Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. szeptember 08.

Hogyan készítsük fel a tetőt az extrém nyarakra?

Többen fellélegeztek a szeptember, ezzel együtt a hűvösebb ősz beköszöntével, de várhatóan jövő júniusban is ugyanazzal fogunk szembesülni, mint idén: extrém forrósággal és hosszú szárazsággal pár hónapig. Sőt, ami azt illeti, a következő néhány évtized nyarai így fognak telni. Aki nem épp a tengerparton vagy árnyékos helyeken fog hűsölni, annak eléggé megnehezítheti a hétköznapokat, a nem megfelelően szigetelt házak esetén pedig az otthonlétet is. Mit tegyünk a tetőnkkel, hogy a lehető legjobban csökkentsük a forróság negatív hatásait?

joteto_blog_nyari_forrosag_1200x600_2.png

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk melegrekordok megdőléséről, amelyek nyáron extrém magas hőmérsékletekben nyilvánulnak meg. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrég jelezte, hogy 2060-ig egyre gyakoribbak lesznek az erős hőhullámok. Egy brit tanulmány szerint Európa rekordokat megdöntő hőhulláma kevesebb mint 15 év múlva már csak egy átlagos nyári meleg lesz. Tehát aki már most elviselhetetlennek érzi otthon a meleget, vagy úgy érzi, hogy túl nagy energiaszámlát igényel a ház lehűtése, az 10-20 év múlva még nehezebb kihívásokra számíthat, ha nem készül fel rá – elsősorban otthona hőszigetelésével.

Ha minőségi a hőszigetelés, a meleg télen bent, nyáron kint marad

Míg 2022 őszén a legtöbbeket a téli energiaárak csökkentése, a spórolási lehetőségek és egyéb rövid- és középtávú fűtési megoldások foglalkoztatnak, addig azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyre forróbb nyarakra bizony hosszú távon kell felkészülni. Ugyanis amíg az energia piaci árának változása évek múlva akár kedvező fordulatot is vehet, addig az extrém meleg elleni globális intézkedések lassúsága miatt nem számíthatunk egyhamar enyhébb nyarakra. Szóval, ha a fűtési szezon miatt egyébként is nagyobb beruházásokat terveznénk (új tetőrendszer, tetőtér átalakítása, korszerűbb szigetelés), érdemes a nyári időjárási hatásokra is felkészülni. Hozzátesszük, az extrém meleg önmagában is elég indok lehet a tetőcserére.

Sokan gondolják azt, hogy a ház nyílászáróinak cseréje a kulcs ahhoz, hogy évszaktól függően bent, illetve kint tartsuk a meleget. Pedig télen a felfűtött otthon melege felfelé száll, így az épület hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebb, nyáron pedig a közvetlen napsütés következtében a tetőszerkezet igencsak túl tud hevülni, így a tetőtérben elviselhetetlen hőmérsékletet tapasztalhatunk. Ha rossz a tető szigetelése, mindkét évszakban számolnunk kell a magas energiaköltségekkel (fűtés vagy klíma).

A hőszigetelés a tető több részén is megvalósítható, és egyszerre jelent megoldást minden évszakra. Ha pedig az erős napsugárzástól akarjuk óvni a tetőt, érdemes kifejezetten olyan tetőcserepet választani, amely hővisszaverő technológiával készült.

Tetőcserepek a nyári kánikulákra tervezve

Míg a manapság divatos, sötét színű betoncserepek jobban elnyelik a hőt, addig a hővisszaverő technológiát alkalmazó tetőcserepek a nyári kánikulában is élhetőbbé teszik az otthont. A BMI Bramac egy különleges eljárással épp erre az igényre fejlesztette ki a Thermo Protector infravörös sugárzást reflektáló felületet. A tetőcserép felületképzése olyan pigmentanyagot tartalmaz, amely növeli a felület reflexiós képességét, ezáltal kevésbé nyeli el a Napból érkező infravörös sugarakat. Egy hagyományos felületkezeléssel készült sötétszürke tetőcserép csupán 4,6%-os reflektáló képességgel rendelkezik, ezzel szemben ugyanez a reflexiós képesség a Bramac Thermo Protector tetőcserép esetén 22,3%!

dji_0248.jpg

A hővisszaverő tulajdonsággal rendelkező tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet így az eddigi fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fedőanyag a megszokott 80°C helyett körülbelül 60°C-os hőmérsékletre melegszik csupán. A tetőtér hőszigetelésének így jelentősen kisebb hőteherrel kell megbirkóznia, így akár 5-10 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet a tetőtérben.

A Bramac Thermo Protector felület az alábbi termékcsaládoknál és színeknél elérhető:

Star tetőcserepek

  • Római Star – sötétbarna, antracit
  • Tegalit Star – ezüst metál
  • Platinum Star – ezüst metál, barna metál

Prémium tetőcserepek

  • Tectura Thermo Protector – antracit, sötétbarna
  • Duna Thermo Protector – antracit

Nézd meg rövid videónkat a Thermo Protector technológiáról!

Hőszigetelés a padlásfödémen vagy a tető síkjában

Attól függően, hogy a tetőteret lakótérként akarjuk berendezni vagy sem, a tető síkjában vagy a padlásfödémen érdemes elhelyezni a hőszigetelést.

Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, a padlásfödém hőszigetelésében érdemes gondolkodni. Ez a hatékonyabb megoldás. A hőszigetelő anyag (pl. járható szigetelőlemez táblák vagy ásványgyapot) egyszerűen elhelyezhető a padlásfödémen, vízszintes lefektetés esetén akár rögzítés nélkül is. Ilyenkor érdemes számolni azzal, hogy szükség van egy párazáró rétegre is, ami a pára szerkezetbe bejutását előzi meg. A BMI Bramac ilyen esetben a Bramac Membran 100 2S párazáró fóliát javasolja, amely a legmagasabb, Star kategóriájú rendszercsomagban is megtalálható.

Ha a tetőtér az élettér része lesz, a hőszigetelést a tető síkjában kell elhelyezni, akár a szarufák között, azok alatt vagy felett, esetleg kombinálva ezeket a megoldásokat. Általánosságban elmondható, hogy a lágy, puha anyagú szigetelések belső felhasználásra, a szarufák közé vagy alá helyezhetők el (pl. üveg- vagy kőzetgyapot, befújt cellulóz), ha viszont felettük szeretnénk szigetelni, fontossá válik az anyag megfelelő nyomószilárdsága és alaktartóssága. Erre ajánlja a BMI Bramac a BMI Thermazone BramacTherm PIR szigetelőtáblákat.

Ha további tippeket olvasnál tetőszigeteléshez, érdemes olvasgatni a blog korábbi tartalmait, például ezt vagy ezt a cikket, de a BMI Bramac tanácsadóit is megkeresheted kérdéseiddel.

Érdemes rendszerben gondolkodni

A magastetők hőszigetelése ma már jóval több lehetőséget rejt a megfelelő vastagságú szigetelőanyag kiválasztásánál. Elérhetőek olyan speciális tetőrendszerek, amelyek különösen hatékonynak bizonyulnak az energiagazdálkodás terén: ilyen a BMI Bramac Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszere. Egy ilyen tető hőreflektáló tetőcserepekből, speciális tetőfóliából és hőszigetelésből, valamint szakszerűen kivitelezett átszellőzésből áll, amelyek együttesen több mint 11 °C-kal csökkenthetik a tetőtérben mért hőmérsékletet, az átlagos fűtésszámla pedig a téli időszakban akár 48%-kal lehet alacsonyabb. Ráadásul a csúcshőmérséklet 7 órával is kitolható, hogy ne az esti órákban tetőzzön a meleg.

bramac_cool_1010x380_belso_header.jpg

Hány nyarat bír ki egy tető?

Tető és tető között rengeteg különbség lehet, és ez pont egy olyan része a háznak, amin nem érdemes spórolni. Ahogy a fent említett tanulmány is jelzi, a kánikula várhatóan évtizedekig velünk lesz, sőt erősödik is, így hosszú távú tetőmegoldásokat érdemes választani. A BMI Bramac alapvetően 30 évre kínál Új-érték garanciát a tetőcserepekre, amibe éppen 30 forró nyár fér bele.

Emellett, attól függően, hogy milyen rendszercsomagot választunk, a BMI Bramac a tetőrendszer egyes elemeire is vállal legalább 5 év szavatosságot, de ha például az innovatív Star technológiára épülő rendszercsomagot nézzük, 15 év rendszergarancia jár hozzá.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a tetőcserepek 30 évet, a tartozékok pedig 5-15 évet bírnak ki. A minőségi tetőelemek a gyakorlatban ennél jóval több ideig képesek tökéletesen ellátni a funkciójukat. Természetesen a rendszeres átvizsgálás és karbantartás a garancia lejárta előtt és után is javasolt, ezzel tudjuk mi magunk elősegíteni, hogy a tető évtizedeken keresztül megbízható védelmet nyújtson otthonunknak.

Ha a tetőfelújításhoz keresel egy hasznos segédanyagot, töltsd le Felújítási Kisokos e-bookunkat, amelyben 13 fejezeten keresztül kalauzoljuk végig az olvasót a felújítások legfőbb kérdésein.

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása