Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2018. október 29.

Szigetelj okosan – így egész évben spórolhatsz!

Egy új ház építése vagy meglévő felújítása során alapvető kérdés a költségvetési keretek meghatározása és betartása, így sokszor ott vagyunk kénytelenek spórolni, ahol csak tudunk – például a tetőn. Eközben a legtöbb hőt éppen itt veszíthetjük el. Így, ha igazán spórolni szeretnénk hosszú távon, már a tervezésnél számoljunk azzal, hogy egy jó tetőrendszerrel és a megfelelő kiegészítővel jelentősen lefaraghatjuk a későbbi kiadásainkat a fűtésszezon alatt.

1_bramac_cool.jpg

Házunk átlagos fűtésszámláját a téli időszakban 48%-kal is lecsökkenthetjük, ha olyan tetőrendszerben gondolkodunk, ami igazán jól szigetel. A Bramac 2017-es Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszere ideális választás, ha télen kellemesen meleg, nyáron pedig ideálisan hűvös időjárást szeretnénk lakásunkban. Egy korábbi innováció továbbfejlesztéseként megszületett °Cool rendszer fő üzenete, hogy tetőcserép helyett mindig tetőrendszerben érdemes gondolkodni.

Na, de mitől is lesz a tető °Cool?

Három különböző csomag közül választhatjuk ki a nekünk legideálisabbat:

A °Cool SMART a szakszerűen kialakított átszellőzésnek köszönhetően több mint 5°C-os hőmérséklet csökkenést képes elérni a nyári hőségben, a hűvösebb időszakban az átszellőző keresztmetszet pedig elsősorban páraelvezető szerepet tölt be.

A °Cool COMFORT csomag a szakszerűen átszellőztetett szerkezet kiegészítve Bramac Tectura, Bramac Duna vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcserép alkalmazásával a felmelegedést okozó infravörös sugárzásnak a reflektálását tudjuk növelni a hagyományos tetőcseréphez képest, mindez több mint 7°C-os hőmérséklet csökkenést eredményez a tetőtérben.

A °Cool PRÉMIUM rendszer a reflektív tetőcserép, az átszellőzés és a tetőfólia elemek mellett Bramac Therm tetőszigetelést is tartalmaz. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthetjük tetőterünk hőmérsékletét a legnagyobb nyári kánikulában is, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent: télen a fűtés 48%-át, nyáron a klímahasználat 80%-át spórolhatjuk meg.

2_icopal_laposteto_edited.jpg

A hőszigetelésnek azonban nemcsak a hagyományos magastetők esetében, hanem a lapostetőknél is kiemelt jelentősége van. Ide tartoznak a zöldtetők is, amelyeknek csak egyik előnye a zöldellő növényzet által biztosított pihentető élmény. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy az év teljes egészében kellemesebbé teszik lakásunk klímáját: nyáron hűtik az épületet, télen pedig a hagyományos tetőkhöz képest hatékonyabban szigetelik az épületet.

Nagy nyári hőségek idején a Nap sugarai felhevítik az épület szerkezeteit, a hő jelentős része pedig beáramlik a lakásba, így ha bent vagyunk, nem sok választásunk marad: használhatunk klímát, lehúzhatjuk a redőnyt, vagy éppen kitárhatjuk az összes ablakot, hogy szellőztessünk. Az első megoldás energia- és költségigényes, emellett a környezetünkre is negatívan hat; míg az utóbbi két módszer nem túl hatékony.

A tető hőszigetelése és a zöldtetőn található talajréteg és növényzet azonban megakadályozza, hogy a hő teljes egészében tovább áramoljon a lakásba – így akár 75%-kal csökkenhet a beáramló hőmennyiség. A növényzet a napsugarak egy részét elnyeli, illetve visszaveri, ezen felül a növények által biztosított árnyék és a talaj eltávozó páratartalma szintén hűsítő hatású (mivel a párolgás hőt von el), aminek köszönhetően a lakótér klímája kiegyensúlyozottabb és kellemesebb lesz, hiszen a napi hőingás is lecsökken.

Télen sem elhanyagolható a zöldtetők hatása, hiszen a talajréteg vastagságától függően akár 25%-kal is javulhat a tetőrendszer hőszigetelő képessége, ezen felül pedig akár 50%-kal is csökkentheti a hőveszteséget az adott felületen.

Energiahatékonyságunkon és -takarékosságunkon is javíthatunk egy zöldtetővel: éves szinten akár 30-40%-kal kevesebb energiafogyasztást eredményezhet, a tető eredeti állapotától függően. Ez pedig jelentős változásokat eredményezhet, amit akkor veszünk észre, amikor kézhez kapjuk a villany- vagy éppen fűtésszámlánkat.

A BMI Villas speciális gyökérálló bitumenes lemezeit kifejezetten zöldtetők kialakításához tervezték: akár fás szárú növényzettel is beültethetjük tetőnket, mégsem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg a plafonunkon áthatol a külvilág egy fagyökérzet formájában. A VILLAVERDE és a GRAVIFLEX termékcsalád biztosítja, hogy tetőkertünkben csak a lakásunkból kilépve gyönyörködjünk. És a zöldtetők nyújtotta jobb hangszigetelésről, tisztább levegőről, vagy a tetőkertet látogató kedves kisállatokról még nem is esett szó…

Bármilyen típusú tetőre is esne választásod, a BMI Grouphoz tartozó Bramac és Villas kitűnő megoldásaival segíti a költséghatékony és időtálló tetőrendszerek kialakítását.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása