Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. július 21.

Vízszigetelési kisokos

Modifikált vagy oxidált bitumen? APP vagy SBS lemez? Esetleg plasztomerből vagy elasztomerből készült termékek? Nem tudsz eligazodni a külsőre akár teljesen egyformának látszó vízszigetelő anyagok között? Segítünk! Cikkünkből megtudhatod, milyen munkálatokhoz milyen szigetelésben érdemes gondolkodni, sorra vesszük az anyagok tulajdonságait és előnyeit, valamint bemutatjuk a BMI Villas termékkategóriáit is, amelyekkel könnyen megtalálod az igényeidhez legalkalmasabb termékeket.

vilas_csomagok_1200x628_2.jpg

Kezdjük az alapokkal

Felülről csapadék, alulról különféle intenzitású talajnedvesség, „belülről” pedig a használati víz érheti és károsíthatja az épületszerkezeteket, így talán nem is kell magyarázni, miért rendkívül fontos a magas minőségű anyagokkal, szakszerűen kivitelezett vízszigetelés. Szerencsére ma már olyan széles a termékkínálat, hogy biztosan megtaláljuk a célnak legmegfelelőbb szigetelést.  

A vízszigetelő lemezek fajtái 

A gyártás során felhasznált anyag típusától függően megkülönböztetjük a bitumenes és műanyag vízszigetelő lemezeket. 

bitumenes szigetelés egy biztonságos, modern vízszigetelő technológia. Számos előnye közül a garantált rétegvastagsága és a kedvező ár-érték aránya miatt különösen kedvelt az építkezők és a felújítók körében is. Leggyakrabban lapostetők csapadékvíz elleni szigetelésére, pinceszigetelésre és zöldtetők kialakítása során használják. 

Az 1970-es évekig a desztillált bitumen volt a szigetelőanyagok alapja, az anyagot azonban nehezen lehetett kezelni, különösen hidegben. A desztillált bitumen szerkezetét magas hőmérsékleten, oxigén segítségével módosítják, az ezáltal létrejött oxidált bitumen már alkalmas vízszigetelő lemez gyártására. Egyszerű, alacsonyabb igényű szigetelésekhez, kedvező árú megoldást biztosítanak, akár kiegészítő, vagy védőrétegként, valamint lejtéskorrekcióhoz is. A lemez jellemzőit a nyers bitumen tulajdonságai adják, így hátránya a hidegérzékenysége és a viszonylag rövid élettartama tetőkön, továbbá az is, hogy nincs repedésáthidaló képessége, ezért 0-5°C hőmérséklet alatt rideggé, merevvé válik. Új építésű pincék és alépítmények szigetelésénél számolni kell azzal is, hogy az oxidbitumenes lemez a konszolidációs (természetes szerkezeti) mozgásokat rugalmatlansága miatt nem képes kockázat nélkül elviselni.  

Az úgynevezett modifikált bitumenes lemezek esetében a desztillációs alapbitument műanyaggal keverik, amely típustól függően jobb tulajdonságokat kölcsönöz az így létrejött terméknek, például magasabb hő-, UV- vagy olajállóságot, rugalmasságot, jobb hideghajlíthatóságot, nyújthatóságot, szakítószilárdságot, kedvezőbb öregedésállóságot.  

APP modifikált bitumenes szigetelő lemez 

Az APP (attaktikus polipropilén) modifikált lemezek előállítása során a bitument plasztomer polimerrel keverik, ezért nagy nyúlóképességgel rendelkeznek, kevésbé rugalmasak, ellenben könnyen bedolgozhatók, szélsőséges nyári melegben is gond nélkül használhatóak és jó öregedésállóak. Az oxidált társaihoz képest magasabb hőállósággal és hideghajlíthatósággal, valamint jobb repedésáthidaló tulajdonságával ideális választás lehet azoknak, akik magasabb műszaki tartalommal tervezik meg a vízszigetelést. 

Jótető tipp: a magas minőségű APP lemezek már Magyarországon is elérhetők a BMI Villas kínálatában! Kattints IDE, ha szeretnél többet tudni a termékről! 

SBS modifikált bitumenes szigetelő lemez 

Az SBS (stirol-butadén-stirol) modifikált lemezek előállítása során a bitument butyl műanyagokkal keverik, mely a vízszigetelő anyagnak rugalmasságot kölcsönöz. Öregedésállósága kiváló. Kiemelkedő, akár -35-40°C fokos hideghajlíthatóságuk biztosítja a hosszú élettartamot akár szélsőséges negatív hőmérsékleti tartományban is. 

Kíváncsi vagy, hogyan kerültek a kőolajszármazékok a tetőre? Bejegyzésünkben körbejárjuk ennek a fedőanyagnak a történetét az óceánon innen és túl. Kattints! 

műanyag tetőszigetelő lemezek alkalmazhatók lapostetők, hagyományos sátortetők esetében, illetve egyes fajtái megfelelő rögzítési móddal íves, nagy hajlásszögű vagy bonyolult geometriájú tetőknél, sőt, még zöldtetőkre is kiválóak, új épületekhez vagy felújításokhoz egyaránt. A műanyag lemezek kisebb vastagságban és nagyobb termékfelülettel tudják biztosítani a vízszigetelést a bitumenes társaikhoz képest.  

Jótető tipp: Ne felejtsük el, hogy tökéletes vízszigetelést csak úgy tudunk készíteni, ha rendszerben gondolkozunk és a sarkoknál, hajlatoknál, csőáttöréseknél speciális hajlaterősítő idomokat alkalmazunk! A BMI Villas ingyenesen letölthető alkalmazástechnikai útmutatóival még több szakmai fortéllyal ismerkedhetsz meg. 

A vízszigetelő anyagok legfontosabb tulajdonságai

Lágyuláspont: a szigetelőlemez lágyuláspontja az anyag magas hőmérsékleten való terhelhetőségét jelzi. 

Hideghajlíthatóság: az a hőfok, melyen a szigetelőlemez még meghajlítható anélkül, hogy megrepedne vagy eltörne. 

Hordozóréteg: a bitumenes szigetelő lemezeknél a bitumennel bevont réteg tulajdonságai határozzák meg a szigetelő lemezek mechanikai tulajdonságait (szakítószilárdság, szakadási nyúlás). Megkülönböztetünk nyerspapír, üvegszövet, üvegfátyol, poliészter, alumínium és réz hordozórétegeket. A szigetelendő felület, épületszerkezet tulajdonságai határozzák meg a szigetelés típusát, és a megfelelő hordozórétegű szigetelőlemezt. 

Hőállóság: a magasabb értékekkel rendelkező anyagok könnyebben és gyorsabban beépíthetők, és tartósság tekintetében is jobban teljesítenek. 

Szakítószilárdság: a szigetelőanyag elszakításához szükséges mechanikai feszültség, mely a hőmérséklet függvényében változik. Mértékét nagyban meghatározza a hordozóanyag is. 

Ugye milyen jó lenne, ha naprakész szókinccsel jobban szót tudnánk érteni a házunkon dolgozó tetőfedőkkel, jobb belátást nyerve ezzel a tervezési folyamatokba is? Lapozz bele a Tetőfedő kisszótárba is további alapvető szakkifejezésekért! 

Megoldások minden tetőtípusra

A BMI Villas termékkategóriáival könnyen megtalálod az igényeidhez legalkalmasabb vízszigetelési megoldásokat. Portfóliónkban egyaránt megtalálhatók a bitumenes lemezek, a műanyag szigetelések, a bitumenes zsindelyfedések és a vízszigeteléshez szükséges minden kellék és kiegészítő. Magas minőségű bitumenes vízszigetelő lemezeink már több mint harminc éve jelentenek megbízható és gazdaságos kivitelezést, sőt, a saját fejlesztésű rendszerben kialakított hídszigetelő termékeinkkel biztonságos megoldást nyújtunk a nagy távolságok áthidalására is. A szakemberek sokoldalúságuk mellett megbízhatóságuk és könnyű beépíthetőségük miatt választják termékeinket. 

Kínálatunk részét képezik az olyan kiegészítő és innovatív termékek is, mint az AWAK felülvilágítók, vagy a Construma-díjas SILVER PRIMER® Speed VARNISH SBS fényvédő bevonat, amely növeli a fedés vízszigetelési képességet, élettartamát és fényvisszaverő képességét. A Noxite Eco-Active bitumenes lemez pedig a levegőben lévő káros anyagok mennyiségének csökkentéséhez járul hozzá. Az SBS-modifikált lemezek mellett idén megérkezett új APP modifikált bitumenes lemez családunk is, melyek a hőségben is könnyen bedolgozhatóak, melyre a 140°C hőállóság ad garanciát.  

csomagikon_standard_laposteto.jpg

A jól bevált klasszikusokat és gazdaságos megoldásokat kereső felújítók közé tartozol? Akkor a BMI Villas Standard kategóriájú termékei között mindent megtalálsz, amely a minőségi vízszigeteléshez és a garantált biztonsághoz szükséges.

csomagikon_premium_laposteto.jpg

A helyesen megválasztott, minőségi vízszigetelő anyagok használatával rövid- és hosszútávon is pénzt spórolhatsz. Nézd meg a BMI Villas Prémium termékeinek kínálatát, amely egyedi tulajdonságaival és magas minőségével könnyíti meg a kivitelezők munkáját!

csomagikon_star_laposteto.jpg

Ahogy az élet minden területén, a házfelújítás során is fontos számodra környezettudatos és innovatív termékek használata? Akkor válaszd a magas hozzáadott értékű vízszigetelési megoldások elengedhetetlen termékeit a BMI Villas Star kategóriájának kínálatából!

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása