Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. szeptember 23.

A legkiemelkedőbb lapostetők

8 építészeti bravúr a világ minden tájáról

A lapostető szó hallatán nem éppen meghökkentően izgalmas, fantáziadús megjelenésű épületek jutnak eszünkbe, pedig számos példája van annak, hogy megfelelő technológiai háttérrel – és némi extra képzelőerővel – páratlanul egyedi épületek születhetnek.

Talán mindenki számára egyértelmű, hogy a házak tetejének vízszigetelése létfontosságú az épület élettartamának és biztonságának szempontjából. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az igazán megbízható és sokoldalú lapostető-rendszer ötletes, színes és látványosabbnál látványosabb építészeti remekműveket is eredményezhet. Az alábbiakban 8 olyan nem mindennapi épületet mutatunk be, melyek megalkotásához kreatív tervezésre és a BMI Group különleges szigetelési megoldásaira volt szükség.

A legjátékosabb

screen_shot_2017-10-23_at_11_25_08_pm.png

(Kép forrása: atlasobscura.com)

A Dániában található Billund városa leginkább arról ismert, hogy itt született meg minden idők legkreatívabb játékgyártó márkája, a LEGO. Ennek emlékét őrzi a mintegy 4,589 m2-nyi területen elterülő és több mint 25 millió LEGO kockát magába foglaló LEGO ház, melyhez a BMI Group nem csupán szigetelőlemezeket gyártott, de a tetőszigetelés megtervezésével és kivitelezésével is őket bízták meg.

A legötletesebb

running_track_london_2_1.jpg

A 16 emelet magas londoni White Collar Factory irodaház nem csupán méreteivel tűnik ki a városi forgatagból: az épület tetejét ugyanis egy nem kevesebb, mint 150 méter hosszú, gumi-granulátummal borított futópálya ékesíti. A 4500 négyzetméteres tetőterasz vízszigetelését BMI Siplast Parabit bitumenes lemezzel és Thermazone Hydroshield hőszigeteléssel alakították ki.

A legformabontóbb

danfoss_universe_cropped.jpg

A dániai Nordborgban található Danfoss Universe tudományos kalandpark különleges, egyedi formájú épületei közé tartozik a hullámos tetejű Comulus. A speciális megoldásokat igénylő szigetelési munkálatok során BMI Group bitumenes tetőfedő szigetelő lemezt alkalmaztak, mely a szeszélyes dán időjárás viszontagságainak is minden körülmények között képes ellenállni.

A legmintásabb

peabody_hotel_and_conference_center_located_in_orlando_florida_the_roof_system_involved_light-weight_insulating_concrete_paradie-min_1.JPG

Ha valaki elrepül a floridai Orlandóban található Peabody Hotel és Konferenciaterem felett, nem mindennapi látványban lehet része: az épület tetejére óriási kacsákat festettek fel, melyek nagyobb távolságból is jól láthatók. A vidám és színes mintákat a BMI Siplast színezett PMMA szigetelőanyagával festették fel, az épület tetőszerkezetét pedig a könnyű BMI Paradiene 20 TG és 30 FR TG modifikált bitumenes lemezekkel szigetelték.

A leghosszabb

icopal_aow_za_dnia_foto_001-min.jpg

Tudtad? Az Odera fölött átívelő Rędziński híd Lengyelország leghosszabb függőhídja és a világ negyedik legnagyobb beton függőhídja is egyben.
Az 512 méteres szerkezetet közel 100 000 négyzetméternyi Supermost bitumenes hídszigetelő lemezzel szigetelték, ezzel biztosítva a híd szerkezetének tartós és biztonságos vízszigetelését.

A legzöldebb

groningen.jpg

A BMI Group zöldtetős megoldásainak megbízhatóságát és minőségét talán a Groningeni Egyetem Linnaeusborg épülete bizonyítja a legjobban. A nem mindennapi oktatási intézmény zöldtetős kialakítása – melyet gyökérálló rendszer alkalmazásával alkottak meg – nem csupán a gyönyörű megjelenéséről, de az épület energiatakarékosságáról is gondoskodik. A zöld felszín alatt pedig laboratóriumok, üvegházak, tantermek és irodák sokasága talált otthonra.

A legállatibb

metro-zoo-miami-with-entrance.jpg

A Miami-ben található impozáns Metro Zoo Florida legnagyobb és legrégibb állatkertje, ahol a szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően olyan afrikai, ausztrál és ázsiai állatokat láthat a közönség, amilyeneket sehol máshol az Egyesült Államokban. Az éghajlat sajátosságai közé tartoznak azonban a nagy esőzések is, ezért különösen hatékony csapadék elleni szigetelésre volt szükség. Az épület tetőszerkezetét BMI Sealoflex tetőszigetelő bevonatrendszerrel látták el, hogy a lakók és látogatók mindig szárazon maradhassanak.

A legelrugaszkodottabb

_mm_1260-min.jpg

A kortárs galériaként funkcionáló, Ausztriában található Liaunig Múzeum önmagában is műalkotás számba megy. A Karinthiai dombok között (és alatt) átvágva a múzeum egy sűrű erdős, meredek oldalú töltésen halad át, majd mintegy harminc méteren keresztül, a levegőben lebegve végződik – látszólag fittyet hányva a gravitáció törvényeire. Az igazán merész épület lapos-és zöldtetős felületei a BMI Villas megoldásai segítségével készültek. Arról, hogy miként született meg ez a különleges épület, mindent megtudhatsz az október 1-i BME_BMI Tetőkonferencián (részletek itt érhetőek el).

Ha a fentieket olvasva ihletet kaptál tetőd kreatív újragondolásához, fordulj a BMI Villas szaktanácsadóihoz bizalommal!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása