Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. február 15.

Így készül egy díjnyertes 7 fokos tetőfedés

A Tetőfedő Bajnokság házai - 2. rész

Vajon mennyire van egyszerű dolga egy építtetőnek, ha a külföldön látott mintát szeretné itthon megvalósítani? Egy társasház tetejére cserépfedést álmodni ma már megvalósítható - a BMI Bramac 7° tetőrendszerével pedig már egy megvalósult projekt részleteibe leshetünk be a tulajdonos és a tetőfedő szemüvegén át.


3_052_a.jpg

Sorozatunk első részében egy családi ház megújulását, annak díjnyertes tetőfedését mutattuk be. Most pedig egy új építésű társasház tetőzésének munkálataiba kalauzoljuk olvasóinkat, amely a Tetőfedő Bajnokság különdíját is elhozta a kivitelezést végző Kotrics Gábor Rendszermesternek és a Lehel Park Kft. által építtetett budapesti társasháznak.

Az építtető és a kivitelező ezúttal is a célok megfogalmazásával indította közös munkáját. A Lehel Park Kft. szakmai csapatának a magas minőség és a hosszantartó garancia mellett fontos volt a tető megjelenése is.

„Letisztult, stílusos tetőt szerettünk volna, ami egyben időtálló és színtartó is. Az újszerű megoldás előnyei voltak még, hogy a 7° rendszer költséghatékonyabb a lemezfedésnél, valamint minimálissá csökkenthető vele a kihasználatlan padlástér” – számolt be a döntését befolyásoló tényezőkről Dudás István, a Lehel Park Kft. ügyvezetője.

A megbízó Ausztriában látta először a 7°-os tetőrendszert, melybe azonnal beleszeretett. Az építkezés során így nem volt kérdés a márka választás, ugyanis a magyar piacon egyedüliként a BMI Bramac kínálja ezt az alacsony hajlásszögű cserépfedési megoldást.

Az alacsony hajlásszög azonban több olyan sajátosságot is magában rejt, melyek szakmai szempontból odafigyelést igényelnek. Ám egy olyan tapasztalt szakembernek, mint Kotrics Gábor, a BMI Bramac Rendszermestere, ezek a megoldandó feladatok nem okoztak problémát.

„Több kihívással is meg kellett birkóznunk a kivitelezés során. Ezek egyik oldalról az épület és a tető, másik oldalról pedig az alacsony hajlásszög sajátosságaiból adódtak.” – mondta Gábor.

A kivitelezést nehezítette az ereszcsomópontok és az áttörések magas száma, amelyekhez rengeteg Wakaflex kémény és falszegélyre volt szükség.  Ez a varázsszónak ható, különleges önforrasztó tulajdonsággal rendelkező rendszerelem felelt a kémények és falak menti vízzárásért is. A vízzárásra különös figyelmet fordítottak a 7°-os rendszer tervezésénél, mivel az alacsony hajlásszögű megoldás alapvetően magasabb vízterhet ró a fedésre.

A vízvédelem tehát több szempontból is biztosított volt: „Egyrészt maga a fedőanyag önmagában vízzáró ezen az alacsony hajlásszögön is, ugyanis a normál cserépnél 20%-kal nagyobb (6 cm-el hosszabb és 3 cm-el szélesebb) cserepeket alkalmaztunk, így csökkentve az adott négyzetméteren belüli átlapolások számát. A vízzárást erősíti a cserepek másik érdekessége is; az úgynevezett esőlabirintus - egy fém lap a cserepek hullámvölgyében -, ami az erre rátakaró következő cseréppel együtt megakadályozza, hogy a csapadék bejusson a fedés mögé. Ám ez esetben sem szabad megfeledkezni az alátéthéjazatról: a kiváló minőségű vízhatlan tetőfóliáról. Ez a hegeszthető tetőfólia ugyanis a 7° tetőrendszer lelke” – véli Kotrics Gábor.

A 7° tetőrendszer egyedi kihívásairól még többet megtudhattok az építkezésről készült alábbi videónkból: Videó megtekintése 

A tetőrendszer természetesen úgy szolgálja maximálisan a tulajdonos igényeit, ha a hozzátartozó rendszerelemeket is beépíti a kivitelező. Kotrics Gábor és csapata a társasház tetőfedése esetében is számos elemet alkalmazott a cserepeken túl: a tömítések, tetőátvezető elemek, hófogórács, szellőzőcserepek és szellőzőelemek is kerültek a társasházra.

3_052_76.jpg

„A bizalom már az első egyeztetések alkalmával kialakult köztünk a Rendszermesterrel, közösen fogalmaztuk meg a végső célt és együtt választottuk ki a megfelelő rendszerelemeket. A kivitelezéssel és az eredménnyel is maximálisan elégedettek vagyunk. Pont olyan lett, ahogyan azt elképzeltük.” – mesélt a folyamatról Dudás István

Az elkészült 7°-os tetőrendszert, és a Tetőfedő Bajnokságon résztvevő szakembert és csapatát a szakma különdíjjal is elismerte. Az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő bajnokság célja a Bramac tetőcseréppel és tartozékelemeinek felhasználásával fedett épületek megismerése, leendő építtetőkkel való megismertetése. A Bramac Rendszermesterei évről évre megmérettetik magukat a pályázaton, így aki őket választja, biztos lehet benne, hogy megfelelően felkészült és az új kihívásokra mindig készen álló szakemberekkel dolgozhat majd együtt.

Sorozatunk következő részében egy új építésű családi ház példáján keresztül járjuk körül, hogy milyen előkészületekkel, tervezési fázisokkal érdemes számolnunk, ha meredek hajlásszögű tetőszerkezet építésén gondolkozunk.

Sorozatunk előző része:

1. rész: Egy családi ház újjászületése

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása