Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. augusztus 02.

Így ázhat be egy tökéletes tető

A Tetőfedő Bajnokság házai – 3. rész

„Beázott a tetőm” – ez az a mondat, amit egyik háztulajdonos sem szeretne kiejteni a száján, a professzionális tetőfedőt pedig csak rémálmaiban hívja fel ezzel a megrendelője. Új építésű tető, minőségi anyagok, több évtizedes tapasztalattal rendelkező, képzett kivitelező, mégis megtörténhet a baj? Egy valódi tanmesén keresztül mutatjuk be, miért érdemes tetőfedőnk tanácsait megfogadni.

 bmi_roofer_competition_2_3_1.jpg

Szerencsés helyzet, mikor a tulajdonos határozott elképzelésekkel, tervekkel érkezik a tetőfedőhöz, utóbbi pedig meg tudja azt valósítani a szakmai tapasztalatának köszönhetően. A mostanában újra virágkorát élő minimalista irányzat magával ragadta a történetünkben szereplő építtetőt is, aki egy egyedi, stílusos házat szeretett volna, melyet különösen kis hajlású tetővel koronázhat meg.

Becséri Jánost, a BMI Bramac Rendszermesterét keresték meg ezzel az elképzeléssel, aki egyből tudta, hogy milyen cserépfedést kell alkalmazni ezen az alacsony hajlásszögű tetőn. „Abban az évben végeztem el a BMI Bramac 7 fok tetőrendszer képzését, amikor ezt a megkeresést kaptam: a lemezfedésben gondolkodó tulajdonost tetőcserép mintákkal és prospektusokkal sikerült az esztétikusabb beton tetőcserép irányába terelnem, ezzel pedig az én első BMI Bramac 7 fok referenciamunkám is elkészült.” – mesélte János.

„A BMI Bramac Tetőfedő Bajnokságon a szakmai zsűri által odaítélt elismerés és a tulajdonos visszajelzései mind-mind azt erősítették, hogy sikerült ennek a kihívásokkal teli fedésnek a csínját-bínját elsajátítanom.”

Mert azt bizony minden szakmabeli tudja, hogy az ilyen kis hajlású tetők esetében különösen oda kell figyelni az apró részletekre, csomópontokra, áttörésekre: minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál kevésbé folyik le róla a víz, így nő az esély, hogy a nedvesség bejut a tetőfedés alá. Éppen emiatt az ilyen tetőrendszer esetében a kivitelezés is 1-2 nappal tovább tart, mint egy nagyobb hajlásszögű magastető esetében.


3_037_13.jpg

Váratlan telefonhívás

De mi történik akkor, ha a tetőfedő minden részletre odafigyel, majd fél évvel később mégis egy olyan telefonhívás érkezik a tulajdonostól, hogy beázott a gondosan felépített tető?

Nem értettem a dolgot: minden munkafolyamatot képekkel dokumentáltam, az első szegleütéstől az utolsó cserépfelrakásig, amiket meg is osztottam a tulajdonossal.

Tudtam, hogy a csapatomnak és nekem tiszta a lelkiismeretünk, így megpróbáltam kideríteni, hogy mégis mi történhetett…”

A helyszíni bejáráskor kiderült, hogy nem János és csapata jártak utoljára a tetőn: a fűtésrendszer gázkazánjának füstgáz kivezetését és a tetőáttörést sajnos nem megfelelő módon alakították ki, így történhetett meg a beázás.

Így nézett ki a beázást okozó munka:
elotte.jpg

És ilyen lett a szakember által kijavított áttörés:
utana.jpg

A problémát sikerült kijavítani, így újra teljes lett a tető vízzárósága, de minden tetőépíttetőnek érdemes levonnia a tanulságot: ne restelljük visszahívni a tetőfedőt, ha bármilyen plusz munkálat van, ami a tetőhöz kapcsolódik, mert így magunknak is időt és pénzt spórolhatunk.

„Érdemes éves szinten karbantartást is végezni, különösen, ha az udvarban sok fa található: az ereszcsatornák, vápák, szegélyek könnyen eltömődhetnek, és mi ezt sokszor már csak egy évekkel később esedékes munkálat során vesszük észre. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a tetőnk védelme érdekében.”

dji_0145.jpeg

Új együttműködés kilátásban 

A jó kapcsolat megmaradt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egy következő projekt van kilátásban a 2 évvel ezelőtt épített tetőn: a tulajdonos szeretne napelemet telepíteni, amiben ezúttal is János szakértelmére és tapasztalatára kíván támaszkodni.

„A 7 fokos tetőrendszer esetében is van lehetőség napelem beépítésére, csupán olyan hajlásszögig kell azokat kiemelni, hogy megfelelő legyen a hatásfokuk, valamint megfelelő rendszerelemet kell alkalmazni a napelem tartószerkezetének rögzítéséhez.” – emelte ki Becséri János, a BMI Bramac Rendszermestere.

A BMI Bramac Rendszermesterei évről-évre megmérettetik munkáikat a BMI Bramac Tetőfedő Bajnokságon, amit idén immáron 22. alkalommal hirdettek meg. A bajnokságban díjazott épületek tulajdonosainak is egy plusz visszaigazolás az, hogy egy szakmai zsűri által elismert tető van a fejük felett.

Ha kíváncsi vagy további részletekre a 7 fokos tetőrendszerrel kapcsolatban, nézd meg animációnkat:

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása