Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. augusztus 05.

Élet a magasban kilencezer éve és ma

Így használjuk a tetőket közösségi térként

A 2010-es évek egyik divatos vendéglátási trendje volt Budapesten a belvárosi tetőteraszok, a rooftop bárok, sky bárok elterjedése. Aki azonban azt hiszi, hogy a lapostetőkön zajló közösségi élet valamiféle újkeletű hóbort, az óriásit téved. Zubreczki Dávid urbanista, építészeti szakíró ezúttal egy sok ezer éves hagyomány nyomába eredt.

catalhoyuk_tetoi.pngForrás: ZDF

A világ egyik legrégebbi ősvárosa, Çatalhöyük a mai Törökország területén feküdt, és mintegy kilencezer évvel ezelőtt élte virágkorát. Az ötezer lelkes településnek gyakorlatilag nem voltak utcái, a házak egymáshoz tapadtak, a szomszédos épületeknek gyakran közös fala is volt. Az emberek a háztetőkön közlekedtek, és a felfelé nyíló ajtókon át mentek le otthonaikba. Vagyis a tetők tulajdonképpen egy óriási, összefüggő közösségi teret alkottak. Elképesztően izgalmasan nézett ki! Ha fogalmat akartok alkotni róla, érdemes belenéznetek ebbe a német nyelvű videóba legalább néhány másodpercre. Ennél jobban azóta sem használták ki a tetők adta lehetőséget.

Később a civilizáció a hűvösebb, csapadékosabb Európában indult virágzásnak, és magastetők váltották fel a laposakat. Évezredeken keresztül szinte csak ezzel az építésmóddal lehetett megoldani biztosan a házak vízelvezetését és hőszigetelését. A lapostetők csak a huszadik században jöttek újra divatba, amikor már megfelelő technológiák álltak rendelkezésre (igaz, sokáig azok sem tudták maradéktalanul pótolni a klasszikus cseréptetőket). Ám amint visszatértek, azonnal hasznosítani kezdték azokat, nem is akármilyen funkciókkal.

Korcsolyapálya a város felett és egy 100 éves penthouse

Az 1911-ben megnyílt Andrássy úti Párisi Nagy Áruház tetején például étterem működött, mellette óriási sétánnyal, amelyet télen korcsolyapályaként hasznosítottak! Ez még 110 évvel később is elképesztően menő dolognak hangzik.

1920_epiteszforum-nem-zorog-a-haraszt-avagy-egy-varosi-legenda-nyomaban-2-30-2021-02-12-145307.jpgHogy valóban megvalósult-e a korcsolyapálya arról komoly viták folynak, de hogy ezzel reklámozták az áruházat, az biztos.

100 éve a zöldtetőket az akkori kornak megfelelő technológiával, kátrány és egyéb bitumenek segítségével igyekeztek olyan vastag réteget létrehozni, hogy a bevonat vízszigetelésre alkalmas lehessen. A gyökérbehatolás ellen különböző fémeket használtak a rétegek között. A rendkívül nehéz technológiát ma már korszerű gyökérálló bitumenes lemezekkel és zöldtetős rendszerekkel tudjuk megvalósítani, melyek széles választéka a BMI Villas égisze alatt is megtalálhatóak. A kivitelezők választhatnak az extenzív, fél intenzív, vagy intenzív tetőmegoldási rétegrendek között. A BMI Villas azon munkálkodik nap mint nap, hogy innovatív megoldásokkal tudja segíteni a kivitelezők munkáját és megkönnyíteni e rendszerek kivitelezését is. Ezért született meg a hagyományos gyártási technológián alapuló Villaverde WS-I Blanc termék mellett a Vedaflor WS-X, vagy a Graviflex termékcsalád is Speed Technológia alkalmazásával, mely garanciája a gyors, egyszerű termékbedolgozhatóságnak, mellyel pénzt és időt egyaránt megtakaríthatunk.

A két világháború közti modern építészet – melyet a Bauhaus és más haladó szellemű műhelyek képviseltek – végleg szakítani próbált a magastetőkkel. Utólag láthatjuk, hogy ez nem sikerült maradéktalanul, de az biztos, hogy ebben az időszakban fedezték fel maguknak az emberek újra a tetőteraszokat. Budapest első modern bérháza az 1934-ben épült Simplon volt, melyben a hasonló nevű mozi is működött. Ennek a teteje így nézett ki:

kep1.jpgForrás: Fortepan/Preisich család

Igen, természetesen napágyak voltak rajta, hiszen ezt a pompás teraszt ki kellett használni. Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen korabeli bérház, amely hasonló megoldással büszkélkedhetett. A napozóterasz hamarosan fogalommá vált, a két világháború között szinte valamennyi fürdőépület tetején kialakítottak ilyet. Itt nem csak nem vetett semmi árnyékot a napozókra, de az avatatlan tekintetek elől is védve voltak a vendégek.

Persze volt, aki nem elégedett meg a napfürdővel. Vágó László például olyan bérházat tervezett magának az Attila útra, amelyben egy saját műteremlakást is kialakított a hatodik emeleten: ma úgy mondanánk egy penthouse-t. Innen egy itáliai stílusú, szobrokkal díszített tetőkertbe lehetett kisétálni, melynek a közepén egy medencéből csodálhatta a budai panorámát.

vago-laszlo-muteremlakasanak-tetokertje.jpgForrás: Magyar Iparművészet, 1926/9-10./ Lechner Tudásközpont

Néhány sarokkal odébb és néhány évvel később viszont egészen másra használták a gyerekek egy szintén Attila úti ház tetőteraszát: a Fortepan képének tanúsága szerint fociztak rajta.

fortepan_33637.jpgForrás: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Tetőterasz reneszánsz: bárok és buxusok

A háború utáni évtizedek már nem igazán kedveztek a tetőhasználatnak. Bár több lapostető készült, mint bármikor korábban, de a költséghatékonyság miatt ezeket csak nagyon kevés helyen építették úgy, hogy aktívan is hasznosítani lehessen. Üdítő kivételt jelentettek például a hetvenes években készült zalaegerszegi Csipkeházak, melyekről már esett szó korábban is a blogon.

Az ezredfordulón aztán újra felfedezték a városlakók a tetőket. Az akkor épült irodaházak jelentős része már zöldtetős volt, és ez a trend azóta is tart. Legtöbbjükön extenzív zöldtetőt alakítottak ki, de sokukon tetőterasz működik, virágos pihenőkerttel, ahová a dolgozók kisétálhatnak. Természetesen több lakóház is tetőkerttel, sőt némelyikük tetőmedencével épült a fővárosban ebben az időben.

Ma már nem csodálkozunk, ha egy-egy tetőn vagy tetőteraszon medencével találkozunk. A tervezők és gyártók egyaránt fel vannak készülve ezekre a kihívásokra. Ilyenkor a statikai terhelésre és a vízszigetelés kialakítására egyaránt fokozottan kell figyelni, hiszen ezek egy tető, egy terasz és egyáltalán az egész épület számára extrém megterhelést jelentenek. Ha a medence kialakítását zöldtetővel kombináljuk, igazán egyedi megoldásokra van szükség. A medencét gyökérálló vízszigeteléssel kell ellátnunk, hogy a gyökérzet semmilyen formában ne roncsolhassa szerkezetét. Ugyanakkor az is szempont, hogy ezeket a medencéket úgy alakítsuk ki, hogy megfelelő védőtávolság legyen a vízelvezetés és a természetes élőközeg között. A különböző vegyszerek (algaölő, klór…stb.) károsítják az élővilágot, így a nem természetes tisztulással kialakított medencék kivitelezésénél elsődleges szempontként kell meghatározni az egyéb szerkezetek védelme mellett a szennyvíz elvezetését és az elvezető árok, valamint a csővezetékek védelmét a gyökérzettel szemben. Ehhez mindenképp érdemes szakemberek tanácsát kérni. A BMI Villas készséggel áll rendelkezése az ilyen jellegű megkeresések esetén is.

De nem kell különleges lakást vennie annak, aki panorámamedencére vágyik Budapesten, hiszen van már olyan hotel is, amelynek a tetején fürödni lehet. Sőt volt amelyiken egyenesen helikopterleszállót építettek ki néhány éve. Ez mondjuk kissé elhamarkodott döntés volt, hiszen nem lehet csak úgy röpködni a város felett, de a technikai feltételek adottak voltak. Ha szállodáknál nem is, kórházaknál ki lehet használni azért ezeket a heliportokat. Ilyen tetőre telepített le- és felszállóhely nem csak Budapesten van kiépítve mentőhelikoptereknek, de például Miskolcon és Szegeden is.

Szerencsére vannak ennél hétköznapibb tetőhasználatok is: ilyenek a bevezetőben is említett tetőbárok. Ahogy az a világon szinte minden dologgal lenni szokott, először az underground kultúra fedezte fel magának a tetőteraszokat (akkor is, ha az underground kifejezés ebben az esetben egy kicsit képzavaros). Az első fecske Budapesten a 2007-ben nyílt Corvintető volt, az akkor még félig-meddig üzemelő Corvin Áruház felső szintjén. A hely különlegessége, hogy eredetileg az itt dolgozók gyerekeinek az óvodája volt a felső szinten.

A következő években azután a lakosság szélesebb köre fedezte fel magának a tetőbárokat, és egy tucatnyi mainstream hely nyílt szerte a városban, követve a divatot. Apró érdekesség, hogy nem csak a már említett, hoteltetőre telepített heliportból lett bár ezekben az években, de a felújított Páris Nagyáruház tetején is újraindult a vendéglátás. Igaz, szerényebb keretek között, mint egy évszázaddal korábban: korcsolyapálya nélkül.

Az azóta megszűnt Corvintető ráadásul nem csak egy szórakozóhely volt egy régi épület tetején, de egyben kertmozi is. Ezzel szintén divatot teremtett: a tízes években Budapest több pontján is filmezhettünk a háztetőkön.

Tetőálmok Pesten: a második város

Ezek a megoldások leginkább azért voltak különlegesek, mert többnyire meglevő tetőket hasznosítottak újra. A főváros legkomolyabb, bárki által látogatható tetőparkját a Westend tetején alakították ki még 1999-ben, mintegy három hektáros területen. Túl azon, hogy ez a méret már mindenféle szabadtéri tevékenységre alkalmas a meccsnézéstől a korcsolyázásig, könnyedén lehetett volna követendő példa is.

Az épületet tervező Finta József nagy álma volt ugyanis, hogy létre kellene hozni egy „második várost” a pesti tetőkön, a belváros felett. Kertekkel, parkokkal, hidakkal összekötve a régi bérházak tetején. Sajnos a bonyolult tulajdonviszonyok miatt ez halálra ítélt ötlet volt, igaz időről időre azért felmerül a megvalósítása.

Pedig milyen szép álom: Budapest lehetne a 21. századi Çatalhöyük, pezsgő élettel a házak tetején.

A lapostetők nemcsak bérházakon és bevásárlóközpontokon, de családi házakon is remekül hasznosíthatók. A BMI Villas Szaktanácsadói örömmel segítenek minden vízszigeteléssel kapcsolatos kérdésben.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása