Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. május 14.

Nézz az ég felé: irány a tetőtér!

Felnőtt a gyerek és saját szobát akar, vagy meguntad, hogy a vendégek mindig a kanapén alszanak és kell nekik egy külön helyiség? Nem biztos, hogy új lakást kell venni, vagy hozzá kell toldani a házhoz: egy jó tetőtér sok dologra megoldás lehet!

 gettyimages-955395274_kisebb.jpg

A tetőterek sajátos atmoszférával bírnak: mindig van egyfajta meghitt, kuckó-szerű hangulatuk. Talán éppen ezért sokan vannak, akik csak ilyen lakásban tudják elképzelni az életüket, de megoldás lehet az is, ha már meglévő otthonunkban utólag alakítjuk ki.

Mielőtt belevágnánk

Természetesen előtte érdemes kikérni a helyi hatóságok szabályozását, tudakoljuk meg a műszaki ügyintézőtől, vagy akár a főépítésztől, hogy van-e bármilyen jogi akadálya, hogy új lakóteret alakítsunk ki az eddig beépítetlen padlástérben. Ha nem változtatunk az épület beépített alapterületén és a magasságán, akkor valószínűleg megússzuk engedélyezési eljárás nélkül, ha bővítjük, vagy magasítjuk az épületet, akkor bejelentést kell tenni, vagy engedélyt kell kérni, ehhez pedig már építész szakember bevonására is szükség lesz.

Amennyiben a beépítés nem ütközik akadályokba, következő lépésként műszaki, szerkezeti szempontból kell átvizsgálni a beépíteni tervezett területet. Ezen a ponton már érdemes kikérni a BMI Bramac szakembereinek tanácsát: a műszaki osztály szakértői egy terepszemle után segíteni tudnak abban, hogy a beépítéshez szükséges-e statikus, vagy faanyag-védelmi szakember bevonása. Műszakilag ugyanis elsősorban a födém és a tetőszerkezet határozza meg, hogy felköltözhetünk-e a padlástérbe, ha esetleg nem elegendő a teherbírásuk, akkor a szakemberek abban is segíteni tudnak, hogyan lehet megerősíteni azokat. Miután tisztázták ezeket a kérdéseket, javaslatot tesznek arra, hogyan válasszuk ki a szükséges anyagokat: tetőcserép, hőszigetelés, rendszer tartozékok.

shutterstock_666423490_kisebb.jpg

A tetőtér beépítésének előnyei

A tetőtér beépítésének rengeteg előnye van. Elsősorban természetesen a plusz lakóterület kiépítése a lényeg, hiszen, ha adottak a feltételek, akár egy külön lakrészt is létre lehet hozni ezen a szinten: dolgozószoba, gyerekszoba, fürdő is kialakítható odafent. Ráadásul gyönyörű, világos helyiségeket lehet kiépíteni, hiszen a tetőablakokon jellegüknél fogva a nap minden szakában csak úgy dől be a fény.

shutterstock_1129017860_kisebb.jpg

A tetőtér másik óriási pozitívuma, hogy javíthat a ház energiafelhasználásán is. A lakható padlástér kiépítése ugyanis szükségszerűen együtt jár a hőszigetelés növelésével, modernizálásával (erről korábban itt írtunk), tehát végső soron hosszú távon még spórolni is tudunk azzal, hogy egy új életteret alakítunk ki a felső szinten. A Bramac Cool tetőrendszere például tökéletesen meg tudja oldani ezt a feladatot: különböző csomagjaival már előre láthatjuk, hogy télen mennyire tartja bent, nyáron pedig kint a meleget az új tetőrendszerünk.

shutterstock_216507763_kisebb.jpg

Hogyan rendezzük be?

És ezután következik a dolog talán legélvezetesebb része: kitalálni, hogyan rendezzük be házunk új szintjét. A tetőtérhez kell némi fantázia, hiszen, ha a hagyományos módon állunk neki, akkor csakhamar azt vesszük észre, hogy rengeteg kihasználatlan terünk maradt. Nehezen lehet megkerülni, hogy egyedi tervezésű és gyártású bútorokkal rendezzük be a helyiségeket, cserébe viszont nagyon hangulatos tereket kaphatunk. Általánosságban elmondható, hogy a tetőtérben érdemes előnyben részesíteni az alacsonyabb bútorokat: kiválóan mutatnak itt a szép kanapék, íróasztalok, de a hagyományos méretű gardróbszekrénynek nem feltétlenül itt van a helye.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása