, hogy be lesz építve a tetőtér vagy nem. A megrendelőt laikusnak tekintik, akit feladatuk támogatni elképzeléseiben és meg is valósítani azokat – minél szakszerűbben.

Sok referenciamunkájára büszke, de kiemelt egy, BMI Bramac Adria vecchio tetőcseréppel elkészített tetőt, amelynek elkészítése igen sok időt vett igénybe a megrendelő egyedi elképzelései miatt: egy különleges mintázatot kért, ehhez kellett kiválogatni külön a szellőzőket, kúpcserepeket, vágott tetőcserepeket is.

01_bmi_blog_kreativok_01.png

Akik szakmabeliként meglátták a tetőt, legtöbb esetben hitetlenkedéssel fogadták, sőt, az alkalmazástechnika után érdeklődtek, de a végeredmény egy boldog, elégedett megrendelő volt.

Búcsúzóul Paprika Zsolt megosztotta velünk mottóját is: „Ha építkezel, akkor találkozunk, akár az elején, a végén, vagy a folyamat egészében. Ha nem az elején, akkor elmegyek később kijavítani”:

Olvasd el a további Rendszermester interjúinkat és tudd meg, miért lehet mindig az olcsó a drága, mik a tetőfedő szakma kulisszatitkai vagy épp mik a TOP Tetőfedő Tulajdonságok:

Tetőfedés: jókedvvel, büszkén – Interjú Vida Krisztián BMI Bramac Rendszermesterrel

Mindig az olcsó a drága - Interjú Kövecses Tamás BMI Bramac Rendszermesterrel

Csináld jól, vagy sehogy! - Interjú Kotrics Gábor BMI Bramac Rendszermesterrel

Törekedjünk a szépre! - Interjú Hersics Balázs BMI Bramac Rendszermesterrel

Ha meg tudod álmodni, meg tudod valósítani! - Interjú Becséri János BMI Bramac Rendszermesterrel

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása