Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. szeptember 16.

Így kerüld el a káoszt, avagy: a sikeres tetőfedés titkai

A Tetőfedő Bajnokság házai - 4. rész

Minden építkező, felújító ismeri Murphy törvényét: ami elromolhat, az el is romlik. Előfordul azonban, hogy semmi nem romlik el, és minden a tervek szerint alakul. Mik tehát egy zökkenőmentes tetőépítés összetevői? A BMI Bramac Tetőfedő Pályázat egy díjnyertes házának példáján keresztül mindent megtudhatsz a témában!

tetofedo_4_bejegyzes_fokep.jpg

Saját tapasztalatból vagy ismerősök rémtörténeteiből tudjuk, milyen stresszes lehet egy építkezés, ahol nem a tervek szerint alakul a kivitelezés, számos váratlan kihívás merül fel, és ahol a tulajdonos nem találja a hangot a mesteremberekkel. Szerettük volna az ellenkezőjét is megmutatni, hiszen a siker receptje leírható: jó szakemberekkel, minőséi alapanyagokkal és felkészült megrendelővel szinte garantált az évtizedekig gyönyörű tető, valamint a tulajdonosok elégedettsége. Esetünkben pedig a Tetőfedő Bajnokság „Új épületek fedése” kategória díjazottja adott további okot a büszkeségre.

Történetünk kiindulópontjaként adott egy épülő családi ház, melyet a tulajdonos hölgy barátságos otthonként álmodott meg: oszlopokon álló világos homlokzattal, pasztell színű vakolattal, amit türkiz ajtók és zsalugáterek színesítenek. Az építtetőnek nemcsak elképzelései voltak a készülő épületről, de egy – a ház tervezőjétől érkező – megbízható ajánlása is a kivitelezőre vonatkozóan: Becséri János, a BMI Bramac Rendszermestere. Az ő segítségével került fel a biztonságot adó tető a gondosan megtervezett házra – ráadásul zökkenőmentesen.

Nézzük, mi volt a titok!

3_036.jpg

1. Megfelelő szakember(csapat) és a minőségi anyagok kiválasztása

A családi ház tulajdonosa és Becséri János kivitelező egyetértenek abban, hogy a sikeres építkezés alapja a megfelelő minőségű alapanyagok (márka) és a szakember kiválasztása.

De milyen is a profi szakember? Elsőként érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a tetőépítés nem afféle one-man-show, hanem igazi csapatmunka: több tetőfedő szakember munkálkodik ilyenkor a magasban. Becséri János is kiemelten fontosnak tartja a gördülékeny együttműködést: kollégáival már hosszú évek óta dolgoznak együtt. Emellett elengedhetetlen szerinte az is, hogy a kivitelezők lépést tartsanak az újításokkal.

„A siker kulcsa egyrészt a csapatmunka és az elkötelezettség: mindig megfelelő felkészültséggel állunk a munkának. Másrészt a tájékozottság: mi minden évben járunk képzésekre, évről-évre új dolgokat tanulunk, lépést tartunk a technológiai újdonságokkal.”

Egy igazán profi tetőfedő csapat megtalálása persze komoly kihívást jelenthet az építtetőknek. Szerencsére ma már a személyes ajánláson és a referenciamunkák ellenőrzésén kívül más lehetőségünk is van megtalálni a számunkra legmegfelelőbb szakembert: ha biztosra szeretnénk menni, forduljunk a BMI Rendszermestereihez, akik szaktudásukkal a legmagasabb minőséget képviselik a tetőfedésben, melyet rendszeres képzéseken fejlesztenek. A BMI Bramac kiterjedt, több mint 100 ácsból, bádogosból és tetőfedőből álló Rendszermester hálózattal rendelkezik, akiket a régiókra szűrhető országos szakember keresőben is megtalálhatunk. Érdemes azonban előre gondolkodni: tetőépítés és -felújítás esetén már a tervezés fázisában egyeztetni a mesterekkel, hiszen a legtöbbjük naptára akár 1-1,5 évre is be van táblázva – ahogyan Becseri Jánosé is:

„Legjobb esetben is 3-4 hónappal előre tudunk csak munkát vállalni.”

Ha megtaláltuk a kivitelezőt, következhet a megfelelő márka kiválasztása. Esetünkben ez egyértelmű döntés volt, a tulajdonos ugyanis korábbi pozitív tapasztalataira támaszkodott.

 „Az előző házunknál is BMI Bramac cserepek kerültek a tetőre. Elégedettek voltunk vele, így nem volt kérdés, hogy ennél a háznál is a gyártó tetőcserepei közül választunk.” – mondta a tulajdonos.

 3_036_1.jpg

2. Előkészületek, tervezés

A sikeres tetőfedés következő lényeges összetevője az alapos tervezés. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a végeredmény egyszerre feleljen meg az elképzeléseknek és a lehetőségeknek, a rendelkezésre álló erőforrásoknak. A ház tulajdonosának elvárásai a tetővel szemben a harmonikus megjelenés, a magas minőség és az időtállóság voltak. Ezért a tetőre antracit színű Reviva betoncserép került, mely kiválóan illeszkedik a ház stílusához és színeihez.

Ahogyan a legtöbb (munka)kapcsolat esetében, egy építkezésnél is sok múlik a kommunikáción. Ezért a Rendszermester és csapata rendszeresen egyeztettek a tulajdonossal a munkálatok előrehaladásáról, valamint közösen választották ki a tetőfedő anyagokat és a beépítésre kerülő további rendszerelemeket.

 3. Gondos kivitelezés

Miután a fő kérdéseket átbeszélték, a tetőfedők szabad kezet kaptak, és elkezdődhetett a tervek megvalósítása. A zökkenőmentes együttműködés a bizalmon alapult.

„A tulajdonos ismerte a munkánkat, maximálisan megbízott a szakmai tudásunkban.”

Kihívások természetesen mindig akadnak. Esetünkben ezek közül a legnagyobb a csomópontok kialakítása volt. Mivel magastetős házról van szó, amelyen kisebb- és nagyobb felületek találkoznak, kiemelt figyelmet igényeltek a lemezek, illesztések, vápa kialakítások, és az alátéthéjazat, valamint a bádogos munkák és a vízelvezetés is annak érdekében, hogy megfelelően távozzon a csapadékvíz.

A kivitelezők mindenhol beépítették a megfelelő rendszerelemet és a legapróbb részleteket is maximális odafigyeléssel alakították ki annak érdekében,

„hogy a ház 20-30 év múlva is gondtalan otthont biztosítson a tulajdonosai számára”.

 3_036_a_1.jpg

Az eredmény

A történetünk vége mindkét fél szempontjából egyértelmű happy end:

„Nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, a tető a megálmodott tervnek megfelelően készült el. Jól érezzük magunkat az új házunkban, aminek azóta is sok csodálója akad, és ez büszkeséggel tölt el bennünket. Ebben pedig nagy szerepe van a csodálatosan kivitelezett tetőnek” – mondja a tulajdonos, aki örömmel vett részt a Tetőfedő Bajnokság pályázatán is, hiszen szívesen mutatják meg másoknak is az elkészült tetőjüket.

A bajnokság eredményhirdetését követően a Rendszermester is örömmel tájékoztatta a tulajdonost az „Új épületek fedése” kategóriában elnyert elismerésről.

Az immár többszörösen díjnyertes tetőfedő csapat ebben az évben is indul a BMI Bramac Tetőfedő Bajnokságán – még felkészültebben és hasonló sikereket remélve, amihez a tavalyi nyertes ház tulajdonosa is szurkol nekik, ugyanis fontosnak tartja a bajnokság célját:

„A minőségi munkát végző szakembereket ki kell emelni és munkájukat el kell ismerni. Erre ad lehetőséget egy-egy ilyen megmérettetés.” – véli a megrendelő.

A magukat megmérettetni kívánó tetőfedők és kivitelezők idén is részt vehetnek a versenyben, ugyanis a BMI Bramac 2019-ben is meghirdette a Tetőfedő Bajnokságot – immár 22. alkalommal –, melyre szeptember 30-ig várják a nevezéseket. Tudj meg többet a bajnokságról a képre kattintva, és tekintsd meg a tavalyi díjazott házakat is:

tetofedo_bajnoksag_header_2019.jpg

Ahány ház, annyi történet: ismerd meg a Tetőfedő Bajnokság díjazott tetőinek legérdekesebb történeteit sorozatunk korábbi bejegyzéseiből:

A Tetőfedő Bajnokság házai - 1. rész: Egy családi ház újjászületése

A Tetőfedő Bajnokság házai - 2. rész: Így készül egy díjnyertes 7 fokos tetőfedés

A Tetőfedő Bajnokság házai – 3. rész: Így ázhat be egy tökéletes tető

 

 

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása