Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. március 31.

Modern kockaház tetőtérbe rejtett értékekkel

Kockaház történetek, 1. rész

Budapest egyik kis utcákkal tarkított, családi házas környékén található egy izgalmasan felújított kockaház, amely sokkal többet rejt magában, mint amit az avatatlan szemeknek sejtetni enged. Az 1960-as évek jellegzetes épületeinek felújításába még tetőtér is csempészhető, ha egy nagyot álmodni merő tulajdonos és egy tapasztalt szakember találkozik: most bemutatjuk hogyan valósult meg ez a gyakorlatban.

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_4_1_1.jpg

50 éves kockaházból modern épület

Mi az? Négyzetes alaprajzú, sátortető fedi, és elmúlt 50 éves? Ez a Magyarországon elterjedt jellegzetes kockaház, ami kötöttnek tűnő elrendezése és kora ellenére is számtalan lehetőséget rejt magában, így ha egy ilyen ház felújítására adnánk a fejünket, akkor sem kell lemondanunk arról, hogy a saját ízlésünkre szabhassuk.

Házvásárlás vagy felújítás előtt állsz? Összegyűjtöttünk mindent, amit a tetőfelújításáról tudni érdemes, szakértői tippjeinkért és további kockaház történetekért látogass el a kockahazteto.hu oldalra!

Történetünk főszereplője 1963-ban épült, és 2017-ig is beton tetőcserepek fedték, amik az idő során elhasználódtak. Soproni István, a ház új tulajdonosa azonban meglátta a potenciált az épületben, és úgy döntött, hogy az utazásai során látott külföldi példát megvalósítja otthonán, amiben kulcsszerep jutott a tetőnek:

„A környéken szerettem volna maradni, de a ház kiválasztásánál az volt a cél, hogy ne kelljen sok kompromisszumot kötnöm az elképzeléseimhez képest és ár-érték arányban is megérje felújítani azt.

Igaznak bizonyult, hogy régen nagyon megépítették a házakat, mert az átvizsgálás során is látszott, hogy a betonfödém miatt jó alapokkal indulunk. Mivel végeredményben modern és újszerű otthont szerettem volna, így az antracit szín nem is volt kérdéses, a további elemek kiválasztását pedig a BMI Bramac által ajánlott Rendszermesterre, Bukovinszky Viktorra bíztam.”

Bukovinszky Viktor így emlékszik vissza a 2017-ben történt felújításra: „Gördülékenyen indult, a tulajdonos nagyon konkrét elképzelésekkel érkezett. Tudta például, milyen színvilágot keres, így esett a választás az antracit Tectura Thermo Protector tetőcserépre.” – meséli Viktor, aki további javaslatokkal segítette a tulajdonost annak érdekében, hogy a végeredmény a modern kinézeten túl hosszú távon is tartós legyen.

„Ekkor még csak a tető szigetelése volt tervben, ami miatt PIR szigetelést ajánlottam számára rendszercsomaggal együtt, amit meg is rendelt. Így könnyű dolgozni, hiszen tudni lehet, hogy minden elem passzolni fog egymással, és a végeredmény egy garantáltan teljes tetőrendszer lesz.”

Az elmúlt évtizedekben a tetőkkel szemben elvárt követelmények megnövekedtek és sokasodtak. Gondoljunk csak a megnövekedett energiaárakra, az összetettebbé vált tetőformákra, biztonságra, komfortra vonatkozó igényszintünkre! Ezeknek az elvárásoknak csak egy jól átgondolt, teljes tetőrendszerrel lehet megfelelni. A BMI Bramac négy olyan tartozék csomagajánlatot dolgozott ki, melyek nemcsak árkategóriájukban, hanem felszereltségi szintjükben is különböznek, tartalmukban pedig lekövetik az aktuális portfóliót, innovációikat. Tudj meg többet a csomagajánlatokról a BMI Bramac oldalán!

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_5_2_1_-min_1.jpg

Üres térből „home office” szoba

Mi van akkor, ha a biztosnak hitt eredeti elképzelés a folyamat közben megváltozik? „Külön kihívást jelentett, mikor a tulajdonosnak további ötletei merültek fel, így a felújítás alatt újabb elvárásokat kellett az új tetővel szemben támasztanunk.” – meséli Viktor.

„Felmentem a padlásra, és nagyon lehangolt, hogy mekkora üres tér volt ott. Akkor éreztem, hogy ezzel jó lenne kezdeni valamit, ugyanakkor nem szerettem volna engedélykérési folyamatok beindításával lelassítani a felújítást, és azt sem, hogy a tér átalakításával hivalkodóbbá váljon a ház.” – meséli István. „Viktorral egyeztettem az elképzeléseimet, aki konkrét tervekké alakította azokat. Végül a türelmének és szakértelmének köszönhetően sikerült elbújtatni egy 36 négyzetméter nagyságú szobát, amit kívülről csak a szakavatottak sejthetnek a tetőablakok kialakításából.”

A felújítást közel 300-500 órával megnövelte az extra tér beépítése, így érdemes előre kalkulálni ezzel, ha hasznos térré szeretnénk alakítani padlásterünket. Mivel az ötlet megszületésekor már be volt lécezve a tető és elkészült a hőszigetelés, így ezzel, és az eredeti forma és magasság megtartásának igényével kellett a maximumot kihozniuk a tetőtérből.

img_6251_1_-min.JPG

Az elkészült tetőtér belülről

„Egy ilyen típusú ház esetében sokszor van egy székállás, ami sokat elvesz a térből. Ezt lejjebb kellett hozni, hogy a tető tartása megmaradjon, viszont belül nagyobb legyen a hely. Nem volt könnyű feladat, ennyire szűk területen és Kádár-kocka épületen még nem is csináltunk ilyet, de megoldottuk.

A szoba gipszkartonozásánál is nagyon kellett figyelnünk, mert tényleg minden négyzetcentiméter számított.”

A szakember szerint akár dupla tetőablak kialakítása sem jelent különösebb kihívást egy Kádár-kocka típusú ház esetében, ami a budapesti tetőtérbe is extra fényt enged be.

A tetőtérbeépítésnek számos előnye van, a plusz élettéren túl akkor is jól jöhet, ha elvonulásra van szükség: a budapesti ház esetében például egy része otthoni irodává alakult át a koronavírus okozta járványhelyzet időszakában.

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_7_2.jpg

Elismerő tekintetek

„A házat körülvevő növények miatt leginkább már csak a tető látható a kerítésen kívülről, és én is ezt pillantom meg mindig először, mikor befordulok az utcába. A kutyasétáltatóktól jövő gyakori dicséreteken túl én is mindig nagy elégedettséggel nézek rá, és örömmel nyugtázom, hogy ez az én házam.”

A tulajdonost a külsővel kapcsolatos igények pontos kivitelezésén túl az is vezérelte, hogy a teljes tetőre adott 15 év rendszergaranciával sokáig nem kell újra hozzányúlni a tetőhöz. A rendszercsomag melletti döntés így újra és újra bizonyosságot nyer: „A nagy viharokban állja a sarat, nincs semmi probléma. Még a januári nagy szelek sem tettek kárt a tetőben, egyik tetőcserép sem mozdult el a helyéről.”

Ha új tetődnél egy kis csillogásra vágynál, a legújabb, szendvics-technológiával készülő Star tetőcserép lehet a jó választás: az egyszerre ellenálló és fényes betoncserép a nosztalgikus kockaházak tetején igazi korona lehet. Vásárlásoddal most ráadásul akár nyerhetsz is! Válassz BMI Bramac Star alapcserepet és tetőfóliát és nyerd meg az 1 millió forintos fődíjat!

A promóció további részleteiről itt tudsz tájékozódni: www.bramacnyeremeny.hu

 

Olvasd el a további kockaház történeteinket, és nézd meg videónkon, hogyan válik egy kockaházból modern otthon:

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása