Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. szeptember 13.

Tető a fejünk felett – így vészeljük át, ha belevágunk a felújításba

A ház részei közül talán a tető az, amelyik a legtöbbet harcol, hogy megvédje a lakókat az időjárás viszontagságaitól. Ezért aztán elkerülhetetlenül eljön az idő, amikor fel kell újítani, és noha maga a munka sokszor nem is olyan ördöngös, a ház lakóinak valahogy át kell vészelnie ezt az időszakot. Mire készüljünk, ha elbontják a fejünk fölül a tetőt? Mennyi ideig tarthat, és vajon el kell-e költöznünk a munkálatok idejére?

shutterstock_1325622764.jpg

A felújítás kapcsán az első kihívások egyike a megfelelő szakember megtalálása. Az interneten számtalan tetőfedő hirdeti cégét, de fontos, hogy hiteles referenciákkal rendelkező kivitelezőt válasszunk. Ne sajnáljuk az időt akár személyesen is megnézni egy-egy munkáját, és így szóra bírhatjuk az ottani tulajokat is. Ha valaki helyszíni szemle nélkül ad ajánlatot, fogjunk eleve gyanút! Manapság, amikor szinte verseny van a jobb kivitelezőkért, érdemes bevállalni a részletes műszaki tartalmat bemutató árajánlatok elkészítésének költségét is. Ha erre nem sajnáljuk a pénzt, később biztosan megtérül, hiszen így könnyebben össze tudjuk majd hasonlítani nem csak az árakat, de a javasolt technológiákat, megoldásokat is, és megfontoltabb, jobb döntést hozhatunk.

JóTető Tipp: a BMI Bramac Rendszermesterek megfelelő szaktudással felvértezett szakemberek. Korábban már bemutattuk, hogy hogyan született újjá egy családi ház, és hogy hogyan épült fel egy lakóház 7° tetőfedéssel BMI Bramac Rendszermester munkájának köszönhetően.

Átmeneti fedél a fejünk fölé

A tetőfelújítástól sokan ódzkodnak, attól tartva, hogy teljesen felborítja az életüket, de ennek nem feltétlenül kell így lennie! A munkákat sok esetben néhány nap alatt le lehet zongorázni, és a legtöbb esetben megúszható az is, hogy el kelljen költöznünk otthonról. Nézzük hát, mi várhat ránk, ha belevágunk a tető felújításába.

A legegyszerűbb eset, ha csak a héjazatot kell cserélni. Ez lényegében rutinmunkának számít: a szakemberek szakaszosan bontják majd a tetőt, hogy minél kisebb ideig legyünk kitéve az időjárás szeszélyének. Az azonnali fóliázás ilyenkor nem csak a beázástól óvja meg az otthonunkat, de a napsugárzás káros hatásainak is ellenáll, amíg nem kerülnek fel az új tetőcserepek. Kisebb felfordulással azért természetesen érdemes számolni, de költözésre nem lesz szükség, otthon is átvészelhető lesz a teljes felújítás.

 shutterstock_535162654-min.jpg

Komolyabb a helyzet, ha a tetőszerkezet is felújításra, cserére szorul, ilyenkor ráadásul sok esetben kőműves-munkára is szükség lesz, hogy a falak is illeszkedjenek az új tetőrendszerhez. A gondos tervezés és előkészítés ilyenkor is sokat segít: igyekezni kell minimálisra szorítani a tető nélkül töltött napok számát, és csökkenteni a beázás rizikóját. Egyrészt érdemes böngészni az éves meteorológia statisztikákat, hogy mely hónapok a legszárazabbak. Talán meglepő, de egy csapadékmentesebb téli időszak jobb választás lehet, mint a zivatarokkal terhelt nyár.

Másrészt a kivitelező gondossága is aranyat ér: ideiglenes tetővel, alapos ponyvázással, fóliázással sokat tehet a beázás elkerüléséért.

Sajnos azonban százszázalékos megoldást ezek sem garantálnak, így jól jöhetnek a házi praktikák is: imádságok az égieknek, esőűző tánc, vagy bármi más, amiben hinni tudunk.

shutterstock_1277660593.jpg

Bár jó érzés elmenekülni a felújítással járó kellemetlenségek elől, nem biztos, hogy érdemes ilyenkorra időzíteni a családi nyaralást, hiszen – még ha nem is veszünk részt benne – azért nem árt, ha időnként ott tudunk lenni a munkálatoknál. Ha relatíve alacsony a tűréshatárunk a felfordulással szemben, érdemes lehet erre az időszakra átmeneti szállásról gondoskodni – család, barátok, Airbnb –, de már az is könnyebbséget jelenthet, ha csak a gyerekeknek lesz helye a nagymama-hotelben.

Hol lakjanak a berendezések?

A tető felújítása ideális esetben talán kevésbé érinti a lakóteret, mint mondjuk egy festés vagy álmennyezet-építés, de arra itt is figyelni kell, hogy a bútorokat megfelelően védjük: ha mástól nem, hát az aláhulló portól. Ha az értékesebb berendezési tárgyainkat mindenképp megóvnánk a bajtól – például egy váratlan beázástól –, legyünk elővigyázatosak, és gondoskodjunk róluk még a munkák megkezdése előtt. Egy nagyobb pince vagy garázs ilyenkor igazi ajándék, de kérdezzük meg bátran az ismerőseinket, hátha akad valakinél pár négyzetméternyi üres hely.

shutterstock_592002263.jpg

Ha biztosak vagyunk benne, hogy jó marad az idő és van kertünk, szükség esetén ott is lehet parkoltatni őket, de azért amennyire lehet, próbáljuk védeni a tűző napsütéstől. Ez persze mindig rizikós, e sorok írója is ébredt már arra hajnali ötkor egy nyári lakásfelújítás közepén, hogy futó zápor áztatja a teraszra kitolt kanapét.

Ha nincs szabad kapacitás az ismerősöknél és a kert sem jöhet szóba, érdemes körülnézni a különféle miniraktárakkal foglalkozó cégeknél, itt akár egy egészen kicsi helyiséget is ki lehet bérelni pár napra.

Mentsük a menthetőt!

Ha a tető bontásra kerül, az sem jelenti azt, hogy azonnal mehet minden a szeméttelepre: érdemes megnézni, hogyan tudjuk újrahasznosítani az egyes elemeket.

 A régi cserepekből még bevételünk is lehet, hiszen sokan keresik a jó állapotú, használt fedőanyagokat: hirdessük meg például egy-egy specifikus Facebook-csoportban.

Egy kis barkács-vénával azonban otthon is lehet új életük: használhatjuk akár kutyaház fedésére, vagy a szerszámoskamra tetejéhez is. Ha valakinek elég jó a fantáziája, a régi gerendák helyét a kertépítészetben is megtalálja: készülhet belőle magaságyás, vagy fel lehet használni őket kisebb támfalakhoz is.

Fontos viszont szem előtt tartani, hogy a tető néhány eleme veszélyes hulladéknak számít. A régi palatetők anyaga például azbesztet tartalmazhat, így mindenképp speciális kezelést igényel.

JóTető Tipp: A BMI Bramac pala csere programja segítséget nyújt a palatetők felújítása során keletkező, környezetre ártalmas veszélyes hulladék szakszerű eltávolításában.

shutterstock_379565095.jpg

Ha mi magunk is részt veszünk a munkában, akkor ne felejtsük el a megfelelő öltözéket: hiába tombol a hőség, tűz a nap, ilyenkor bizony nem tanácsos rövidnadrágot húzni, a hosszú az ajánlott viselet. Ugyanez a helyzet a kesztyűvel: meleg és izzasztó, de sok sérüléstől megóvhat: már akkor megérte, ha a bosszantó szálka nem a kezünkbe, hanem a kesztyűbe fúródik. És persze ne feledkezzünk meg munka közben a rendszeres folyadék-utánpótlásról sem.

A tetőépítés- és bontás azonban veszélyes üzem, speciális védőfelszerelést és tudást igényel. Így bármennyire is túlteng bennünk a tenni akarás, számítsunk arra, hogy inkább csak a segédmunkákban tudjunk kivenni a részünket: főként az anyagok mozgatásában, rendezésében.

Felújításra fel!

A sok macera ellenére nem is kérdés, hogy a felújítás megéri a befektetett pénzt és energiát, hiszen komolyan megnöveli az ingatlan értékét, különösen, ha előrelátó módon energetikai szempontból is korszerűsítünk – például a BMI Bramac °Cool tetőrendszereivel. Nem érdemes tehát halogatni a dolgot, ha eljött az idő, hiszen így több évtizedig megint nyugodtan alhatunk: biztosan lesz tető a fejünk felett.

További tippekre, szakmai segítségre van szükséged? Keresd fel a hozzád legközelebbi BMI Bramac Szaktanácsadót, aki minden felmerülő kérdésedre választ ad majd!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása