Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2020. augusztus 27.

Balatoni képeslapok

Nyaraló(s) sztorik a vízpartról

Nyarat idéző összeállításunkban néhány olyan balatoni helyszínt gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a víz, de a vízpart is sok érdekességet rejt.

A magyar tengernél található nyaralók és házak palettája – a hatalmas villáktól kezdve az egyszerűbb faházakig – legalább olyan színes, mint azok a történetek, amelyek hozzájuk kötődnek. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt.

Balatonalmádi

Nyer-teleknek is becézték azokat a Balatonalmádiban található nyaralókat, amelyeknek birtokába a 3,3 forintos lottóval kerülhettek a szerencsések a ’60-as években. A 44 házból álló Lottó Üdülőtelep 30 négyzetméter alapterületű nyaralóiban, amelyeket hullámpala tetőkkel fedtek, egy szoba, főzőfülke, mosdó, mosogató és fedett terasz szolgálta a nyertes tulajdonosok kényelmét. Bár a korszak egyik legfelkapottabb megoldása volt a sík- és hullámpala, mára ezek a tetők többnyire felújításra szorulnak. Ilyen esetekben érdemes gondoskodni a veszélyes hulladéknak számító pala elszállításáról is, amihez segítséget kínál a BMI Bramac Pala Csere Programja.


lotto-u-du-lo-telep-balatonalma-di-ko-ro-si-tama-s-9004_exact1980w.jpg

Kép forrása: WeLoveBalaton

Ha még többet olvasnál, kattints a WeLoveBalaton cikkéért!

Badacsony

Nemcsak a bazaltorgonák és a borok miatt érdemes Badacsonyba és környékére látogatni, a hegyeket pásztázva régi villákat és kúriákat is felfedezhetünk, így például a Szegedy-házat, amely ma Irodalmi- és Bor Emlékmúzeumnak ad otthont. A népi barokk vonásokat mutató présházat, amelyet ma zsúptető fed, Mezőszegedi Szegedy Ignác – aki többek között Zala megye első alispánja is volt – építtette a 18. század végén. A múzeum névadója, Szegedy Róza, a családfő lánya volt, aki egy szüret alkalmával itt ismerkedett meg későbbi férjével, Kisfaludy Sándor költővel.

szegedy_roza_haz.jpg

Kép forrása: szegedyrozahaz.hu

Balatonföldvár

A déli parton lévő város képe gondos mérnöki számítások mentén alakult ki, ugyanis gróf Széchenyi Dénes 1872-ben elhatározta, hogy a kőröshegyi birtokához tartozó területen fürdőhelyet hoz létre. A fürdőtelep 1896-ban nyílt meg, részeként ekkor már több mint 40 villa épült fel és több vendéglő, vízparti kávéház, strand, hajókikötő várta a nyaralókat. Az első világháború után Balatonföldvár a partszakasz legkeresettebb nyaralóhelye lett, ez újabb lendületet adott a hely további fejlődésének. A második világháború után a nyaralótelep, a part menti sáv összefüggő üdülőterületté alakult, távolabb pedig felépültek az állandó lakók házai.

kvassay_setany_balatonfoldvar.jpg

Villák és üdülők változatos tetőmegoldásokkal a mai Kvassay sétány mentén, 1899-ben
Kép forrása: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye

Vonyarcvashegy

Az összeállítás végén pedig egy friss balatoni nyaralós sztorit mutatunk be: az északi parton Szabó Péter régi vágya teljesült, amikor megépült vonyarcvashegyi háza. A tulajdonos BMI Bramac rendszerelemeket és a BMI Bramac Reviva antracit tetőcserepeket választotta íves kialakításban, a Balaton-felvidék építészeti hagyományaihoz igazodva.

Tudtad? Egyes városrészekben kizárólag a településarculatnak megfelelő árnyalatúak lehetnek a háztetők, ezért helyi előírások szabályozzák a cserépfedés formavilágát és színét, mely korlátozhatja választásunkat. Házépítés vagy felújítás esetén tájékozódjunk a helyi építésügyi hatóság előírásairól.

 vonyarc.jpg

Milyen ma egy jó tető? Ha szeretnél még többet megtudni, nézd meg a házról készült videót!

Tovább járnád az országot? Kalandozz a szélrózsa minden irányában kedvenc tetőink sorozatunkkal! Ismerd meg a veszprémi elpusztíthatatlan tornyot vagy tudd meg, hogyan lett a budapesti Bálna épületében a NASA központja!

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása