Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. november 16.

Bevezetés a kivezetésekhez

Ismerd meg a tetőáttörések fajtáit a BMI Bramac Rendszermesterével!

A színes magazinok nézegetése sok leendő háztulajdonos kedvenc elfoglaltsága, sőt, inspiráció nélkül aligha lehetne álomotthont elképzelni, tervezni. Ha a tetőre nézünk, a tetőcserepek mellett számos elem bújik meg a fejünk fölött, amit lehet, hogy a katalógusokban nem szúrtunk ki. Blogposztunk segítségével igazán egyszerű lesz ezeket felismerni, és megérteni, mikor és miért van rájuk szükség. 

A szálak kibogozásában a BMI Bramac országos lefedettségű Rendszermester hálózatának egyik szakembere, Kotrics Gábor segít, aki Rendszermester videósorozatunk nézőinek már ismerős lehet.  

Mi bújt el a tetőn?

Ha rendszeresen olvasod a Jótető blogot, a viharkapcsok vagy a hófogók biztosan nem ismeretlenek számodra, de ezeken kívül bizony más rendszerelemek is megbújnak a tetőn.  Vagy talán annyira nem is rejtőznek el – így biztosan benned is felmerült már a kérdés, vajon milyen funkciót töltenek be.  

bmi_bramac_tetoattores_rendszermester.jpg

Milyen rendszerelemeket látsz a képen?

Nem másról van szó mint a tetőáttörésekről. De miket is nevezünk annak? Tetőáttörés minden olyan szerkezeti pont, ahol valamilyen kivezetést kell megoldanunk az egyébként egybefüggő és vízzáró tetőszerkezeten, például cső kivezetése, kiszellőzés miatt.   

Ilyen esetekben az a legjobb, ha gyári rendszerelemeket választunk, és tetőfedő szakemberrel építtetjük be” - hívja fel a figyelmet Kotrics Gábor, a BMI Bramac Rendszermestere. 

Mi fán teremnek a tetőáttörések?

bmi_bramac_rendszermester_tetoattores.jpg

helyiségkiszellőző-egységet párás helyiségek, fürdőszoba és páraelszívó esetében kell alkalmazni. Elsődleges funkciója, amikor egy ablaktalan helyiséget ventilátoros meghajtással szeretnénk szellőztetni a tetősíkon kivezetve. Hkonyhai páraelszívót vezetjük ki a tetőn, akkor azért jó választás, mert a kialakítása miatt a csőben minimális a párakicsapódás veszélye. Ellenkező esetben, ha ez a pára visszafolyik a csövön keresztül az elektromos berendezésbe, problémát okozhatA tetősíkra merőleges kialakítású tetőátvezető csövével, fóliagyűrűvel biztonságos és fokozottan vízzáró áttörést jelent a cserépfedésen és az alátéthéjazaton keresztül is. 

A helyiségkiszellőző zárt padlástereknél is segíti a jobb kiszellőzést. Ez a téli, hideg időben különösen fontos, hiszen a padlástérbe feljutó párás, meleg levegő a tetőfólia belső oldalán kicsapódhat, még abban az esetben is, ha páraáteresztő tetőfóliát használunk. 

Ha kábelt kell bevezetni az épületbe, például internetkábeltévé vagy parabola telepítésekor, akkor a Durovent antennakivezetőt és a tetőtartó rendszerelemet lehet kombinálni. A tetőtartó a tetőfólián kívül masszívan beépül az ellenlécekhez rögzítve, nem kell vastag csövet átvezetni a tetőfólián keresztül, kockáztatva, hogy bejut a csapadékvíz vagy kondenzáció keletkezik.   

csatornaszellőző-egységet általában a szennyvízcsövek kiszellőzésére használják, ennek jelentősége két- vagy többszintes épületeknél van. A szellőző segít elkerülni, hogy földszinti vizes helyiségekben, például a WC öblítésekor vákuum keletkezzen, ami az emeleti vizes helyiségek szifonjaiból (bűzelzáróiból) kiszippantaná a vizet.  

Kondenzációs turbó gázkazán beépítésekor a füstcső kivezetését füstgázkivezető-egységgel lehet megoldani. A legtöbb hiba ebben az esetben abból szokott adódni, ha a tetőfóliát csak kivágja a kazános, és nem állítja helyre a kazáncső körül. Rendszermesterként ilyenkor füstcső és a tetőfólia csatlakozását megfelelő ragasztószalaggal körberagasztjuk, hogy itt se adjunk esélyt a víz bejutásának a padlástérbe vagy tetőtérbe” - jegyzi meg Kotrics Gábor. 

Ahogy a BMI Bramac többi rendszereleme, úgy a fedésbe tökéletesen illeszkedő Durovent termékek is megtalálhatóak a tetőcserepek formájához és színéhez passzoló változatban. 

Kíváncsi vagy, miért gondolkodunk tetőrendszerben és hogyan kaphatsz 30+15 év rendszergaranciát? Kattints weboldalunkra! 

A tulajdonosokat arra szoktam kérni, hogyha a tető átadását követően merül fel valamilyen kivezetés elkészítése, akkor jelezze, mert szívesen visszamegyek és elkészítem gyári rendszerelemekkel, így tartósabb eredményt érhetünk el” - mondja Kotrics Gábor. 

Erre figyelj!

beázásveszélyre minden, a tetőhéjazaton lévő áttörésnél és az alátéthéjazaton is figyelni kell. Ha az áttörés elkerülhetetlen, akkor olyan megoldást kell választani, ahol a vízzáróság nem sérül. Ezekben a döntésekben és lépésekben egy jó szakember és a minőségi alapanyagok garantálhatják a sikert. ű

Nézd meg videónkat, tanulj a Rendszermestertől!

Ha szeretnél igazán felkészült tulajdonosként belevágni az építkezésbe, felújításba, lapozz bele Tetőfedő kisszótárunkba! 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása