Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. december 17.

Tippek és tanácsok a tökéletes karácsonyi díszkivilágításhoz

Öltöztesd ünneplőbe a tetőd!

Egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett tető minden évszakban emeli a házunk szépségét, de az adventi időszakban új szerepet is kap: égősorokkal felöltöztetve a karácsonyi hangulat első hírnökévé is válhat.

Pár évtizede még csak az amerikai karácsonyi filmekben láttunk ragyogó, színes fényfüzérekkel ékesített, mézeskalácsházakra emlékeztető otthonokat, ahol a szomszédok minden évben versengenek: idén kinek lesz szebb a karácsonyi világítása? Manapság azonban már hazánkban is egyre több ház úszik fényárban az ünnepi időszakban.

Valószínűleg sokan hallottatok Eta néniről, aki talán az ország egyik legcsodásabb díszkivilágításával büszkélkedhet: dabasi házuk extravagáns karácsonyi világítása a téli időszakban olyan látványossággá vált, melyet távolabbról is eljönnek megnézni.

diszkivilagitas_3.jpg

Idén ti is kedvet kaptatok a díszítéshez? Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes megfogadni a beszerzőkörút előtt.

Milyen díszítést válassz?

A leggyakoribb választás a klasszikus égősor, melyet lelógó jégcsapokkal és fényfüggönnyel is kiegészíthetünk, de népszerűek még a fákon és a kerítéseken elhelyezett fényfűzések, az ablakokban világító csillag vagy hópehely alakú díszek is. A kereskedők felkészültek az extrémebb fogyasztói igényekre is, így több helyen találkozhatunk kertben „legelésző” rénszarvasokkal, ház előtt mosolygó hóemberekkel, vagy a garázs szomszédságában strázsáló diótörő figurákkal is.

A lehetőségeknek már csak a pénztárcánk és az ízlésünk szabhat határt, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző megoldást.

diszkivilagitas.jpg

Mire figyeljünk?

Valóban nagyon hangulatos lehet egy ízlésesen kiválasztott ünnepi díszítés, de néhány technikai és esztétikai szempontot érdemes figyelembe venni a döntésnél.

Első a biztonság

  • Mivel elektronikai termékről van szó, a legfontosabb szempont a minőség: csak megbízható helyen vásároljuk a világítást!
  • Ne szereljünk fel beltéri használatra szánt világítást kültérre! Beltéri izzó esetén ugyanis fennállhat a kockázat, hogy nedvesség (eső vagy hó) hatására a berendezés zárlatot vagy tüzet okoz az egész házban. Szintén lényeges, hogy a hosszabbító is kültéri legyen.
  • Tájékozódjunk a vásárlásnál, olvassuk el és tartsuk be a biztonsági előírásokat!
  • Körültekintően és stabilan rögzítsük az égősorokat, nehogy leessenek, és balesetet okozzanak.
  • Figyeljünk a szomszédokra! Amennyiben a házak közel állnak egymáshoz, csak az utcai frontot díszítsük, nehogy a villogás és az erős fény zavarja a szomszédot.
  • Válasszunk energiatakarékos megoldást! Mivel a hagyományos égők jelentősen megemelhetik a villanyszámlát, érdemes beruházni LED-es típusokra, a napenergiával működő megoldásokkal pedig a szerelés is egyszerűbb lesz.
  • Ha felhelyezés közben észreveszünk valamilyen meghibásodást a tetőn, ne habozzunk szakembert hívni! Jól képzett Rendszermesetereink örömmel segítsenek kijavítani a problémát. A BMI Bramac ugyanis országos lefedettségű Rendszermester hálózattal rendelkezik: keresőnkben területi szűrésre is van lehetőség, így gyorsan és könnyedén megtalálható a legközelebb eső szakember.

 diszkivilagitas_4.jpg

A szépség kívülről fakad

  • Természetesen az, hogy ki mit talál szépnek, meglehetősen szubjektív, de a színek harmóniájára mindenképpen érdemes figyelni.
  • Ha meghitt hangulatot szeretnénk teremteni, válasszunk melegebb árnyalatú égőket! Ezek nemcsak barátságosabbnak hatnak, de kevésbé zavarják a szemet és az alvási ciklust, mint a hidegebb, kékes fényű világítások.
  • A kevesebb néha több. Ha túl sok, túl színes, túl mozgalmas díszkivilágítást viszünk haza, előfordulhat, hogy meghitt karácsonyi hangulat helyett otthonunk inkább vidámparkra emlékeztet majd.

Úgy, mint ennek az amerikai háznak az esetében, aminek a tulajdonosaival például kicsit elszaladt a ló – vagy a rénszarvas? :) 

diszkivilagitas_2.jpg

Még több inspirációért látogass el a BMI Villas vagy a BMI Bramac Facebook oldalára, ahol összegyűjtöttük a kedvenc díszkivilágításainkat!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása