Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. szeptember 11.

Tudatos otthon – kezdőknek és haladóknak

Okos tervezéssel életünk egyik meghatározó helyszíne, az otthonunk nem csak kényelmünket szolgálhatja jobban, hanem javára lehetünk egy kicsit a természetnek is. Te is gondolkodtál már azon, hogyan csempészheted ezt be magadhoz? Olvasd el tippjeinket, amelyek között biztosan megtalálod a neked való megoldásokat, akár kis lépésekkel haladnál a tudatosság felé, akár egy jelentősebb beruházásánál vennéd számba ezt a szempontot.

Jó hírünk van, ugyanis nem mindig kell bonyolult lépésekkel kezdened: első körben iktass be apró környezetbarát szokásokat!

Biztos pont a hétköznapokban

Legegyszerűbben úgy tudsz energiát és pénzt is spórolni, ha a felesleges dolgok be sem kerülnek lakásodba. Átgondolt vásárlással kevesebb szemetet is termelsz, ha pedig felkészülten indulsz útnak és saját táskába vagy dobozba teszed az árut, búcsút mondhatsz a műanyag zacskóknak.

Ha nincs szükséged már valamire, vagy esetleg elromlott, gondold át annak újrahasznosítását vagy javítását. Kidobás helyett keress neki új funkciót, ajándékozd vagy add el a feleslegessé vált tárgyaidat.

Ami pedig mégis a kukában landol, azt gyűjtsd szelektíven! Papír-és műanyaggyűjtő tartály már a legtöbb társasházban is megtalálható, az üvegeket a legtöbb szupermarket környékén is kidobhatod, élelmiszerhulladékod összegyűjtésére pedig ott a komposztáló. Ha társasházban laksz, akkor neked találták ki a ShareWaste alkalmazást, ahol megkeresheted térképen a legközelebbi olyan szomszédod, aki szívesen fogadja és komposztálja biohulladékod.

Egyszerű energiatakarékos megoldás a LED izzók választása, a készülékek áramtalanítása, a villanyok lekapcsolása az üres helyiségekben, vagy a csap elzárása fogmosáskor, mégis gyakran elfelejtjük megtenni őket kényelemből.

Dekorálj légtisztító növényekkel! Tudtad, hogy a NASA jött rá, hogy vannak olyan szobanövények, melyek nem csak jól mutatnak a lakásban, de a többinél pozitívabban hatnak a levegő minőségére is?  Ilyenek például a zöldike, vitorlavirág, sárkányfa, kislevelű fikusz, főnixpálma vagy az aloe vera, amelyek amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik a káros anyagokat is. Csapvíz helyett, ha teheted, öntözd növényeidet összegyűjtött esővízzel!

bmi_blog_tudatos_otthon_v2.jpg 

Ha valamilyen nagyobb beruházáson töröd a fejed

A bútorok cseréjekor fontold meg a másodkézből vásárlást vagy egy régi, örökölt bútordarab felújítását. Ezek a használt tárgyak nem csak rengeteg emléket hordoznak, de meg is hosszabbodik az életük azzal, hogy nem a szeméttelepen végzik. Így új külsővel új életre kel a családi házból már jól ismert bútor a következő generációnál.

Új háztartási gép beszerzésekor vedd számba az energiatakarékossági szempontokat; a megfelelő gép kiválasztásakor segítségedre lehet a terméken található energiacímke. Emellett azt is gondold át, hogy a háztartásodnak mekkora méretű, teljesítményű gépre van szüksége.

Tudtad, hogy háztartásod áramellátásának majdnem 100%-át, a teljes melegvízigényének pedig 75%-át kiválthatod napenergiával? Hívd segítségül a napkollektorokat és a napelemeket, amelyekből már tetősíkba illeszthető verzió is elérhető, amik nem rontják a ház homlokzati képét.

Lapostetős házon terasztető kialakításával egy darabka természetet csempészhetsz az életedbe. A terasz telepítésekor a teherbírást, vízelvezetést és lejtést is figyelembe kell venni, aztán következhet a zsálya, sásliliom, a levendula, a kisebb termetű fák és a jó hangulatú esték.

bmi_blog_tudatos_otthon_noxite.jpg

Fekete öves tudatos – a kezdetektől

Lapostetőre nem csak utólag telepíthetsz kertet, már a tervezéskor is megálmodhatod a privát zöld oázist. Akár kis földrétegű extenzív zöldtetőt választasz, akár vastagabb földrétegű, fák ültetéséhez is alkalmas intenzív változatot, a kiváló hőszigetelés garantált: nyáron a ház alacsony hőmérsékleten tartásához járul hozzá, míg télen megóv a jelentős hőveszteségtől, emellett oxigént termelnek és tisztítják a levegőt.

Ha az innovatív megoldások híve vagy, a lapostetős szigetelés új dimenzióját nyitja meg a Noxite Eco-Active bitumenes lemez. A Noxite az autók kipufogógázaiként, illetve az ipari termelés során keletkező nitrogén-oxidokat a napsugarak segítségével átalakítja a környezetet nem terhelő sókká, amelyeket aztán a következő eső mos le a tetőről. A lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését. Emellett, a speciális felületvédelme világos színének köszönhetően jelentős mértékben visszaveri az UV-sugarakat. Használatával a tetők felületi hőmérséklete és a környezeti hőterhelés is alacsonyabb marad, így csökkenthetők a nyári hűtési költségek.

Kíváncsi lettél? Olvasd el, hogyan működik a levegőtisztító tető!

Az energiafelhasználás mértéke, a ház hűtése és fűtése is kevesebb, a BMI Bramac Construma díjas °Cool tetőrendszerével, amely kevesebb hővel terheli a tető alatti lakóteret. Mindezt minőségi hőszigeteléssel, rendszerbe foglalva a fűtésnek 50%-át is meg tudjuk spórolni télen.

Mindegy, hogy kisebbek vagy nagyobbak, a tudatos lépések tehát nem csak a kisebb ökológiai lábnyomhoz járulnak hozzá, hanem saját birodalmunkban is jobban és otthonosabban érezhetjük magunkat általuk.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása