Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. december 02.

Színpompás vendégházak Kiskörén

Tóparti lábasházak modern tetőzettel

Nem az elmúlt két évben élte virágkorát a turizmus, de a pandémia pozitív fordulatot is hozott: felértékelődtek a belföldi célpontok a kikapcsolódásra vágyók körében. Szerencsére a lehetőségek is bővülnek, idén készült el például a Tisza-tónál található kiskörei MAHART-épületegyüttes. Íme, néhány érdekesség a komplexumról, a háttérmunkálatokról, és persze az épületeken ékeskedő BMI Bramac tetőrendszerről!

dji_0263_optimized_1.jpg

Utazzunk egy kicsit – egyelőre – gondolatban a Tisza-tó környékére, ahol a parton horgászok, biciklisek és turisták hódolnak szenvedélyüknek, a vízen pedig a MAHART hajói ringatóznak. Ehhez az idilli képhez társul immár a 19 méter magas kilátótorony és a 461 négyzetméter összterületű, négy, színpompás, úgynevezett lábasházból álló épületegyüttes. Az elnevezés arra utal, hogy a házak 130 darab vasbeton pillérre épültek.

De mit is rejtenek ezek a vidám színekben pompázó létesítmények? A sárga épület a MAHART Zrt. kiskörei nyaralóhajózási irodájának ad otthont, míg a zöld színűben egy vizesblokkot alakítottak ki. A barna épület a vendégeket kiszolgáló büféként működik, a kék színű házban pedig a vízirendészet kiskörei rendőrőrse kezdte meg munkáját.

Egyedi megoldások: egy lapostető, ami híd

Az elkészült vendégházak igazán látványosak – a mutatós eredmény mögött hosszas tervezés, és sokrétű kivitelezői munka áll. A hétköznapibb megoldások mellett egészen rendhagyó részletek is megvalósultak, amelyek egyediséget kölcsönöznek a komplexumnak. Sajátossága például, hogy az épületek cölöp mélyalapozással készültek, és a két nyeregtetővel fedett ház között elhelyezett lapostetős épületrész hídként köti össze a változatos funkciókat rejtő tereket. Bár eredetileg egy zöldtetős megoldást terveztek rá, időközben megváltozott a koncepció, inkább egy gondozást nem igénylő kavicsterheléses lapostetőt építettek ki a nyeregtetős szárnyak között.

A BMI Villas a zöldtetők terén is szakértő megoldásokat kínál. Ha érdekel, hogyan lehet önfenntartó a növényvilág egy tetőn és milyen előnyei vannak az extenzív zöldtetőknek, olvasd el korábbi cikkünket.

Szintén izgalmas megoldás, hogy míg három épületben padlásteret alakítottak ki, addig a büféként üzemelő, barna színű ház látszó gerendás mennyezettel rendelkezik, aminek köszönhetően nagyvonalú, magas belső terek jöhettek létre. Gebhardt Roland, a BMI Bramac építészmérnök-szaktanácsadója elmondta, miért vált ez a kialakítás a koncepció részévé:

Mivel ide kávézni, kikapcsolódni ülnek be az emberek, mindenképpen egy olyan tér kialakítására volt szükség, ami nagy belmagasságú. Ezért a tervezők nem akarták lezárni a teret egy födémmel, így az idelátogatók tartózkodására szolgáló tér levegősebb és nagyvonalúbb lett, ezáltal lehetőség nyílt arra is, hogy a frontrészen hatalmas függönyfalat alakítsanak ki, mellyel látványosabbá, világosabbá és természetközelibbé varázsolhatták a bent tartózkodók számára az adott teret.

p1300192_optimized.jpg

Páratechnikai kérdések mindenek alatt

Mint minden épület fedésénél, így itt is számtalan szempontot kellett figyelembe venni, hogy ne csak esztétikailag, de funkcionálisan is megfeleljen a követelményeknek a létesítmény, és gondtalan kikapcsolódást biztosítson az idelátogatóknak. A BMI Bramac szaktanácsadója ezzel kapcsolatban kiemelte:

A tető kapcsán fontos, hogy a födémszinttől kell elindulnia a tervezésnek, hogy a páratechnikai problémákat kiküszöbölhessük. Tehát, amikor felkerül a tetőcserép, az valójában már csak a korona, az alatta lévő szerkezeti rétegrend határozza meg, mennyire fog jól működni az adott tetőrendszer.

A szakemberek a megfelelő párazárást a födémen egy kétoldali ragasztósávos párazáró fóliával, az épületrészek padlás felőli hőszigetelését pedig kétrétegű kötésbe rakott hőszigetelő anyaggal biztosították. Egy másik lényeges kérdés az átszellőzés kialakítása volt, ami különösen fontos a magastetőknél, mivel a padlásterekben a páranyomás által keletkező pára nagyon gyorsan kicsapódhat az alátétfólia belső oldalán. Az ezen megjelenő pára elszállításáról az alátétfólia alsóoldali beszellőzésével, a fóliasapka taréjgerincnél való kialakításával, valamint a megfelelően elhelyezett szellőzőcserepekkel gondoskodunk. A fedés és az alátétfólia közötti megfelelő szellőző keresztmetszet kialakítását pedig a gondosan megválasztott keresztmetszetű ellenlécekkel biztosítjuk.

A nem megfelelő tetőszigetelés nemcsak energetikai szempontból hátrányos, de a páratechnikai problémák később az egészségre is veszélyes penészesedéssé fajulhatnak. Olvasd el A ház fejfedője: a tető cikkünket, és ismerkedj meg a tetőszigetelés legfontosabb kérdéseivel.

p1300242_optimized.jpg

Amikor a tető nemcsak esztétikus, de ellenálló is

A változatos homlokzati színezéshez egységes, mindegyik árnyalathoz jól illeszkedő tetőcserepet választottak a tervezők: a kiskörei vendégházak 30 fokos nyeregtetőire végül 9100 darab BMI Bramac Tectura Protector antracit színű tetőcserép került. Összesen több mint 900 négyzetméternyi felületen díszeleg ez a letisztult formájú, modern tetőcserép, tetősíkonként 15-16 darab szellőzőcseréppel kiegészítve, de természetesen a többi rendszerelem – mint a kúpalátét vagy a kúprögzítő – is BMI Bramac tartozék.

A Protector felületkezelés sajátossága, hogy hosszú időn keresztül megóvja a tetőt a szennyeződésektől, ráadásul ötszörös védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben.

Az épületek a gondos tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően nyár óta már zavartalanul üzemelnek. Ha nincs még meg kikapcsolódásod következő célpontja, tervezz kirándulást Kiskörére, és csodáld meg személyesen is a hangulatos épületegyüttest és a kilátót, ahonnan beláthatod a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása