Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. március 31.

Hagyományos formavilág modern tetőn

Kockaház történetek, 3. rész

„Már látom is magam előtt!” – a megfelelő szakember kiválasztásával tetőnk felújítása félig készen is van, hiszen sok éves tapasztalatának köszönhetően szakértelme mellett tanácsokkal is tud szolgálni, hogy mi illene hozzánk és a házunkhoz. Legújabb kockaház történetünk főszereplői is hamar megtalálták az összhangot, és a vidéki látképbe tökéletesen illeszkedő, hagyományos tetőcseréppel adtak új életet egy 40 éves épületnek.

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_8-min.jpg

Felkerült a korona

A kockaházak tipikus sátorteteje első ránézésre lehet, hogy nem a legizgalmasabb forma, de ékes bizonyíték arra, hogy a kevesebb néha több, főleg, ha egy szemből alig látható melléképület is „megbújik” az udvarban, és így végül közel 200 négyzetméter tetőfelület újul meg.

Házvásárlás vagy felújítás előtt állsz? Összegyűjtöttünk mindent, amit a tetőfelújításáról tudni érdemes, szakértői tippjeinkért és további kockaház történetekért látogass el a kockahazteto.hu oldalra!

A vidéki környezetben elterülő ház évről-évre újabb szépítéseken-javításokon esett át, a belső tér és a külső falak is új életre keltek, azonban a tető váratott magára, amíg a tulajdonos, Gábli Zoltán, úgy nem döntött, hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje is. „Egy régimódi tetőszerkezet volt a házon, 70-80%-ban elöregedett tetőcserepekkel és szerkezettel.

Nem csoda, hiszen egy kb. 40 éves épületről van szó, aminek már minden része fel lett újítva az elmúlt 10 évben, így megérdemelte, hogy végre a tető is megfelelő minőségű legyen rajta.”

A felújítást Pahocsa Kálmán, BMI Bramac Rendszermester vezette, aki kihívásként tekint minden munkára annak érdekében, hogy mindig a maximumot tudja nyújtani: „Bár vannak ökölszabályok, mégis minden tető más, és én is így állok hozzájuk. Minden munkámnak friss lendülettel kezdek neki, hogy sikerüljön a tulajdonos elvárásainak a lehető legjobban megfelelni. Ebben az esetben is így tettem, és sikerrel, hiszen immáron koronaként díszíti a tető a házat a tulajdonos szerint is.”

Madarat tolláról, tulajdonost tetőjéről

„A jó szakember már a tető elkészülte előtt látja maga előtt, hogy hogyan is fog kinézni a kész mű, és így az anyagválasztásban is többet tud segíteni. Ennyi év szakmai tapasztalatának köszönhetően a tulajdonossal történő egyeztetés után arról is van elképzelésem, hogy vajon az ő személyiségéhez milyen tető illene. Előfordult, hogy a tanácsom szöges ellentéte volt az eredeti elképzelésnek, és így lett harmonikus az eredmény. Azonban ennél a tetőfelújításnál teljesen egy véleményen voltunk a tulajdonossal.”

De vajon milyen tetőt álmodott meg a bézs színű homlokzathoz a falusi ház tulajdonosa?

„Kifejezetten BMI Bramacot szerettem volna, ez jelenti számomra a minőséget, ezt tartom a tetők Mercedesének. A szín esetében is volt egy határozott álláspontom, mégpedig a hagyományos cserépszín, mert ez illik a legjobban a környezetbe. A tradicionális, íves vágású betoncserepek tetszettek, így Kálmán javaslatára a téglavörös Revivát választottuk.”

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_9_3_1.jpg

Ötletektől a kész tetőig

A tető kívülről nem látható részei is közös ötletelés eredményeként születtek meg, a tetőfedő teljes rendszer kialakítását ajánlotta, aminek szükségességéről nem kellett sokáig győzködnie a tulajdonost – a korábbi referenciamunkák magukért beszéltek.

Az elmúlt évtizedekben a tetőkkel szemben elvárt követelmények megnövekedtek és sokasodtak. Gondoljunk csak az energetikai szempontokra, az összetettebbé vált tetőformákra, biztonságra, komfortra vonatkozó igényszintünkre! Ezeknek az elvárásoknak csak egy jól átgondolt, teljes tetőrendszerrel lehet megfelelni. A BMI Bramac négy olyan tartozék csomagajánlatot dolgozott ki, melyek nemcsak árkategóriájukban, hanem felszereltségi szintjükben is különböznek, tartalmukban pedig lekövetik az aktuális portfóliót, innovációikat. Tudj meg többet a csomagajánlatokról a BMI Bramac oldalán!

Az anyagkiírás és árajánlatadási folyamat után nekikezdtek a faanyagok kiszabásának, majd a bontás és az ideiglenes takarás felállítása következett, hiszen a család mindennapjai folytatódtak a munkálatok közben is. A megfelelő tetőfóliázás, ellenlécezés után felkerülhetett az i-re a pont, azaz a cserépfedés.

„Féltem tőle, hogy mennyire lesz körülményes a munka, hiszen összességében nem kis tetőfelületről van szó. Végül 4 hét alatt el is készült, nagyon flottul ment minden az elejétől a végéig, a szállítástól egészen a kivitelezésig” – meséli Zoltán. 

A régi tető új élete

A kockaház formája alapvetően konzervatív stílust követ, de a tető egy modern megjelenést adott neki, esztétikailag, minőségileg is a tulajdonos megelégedettségét szolgálja.

A régi tető emlékét pedig egy apró búcsúajándék őrzi: a tetőn dolgozó brigád egy szarufából készített tartóra kúpkapcsokkal erősített a régi tetőcserepek közül egy megtisztított darabot, amin a készítés évszáma mellett a csapattagok neve is megjelenik. A díszen egy különleges társ neve is feltűnik: a család kutyusa, Brúnó, aki igazi „műszaki ellenőrként” felügyelte a négyhetes munka folyamatait.

Ha új tetődnél egy kis csillogásra vágynál, a legújabb, szendvics-technológiával készülő Star tetőcserép lehet a jó választás: az egyszerre ellenálló és fényes betoncserép a nosztalgikus kockaházak tetején igazi korona lehet. Vásárlásoddal most ráadásul nyerhetsz is! Válassz BMI Bramac Star tetőcserepet és legyen a tiéd az 1 millió forintos fődíj!

A tájékoztatás nem teljes körű, a promóció további részleteiről itt tudsz tájékozódni: www.bramacnyeremeny.hu

Olvasd el a további kockaház történeteinket, és nézd meg videónkon, hogyan válik egy kockaházból modern otthon:

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása