Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2018. december 20.

Így válaszd ki álmaid tetőjét!

A tető megtervezése egy évtizedekre meghatározó döntés, éppen ezért a biztonság, a minőség és az időtállóság alapkövetelményei mellett fontos tisztázni a funkcionális kérdéseket is: milyen tetőrendszer szolgálna minket a legjobban hosszú távon? Íme, néhány jó tanács, hogy miket érdemes átgondolni!

laposteto_rendszericopal.jpg

Egy tető technikai paramétereiről jellemzően az épület tervezője dönt, de ahhoz, hogy leendő otthonunkban vagy felújított tetőnk alatt elégedetten élhessünk akár évtizedekig is, fontos, hogy az igényeinket már a tervezést megelőzően megfogalmazzuk. Szeretnénk beépíteni a tetőteret (akár most vagy a későbbiekben), padlásteret alakítanánk ki, esetleg tetőteraszt vagy zöldtetőt álmodtunk meg? A hagyományosabb formákat és színvilágot kedveljük, vagy inkább az aktuális trendeket követnénk? Kezdjük is az elején!

Szöges ellentétek

A tetőre érdemes a ház szerves részeként tekinteni, amelynek fő jellemzőit, így a hajlásszögét is aszerint határozzuk meg, hogy miként is szeretnénk használni.

Az elmúlt évtizedben újra divatba jött a lapostető, és nem csak a letisztult, egyszerű formák reneszánsza miatt, hanem azért is, mert ha emellett döntünk, lehetőségünk van tetőteraszt vagy zöldtetőt is kialakítani. A lapostető megépítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő színvonalú tervezés, a magas minőségű anyaghasználat és a szakszerű kivitelezés. A lapostetős szerkezetek vízszigetelésének vízhatlannak kell lennie, az időjárás viszontagságai ellen is megfelelő védelmet kell nyújtania, valamint páratechnikai és hőszigetelési szempontból is jól kell működnie. A BMI Villas bitumenes vagy műanyag lemezei ezekre a kihívásokra nyújtanak megbízható megoldást.  

img_0021.JPG

A magastetővel készülő családi házak tetőhajlásszöge nagyon változatos, ebben az építészeti stílusok és hagyományok mellet az építési előírásoknak is meghatározó szerepük van. Míg a mediterrán világban az alacsonyabb, 25 fok körüli hajlásszögek a jellemzőek, hazánkban a 35-45 fok közötti tetőknek vannak hagyományai. Előbbiek esetében a padlástér általában nem beépített, mivel nincs megfelelő belmagasság, de a magasabb hajlásszögű tetőknél már lakóterek is kialakíthatók a tető alatt. Ilyenkor nem csak a tetőcserepet és a rendszerelemeket, de a szigetelési megoldásokat is körültekintően kell kiválasztani. A Construma díjas Bramac °Cool tetőrendszer például nyáron kevesebb hőt enged be, télen pedig ki a tető alatti lakótérből, így a lakrész hűtése és fűtése is kevesebb energiát igényel.

Színek és formák

Bár sokszor a tervező vagy éppen az előírások határozzák meg a tetőcserép formáját vagy színét, a praktikus szempontoknak is fontos figyelmet szentelni. Ha a hagyományos, vöröses árnyalatok helyett a most divatos, sötét színekben gondolkodunk, válasszunk olyan cserepet, amit hővisszaverő réteggel láttak el – enélkül egy fekete tető nyáron nagyobb mértékben melegszik fel, ezáltal a lakótér hőmérséklete is magasabb lesz. A hullámos vagy sík cserép közötti választás sem csak esztétikai kérdés: hullámos cserepeket például alacsonyabb tetőhajlásszögig tudunk alkalmazni. Ha azonban a későbbiekben napkollektorban vagy napelemekben gondolkodunk, számoljunk azzal, hogy van olyan napelem-rendszer, ami elsősorban sík cserepekbe beépítve nyújt egységes fedésképet.

shutterstock_1260533317.jpg

Tervezz néhány kattintással

Szerencsére ma már sok segítséget kaphatunk akár online is, hogy közelebb kerülhessünk álmaink tetőjéhez. A Bramac tetőtervező applikációja segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik tetőtípus, cserépforma és szín tetszik nekünk a legjobban, és további három egyszerű kérdés megválaszolása után az alkalmazás összeállít számunkra egy illusztrációt a leendő tetőnkről. Ráadásul egy kattintással személyre szabott, ingyenes ajánlatkérésre is van lehetőség!

shutterstock_1260460120_1.jpg

Gondolkodj rendszerben

Bár elsőre úgy tűnhet, a tető nem más, mint a cserepek összessége, ez távolról sincs így. A tető egy olyan rendszer, ahol a legkisebb kiegészítőelemnek is komoly jelentősége van: ezek együtt garantálják a teljes tető vízzáróságát, viharállóságát, védenek a hó megcsúszása ellen, biztosítják a tetőre való kijutást, a megfelelő kéménykivezetéseket. Ezért is fontos, hogy minden elem összhangban legyen, ahogy a hozzávalók is harmóniában vannak egy jó recept esetén.

A Bramac éppen ezért a tetőcserepek mellett a legtöbb kiegészítőt is maga gyártja, így nem önmagában csak a részegységeket, de a komplett tetőrendszereket is alapos teszteknek vetheti alá, időtállóságukat pedig hosszú távú garanciával szavatolja. Érdemes felkeresni a márkaképviselet szakembereit, akik segítenek eligazodni a rendszerelemek világában. Az előrelátó tervezés és megbízható technológia mellett természetesen a megfelelő kivitelezés is alapvető a hosszú távú elégedettséghez: erre a Bramac Rendszermester hálózata nyújt megoldást.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása