Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. december 15.

Villanyszámla helyett napelem

Amikor folyton azon kell gondolkodnunk, hogy min tudunk spórolni, érdemes egy pillantást vetnünk a rezsiköltésünkre, és fontolóra venni: vajon megérné befektetni egy napelemes tetőbe?

Miért pont napenergia?

Magyarországon a napsütéses órák száma eléri a 1900–2200 óra/év átlagot is, ami kifejezetten magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig napkollektorokkal és napelemekkel az otthon számára szükséges energiamennyiség majdnem teljes egészét előállíthatnánk.

solar_1.jpg

Mire való a napkollektor?

A napkollektorok hőenergiát termelnek a melegvízhez és a fűtéshez. Például mindössze 8m2 tetősík napkollektor[1] a melegvíz akár 75%-át is fedezni tudja, valamint 442m3 földgázt takaríthat meg. 25 éves, minimális élettartamot figyelembe véve ez akár 11 050 m3 is lehet.

Mire való a napelem?

Közvetlenül elektromos áramot tudunk vele előállítani. Érdemes olyan méretű napelem rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család fogyasztását megtermeli. Például, ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20 000 Ft, akkor egy hozzávetőleg 3-4 kW teljesítményű napelem blokk elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert használunk.

Csak akkor működik, ha süt a nap?

A napelem akkor is képes elektromos áramot előállítani, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni. Tehát nem kell félni a rossz időtől, a Bramac Napelem Rendszerei majdnem egész évben képesek ellátni egy átlagos családi ház szükségleteinek akár egészét is. Ha pedig tető-hőszigeteléssel és Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel egészítjük ki a tetőt, további hőt és energiát tud megtakarítani.

solar_3.jpg

[1] Családi ház, 35° tetőhajlásszög, 500 l melegvíztároló.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása