Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. április 28.

Egy jól ismert ház, tele lehetőségekkel

A magyarok harmada szívesen lakna kockaházban

Minden második magyar élt vagy jelenleg is kockaházban él – talán te is köztük vagy? Többek között ez is kiderült reprezentatív kutatásunkból, amelyet az ikonikus háztípusról készítettünk a lakosság körében. 

bramac_kockahaz.jpg

A vidéki utcák, külvárosi területek sátortetős épületeit szinte minden magyar ismeriKockaház történetek című sorozatunkban már bemutattunk három egyéni sztorit arról, ahogyan fantáziával és szakértelemmel modern otthon vált ebből a típusú házból. Na de mit gondolnak a magyarok ezekről az ingatlanokról és vajon beköltöznének-e egy ilyen otthonba? 

Szívünk csücske a kocka 

A válaszok alapján az elsők között vennék számításba az emberek a kockákat, ha házvásárlást terveznének; csak a mediterrán jellegű földszintes családi ház előzi meg népszerűségbenA felmérés válaszadóinak 33 százaléka mondta azt, hogy venne kockaházat, további 43 százalék pedig lehetségesnek tartja, hogy vásárolna ilyen típust. Nézzük, vajon miért ennyire népszerű! 

bramac_kockahaz_kutatas_kadar_kocka_3.png

Miért pont a kocka? 

Jellemzően kedvező áruk (67%), illetve főként a környék miatt teszik le a voksukat a kockák mellett (45%), de sokan vannak, akik a mérete, beosztása miatt választották ezt a típust. A megkérdezettek 65 százaléka gondolja úgy, hogy átalakítással kiváló otthon válik a régi épületekből, a kockaházban élők körében pedig ez a szám még magasabb (73%). 

bramac_kockahaz_kutatas_kadar_kocka_2.png

Az emberek jó alternatívát látnak a kockaházakban egy modern otthon megteremtésére, feltehetőleg azért, mert tartósnak tartják őket és úgy gondolják, hogy sokáig fognak állni (60%), emellett a vélemények szerint stabil, megbízható szerkezetűek (58%) és jól alakíthatóak (52%).  

Régi házból divatos otthon 

A felmérésből kiderül, hogy nagyon vegyes a kockaházak állapota, a legtöbben jó (41%) vagy közepes (22%) állapotúnak találják az ingatlanjukat. Az ott lakók a kockaházak ötödére (17%) mondják, hogy felújított. Jellemzően a városi kockaházak felújítottak (28%), a falvakban lévők alacsonyabb arányban (10%). Az elvégzett munkák között legtöbb helyen a külső ajtó- és/vagy ablakcsere, a burkolatok/padlók cseréje és a vízvezetékek, elektromos vezetékek cseréje volt. 

bramac_kockahaz_kutatas_kadar_kocka_1.png

Tetőtérbeépítést a kockák csupán 16 százalékánál csináltak, ez az alacsony arány valószínűleg annak is betudható, hogy ezeknél a hagyományos épületeknél nem megszokott ez a bővítési forma. Pedig egyáltalán nem lehetetlen, sőt! Olvasd el blogposztunkat arról, hogyan hozhatsz ki még többet a kockából. 

A kockaház-lakók az átlagnál több felújítást terveznek. Különösen a nyílászáró-cserét (47%), tetőcserét (45%), belső szerkezeti átalakítást (30%) és a fűtéskorszerűsítést tervezik többen (42%). 

Mire készülj fel, ha felújításba vágsz? Olvasd el tippjeinket! 

A szakértők szerint például egy időszerű tetőfelújítást nem érdemes sokáig halogatni, hiszen minél előbb vágunk bele, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy esetleges nagyobb kárt elkerüljünkHa időben gondolkodunk az elvégzendő munkálatokra, nem kell majd például egy kellemes szombat reggel arra ébrednünk, hogy beázott a tető vagy elkezd penészesedni az épület. Figyelembe kell venni azt is, hogy a jó szakemberek naptára hónapokkal, akár egy évre előre is tele lehet” – hívja fel a figyelmet Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere. 

A tervezést azért is érdemes időben elkezdeni, mert a költségek magasra rúghatnak. Egy jó minőségű, de alapfelszereltségű tető anyagköltsége, a tetőfedő munkadíja nélkül, akár 1.1-1.2 millió forintba is kerülhet – derül ki a kockahazteto.hu oldal kalkulációiból. 

Az, hogy milyen tetőcserép kerüljön a házra, részben esztétikai, részben funkcionális kérdés. Előbbinél a formának és persze a színeknek lesz meghatározó szerepe, a tetőcserép tartósságát és időtállóságát tekintve pedig a felületkezelésnek van kiemelt jelentősége. A BMI Bramac kínálata három kategóriára épül: már a Standard tetőcserepek is biztonságos fedést garantálnak, a Prémium termékek speciális felületkezelésüknek köszönhetően hosszabban ellenállnak az időjárási hatásoknak és a Nap fakító erejének, a Star tetőcserepek pedig már a betoncserepek leginnovatívabb technológiáját hozzák el. Szendvics-szerkezetű felépítésük legfőbb előnye, hogy egy termékben egyesülhetnek a betoncserepek kedvező tulajdonságai és a sima, fényes felület. A ragyogó és egyben ellenálló tető minden titkát megmutatjuk ezen az oldalon.  

Mivel a kockaházak tetőhajlásszöge általában 35 fok felett van, sík és hullámos kialakítású tetőcserép egyaránt választható rájuk. A kockákra jellemző síkpala fedés után jó megoldás lehet a sík, hagyományos formájú Reviva, a modern Tectura modell vagy a csúcskategóriás Tegalit Star, de csodás összkép alkotható egy hullámos Római Star tetőcseréppel is. 

bramac_kockahaz_kutatas_kadar_kocka_4.png

A felújítás pedig könnyedén megtérülhet, főleg, ha hosszú távon tervezünk maradni: a válaszadók többsége (70%) nem is akar elköltözni a kockaházából. A kisebbségben lévő (30%) elköltözni vágyók magasabb arányban a gyerekesek közül kerülnek ki. Feltehetőleg azért, mert a család bővülésével válik szükségszerűvé a költözés. 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása