Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. október 21.

Így űzd el az esőt!

Élvezd otthonod biztonságát az esős, őszi napokon is

Az ősz nemcsak a színpompás falevelek, de az esőzések időszaka is. Sokan szeretik ezeket a napokat otthonuk melegében töltve átvészelni vagy hallgatni a vízcseppek kopogását, azonban ezt csak akkor élvezhetjük teljes mértékben, ha tudjuk, hogy házunk hő- és vízszigetelése tökéletesen működik és nem kell azon bosszankodnunk, hogy szökik a meleg vagy valahol beázik a tető. 

A BMI szakértőivel összegyűjtöttük, mik a vízszigetelés és csapadékvíz elleni védelem legfontosabb szempontjai, magas- és lapostetők esetén. Bár az esőt nem fogjuk tudni teljesen elűzni, de ha figyelembe vesszük ezeket a tanácsokat, akkor abban legalább biztosak lehetünk, hogy tetőnk nem fog beázni. 

bramac_villas_vizszigeteles.jpg

Az elengedhetetlen elemek

Vannak olyan rendszerelemek, amelyek kevésbé látványosak, mint egy tetőcserép, azonban szakszerű beépítésükkel mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elkerüljük a beázást.  

Az alátéthéjazat – ami legtöbb esetben tetőfólia – legfőbb célja, hogy megvédje a tetőszerkezetet, az alatta levő hőszigetelést és a lakóteret a cserép illesztési hézagain vagy a szellőzőcserepeken átjutó csapadéktól. befolyó víz nemcsak a tetőszerkezetet károsítjade a hőszigetelés szigetelő képességét is jelentősen leronthatja.   

Elsősorban beépített tetőtereknél érdemes dupla ragasztósávval ellátott tetőfóliát választanunk, hogy fokozottan vízzáró vagy akár vízhatlan alátéthéjazatok kialakítására is alkalmas legyen. Utóbbi, alacsonyabb hajlásszögű tető esetén, nem beépített tetőtérnél is fontos lehet. 

Élet a tetőtérben 

A tetőfelület egybefüggő síkjait is nagy gondossággal kell elkészíteni mind az alátéthéjazat, mind a cserepezés tekintetében. De mi a helyzet, ha valahol át kell törni a tetősíkot, például a kéménnyel, vagy egy tetősík ablakkal? Vajon itt megnövekszik a beázás veszélye? 

A tetőtéri ablakok egyáltalán nem sérülékeny pontjai a tetőnek, ellenállóképességük kiváló. Az ablaktokot és szárnyat ugyanis profilra hajtogatott, egymással átlapolt kopásálló alumínium lemezek borítják, melyeken egyetlen csepp víz sem jut át. Ráadásul a tetőablak és maga a tetőszerkezet közötti kapcsolódást is ugyanilyen alumínium lemezekből alakítják ki, melyet burkolókeretnek neveznek. Ezen felül az üvegezés és az alumínium lemezek között vízzáró tömítést alkalmaznak. Minden tökéletesen ki van találva, a víz mégis utat találhat.   

„A tetőtéri ablakok 100%-ban vízzáróak, de az időszakos karbantartásra a háztulajdonosnak is figyelniük kell. Egy építkezésfelújítás során egy gondos kivitelező szakszerűen tudja megoldani a tetőtéri ablak és a tető csatlakozási pontját" – mondja Biró András, a VELUX szakértője. 

Ha még több tippre van szükséged a tökéletesen vízzáró tetőtéri ablakhoz, kattints a VELUX blogposztjára! 

tetőablakhoz hasonló csatlakozási pontjai vannak a kémény- és falszegélynekezért ezeknek a vízzáróságára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Tehát, ha itt is felhajtjuk, kiragasztjuk a tetőfóliát a csatlakozó szerkezetekhez, valamint tartós, jó minőségű, rugalmas szegélyelemet, például Wakaflex kémény- és falszegélyt alkalmazunk, akkor nem kell aggódnunk a kényes csomópontok vízzárása miatt sem. 

Ereszcsatornából több típust válaszhatunk attól függően, hogy az ereszvonalon hogyan szeretnénk elhelyezni – lehet ez tetősíkon fekvő, párkányon ülő, rejtett vagy függő csatorna. Bármilyen típusú, anyagú ereszcsatornát szeretnénk is, az anyag minősége, vastagsága és felületkezelése a legfontosabb szempontok, amik a csatorna hosszú távon megbízható működését befolyásolják. 

Melyek egy strapabíró ereszcsatorna ismérvei? Hallgasd meg Kövecses Tamást, a BMI Bramac Rendszermesterét videónkban!  

Mit rejt a föld?

Bár az épület talajjal érintkező, illetve azzal határos részei első ránézésre nem legszembetűnőbb pontjai egy háznak, fontos figyelnünk a talajszint alatti nedvességhatásokra és az épület víz elleni szigetelésére is. Ide tartozik a pinceszigeteléstovábbá talajszint feletti síkon elhelyezett padlószigetelés és lábazatszigetelés is.  

A talajpára, -nedvesség és -víz, homlokzatról lefolyó csapóeső vagy talajról felverődőa szigetelés felületén lefolyó csapadékvíz mind olyan elemek, amelyek az alépítményi szigetelést elérhetikAz épület élettartamáig száraz pince kialakításához a szigetelés gondos megtervezése, a magas minőségű szigetelőanyagok alkalmazása és a jó minőségű kivitelezés egyaránt szükséges. 

A tervezés során meg kell határozni, hogy milyen nedvességhatások érik az épületet. A szigetelés akkor lesz gazdaságos, ha az épületet érő hatások figyelembevételével alakítják ki. Fontos az épület körül megjelenő felszíni vagy felszín alatti vizek megfelelő elvezetése is” – hívja fel a figyelmet Máriáss László, a BMI Villas alkalmazástechnikai szaktanácsadója. 

villas_vizszigeteles.jpg

Lapos, de nem vizes

lapostetőszigetelés az épületet felülről érő hatások ellen védő szigetelőrétegek összessége, ami tartalmazza a csapadékvíz elleni szigetelést és az épület funkciójának függvényében hőszigetelést is, valamint az ezekhez szükséges kiegészítő rétegeket (pl. elválasztó rétegek, lejtésképzés, párazáró réteg). A csapadékvíz elleni szigetelés feladata, hogy védje az épületet a csapadéktól és annak hatásaitól. BMI Villas termékei között megtalálhatóak a bitumenes lemezek és a műanyag lemez szigetelések. 

A lapostető nem csupán egy határoló felület, ami védi az épületet, hiszen többféleképpen is hasznosítható, kapcsolódva az épület tetőre néző helyiségeihez és a kerthez is. Járható tetőként, burkolattal ellátva teraszként használható, ha pedig zöldtetőként alakítjuk ki, akkor közel hozza a természetet. 

bmi_villas_laposteto_vizszigeteles.jpg

Amellett, hogy magas minőségű bitumenes vízszigetelő lemezeink már több mint harminc éve jelentenek megbízható és gazdaságos kivitelezéstaz innovatív és fenntartható megoldások hívei is vagyunk. Noxite Eco-Active különleges felületkezeléssel ellátott SBS modifikált bitumenes zárólemezek a nap sugarainak segítségével a szmogot környezetre nem káros hatású vegyületekké bontjákamelyet aztán az esővíz mos le a tetőről. 

fotokatalitikus folyamat során történő károsanyag csökkentés mellett a szigetelőlemez felső oldalán lévő világos színű granulátum növeli a tetőfelület fény- és hősugárzás visszaverő képességét is. Így a hőterhelés csökkentése miatt a tetőbe beépített anyagok lassabban öregednek, a szigetelés tartósabb lesz, és egyben csökken a belső terek nyári felmelegedése is” – mondja Máriáss László.  

Noxite Eco-Active alkalmazásával mi magunk is aktívan hozzájárulunk a környezet védelméhez és a környezetünket szennyező káros anyagok csökkentéséhez. 

Kíváncsi vagy innovatív lapostetős megoldásunkra, a Noxite Eco-Active-ra? Kattints a blogposztunkért! 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása