Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2019. február 22.

5 szempont a tökéletes tetőszínhez

Milyen a trendi tető 2019-ben? Milyen további szempontokat érdemes figyelembe vennünk a cserép színének kiválasztásnál? Elegendő az esztétikai szempontokat szem előtt tartani, vagy szakmai szempontokra is tekintettel kell lennünk? Szakértőnk segítségével megmutatjuk, mi az az 5 kritérium, amit mindenképp gondolj át, mielőtt meghozod a döntésed.

mediterran.jpg

Amellett, hogy a tető felel a ház védelméért, jelentősen befolyásolja annak megjelenését is. Sokan szeretnék, ha a fedés színe alkalmazkodna az aktuális trendekhez, ám más szempontokat is érdemes számításba vennünk, hiszen évtizedekre szóló döntést hozunk. A tető színének kijelölése ezért meglehetősen izgalmas, ám korántsem egyszerű feladat.

A jó hírünk, hogy számos hasznos tanáccsal tudunk szolgálni, ugyanis – mint a BMI Bramac alkalmazástechnikai vezetője, Viniczai Róbert beszámolt róla – vannak bizonyos kapaszkodók, melyek segíthetik a választást.

A hagyományos vörös – és azon túl

Pár évtizeddel ezelőtt még nem okozhatott dilemmát a döntés. Korábban ugyanis a tetőkön egységes fedést láthattunk, mivel a cserepek égetett agyagból készültek, melynek színe eredetileg vöröses, barnás. A gyártás technológiájának fejlődése azonban magával hozta a színezett cserepek megjelenését, ezáltal pedig a tetők színpalettájának bővülését.

voros.jpg

Bár a vöröses tetők ma is népszerűek, és szinte mindig bevethetőnek bizonyulnak – akárcsak öltözködésünk esetében a kis fekete ruha –, mára számos egyéb színből, formából és anyagból választhatunk, hogy minden háztulajdonos megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet, igényeihez leginkább passzolót.

Sőt, a kínálat szinte végtelennek hat: téglavörös, sötétvörös, rubinvörös, antik, barna, sötétbarna, natúr barna, antracit, vagy ébenfekete? Lássuk, mely 5 szempontot vegyük figyelembe tanácsadónk szerint!

1. Engedélyek

Sajnos nem mindig csak rajtunk múlik, hogy végül milyen szín mellett tesszük le a voksunkat. Egyes városrészekben kizárólag a településarculatnak megfelelő árnyalatúak lehetnek a háztetők, ezért helyi előírások szabályozzák a cserépfedés formavilágát és színét, mely korlátozhatja választásunkat.

Éppen ezért tanácsadónk legelső javaslata, hogy házépítés vagy felújítás esetén tájékozódjunk a helyi építésügyi hatóság előírásairól. Érdemes az információkat első kézből, a hatóságoktól beszerezni, ezáltal megspórolhatjuk a későbbi esetleges bosszúságokat és negatív következményeket.

2. Trend

Milyen a divatos tető 2019-ben? Bár nem a trend az egyetlen szempont, melyet figyelembe veszünk a házunk színeinek kiválasztásánál, kétségtelen, hogy szerepet játszik döntésünkben.

Korábban már foglalkoztunk a házépítési trendekkel blogcikkünkben, melyben szót ejtettünk a barnás, meleg árnyalatok – azóta is tartó – népszerűségéről. Ide sorolhatjuk a többszínű, vagy antik cserepeket is, melyek kiválóan illeszkednek például egy mediterrán stílusú házhoz. Ilyenek például a BMI Bramac Adria család természetes színvilágú cserepei, melyek romantikus, délvidéki megjelenést kölcsönöznek házunknak, és egyaránt tökéletesen mutatnak sárgás és narancsos homlokzati színekkel. A meleg hangulatot árasztó színvilág kedvelt kiegészítői a tégla- és kőberakás.

A másik nagy trend, amelyet a minimalista stílus hozott magával: a szürke térhódítása. A szürke és árnyalatai már 2017 óta uralják a lakberendezési trendeket, nemrég pedig a tetőfedésben is megjelentek:

„Az építtetők leginkább egyszerűsége és neutralitása miatt kedvelik a szürkét. Kiválóan párosítható más színekkel, bár a leggyakoribb a világos árnyalatokkal – legtöbbször fehérrel - való kombinálása” – mondja a BMI Bramac alkalmazástechnikai vezetője.

antracit.jpg

3. Összhang

A szomszédos háztetőkön kívül mivel kell összhangban lennie még a cserepeknek? Tulajdonképpen a ház minden elemével, hiszen a színek tekintetében is lényeges, hogy egységeben gondolkodjunk.

Először is fontos, hogy a tető összhangban legyen a vakolat tónusával. Ebből a szempontból két gyakran alkalmazott megoldás között dönthetünk. Választhatjuk a hasonló, a színskála azonos felében található színek harmóniáját, de bevállalhatunk akár egy bátrabb, kontrasztos kivitelezést is.

Izgalmas, modern hatást kelt például az antracit vagy ébenfekete tető és a fehér, esetleg törtfehér falazat kombinációja.

kontraszt.jpg

A tető színének passzolnia kell továbbá a nyílászárók, redőnyök, zsalugáterek, ereszcsatornák és egyéb lemezfelületek - vápa, oromfal lefedés, kémény szegélyek - színéhez is.

Emellett a tető rendszerelemeinek színéről sem szabad megfeledkeznünk, mint például az átvezető elemek vagy a hófogók; itt azonban inkább fordított a helyzet: az elemek alkalmazkodnak a fedéshez. Ma már a rendszerelemek színpalettája is jelentősen kiszélesedett, így a megfelelő darabok kiválasztása nem okozhat gondot. A BMI Bramac kínálatában minden fedéshez találunk tökéletesen illő kiegészítő elemeket –  az ezek közötti eligazodásban pedig bátran támaszkodhatunk a tapasztalt Rendszermesterek segítségére.

Készítsünk színtervet az épületről, amiben láthatjuk a házunkat teljes egészében, valamint a kiszemelt cserepeket érdemes megnézni nagyobb felületen, lehetőleg élőben, egy kész háztetőn is! Általában nem javasoljuk, hogy a házon 2-3 színnél több megjelenjen. Ezért inkább csak akkor tanácsos a falazatba játékosságot vinni (például fa- vagy kőberakással), ha az ablak- és ajtókeretek megegyeznek a tető vagy a vakolat színével” – javasolja Viniczai Róbert.

4. Energiahatékonyság

A ma divatos sötét színű tetők esetében különösen fontos szem előtt tartani az energiahatékonyságot, kiváltképpen akkor, ha a tetőteret is beépítjük. A szürke és fekete cserepek ugyanis jobban elnyelik a hőt világosabb társaiknál, és így növelik a lakótér hőmérsékletét. Nem kell azonban lemondanunk álmaink cserepéről, amennyiben megfelelő bevonatút választunk. A Thermo Protector tetőcserepek egyedi felületkezelésüknek köszönhetően visszaverik az infravörös sugarak jelentős részét, ezáltal csökkentik a tetőtér nyári hűtési költséget és növelik az ott élők komfortérzetét. A tetőtér lakóhelységgé alakítása esetén érdemes megfontolnunk a reflektív tetőcserepek Bramac °Cool tetőrendszerben való alkalmazását is, mellyel akár 5-11 °C hőmérséklet csökkenést is elérhetünk.

Energiahatékonysági szempont még egy tényező befolyásolhatja döntésünket, ugyanis a tetőre napenergia hasznosító elemeket is elhelyezhetünk, így a BMI Bramac tetőkkel akár áramot is termelhetünk, így csökkentve a villanyszámlánkat. A színválasztásra is hatással lehet, hogy tervezünk-e napelemet is szereltetni tetőnkre. Vöröses tetőcserép választása esetén kiemelhetjük a napelemeket, míg egy sötét színű cseréppel szinte el is rejthetjük őket – különösen a tetősíkba épített megoldással.

5. Időtállóság

Ha tetőről van szó, érdemes mindig rendszerben gondolkodni, hiszen egy biztonságos és időtálló tető sokkal több, mint a tetőcserepek összessége. Számos kiegészítőre és rendszerelemre van szükség, melyek együttesen határozzák meg a tető komfortját, funkcionalitását, felszereltségét. Ha a BMI Bramac rendszercsomagok valamelyike kerül beépítésre a megfelelő hőszigetelést biztosító valamely Clima Roof csomaggal együtt, akkor a tetőcserepekre adott 30 év új-érték és fagyállósági garancia mellett akár 15 évig terjedő rendszergarancia is jár. Részletekért látogass el weboldalunkra.

Ha felmerült olyan kérdésed, amire nem kaptál választ cikkünkből, vagy továbbra is bizonytalan vagy, fordulj bátran szakértő kollégáinkhoz, akik biztos válaszokkal szolgálnak.

Szavazz, vagy írd meg nekünk kommentben, hogy te melyik színt preferálod! (Sőt, a képeknek külön örülünk!)

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása