Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. március 21.

Élőlények a háztetőn

Van, amikor szándékosan telepítünk élőlényeket a tetőnkre, például zöldtető formájában, de a természet is megjelenik előbb-utóbb, és igyekszik birtokba venni a háztetőnket is. A békés együttélés lehetséges, de nem árt tisztában lennünk, hogy ez mivel is jár! Mert vannak olyan lakótársak, akiket mindenképp ki kell tessékelnünk.

1_16.jpg

Repülő társbérlők

Madarakkal gyakran találkozhatunk a tetőn. Sokan kedvelik őket, mert alapvetően nem okoznak nagy károkat. Leggyakrabban a házi verebek szöknek be a tetőtérbe kisebb réseken keresztül. Legkedveltebb repülő társbérlőnk a fecske, sokan fészekalap (a bosszantó ürülék felfogásával is rendelkező elemmel kiegészítve) elhelyezésével is az eresz alá csábítják őket. Fecskefajtól függ, hogy hova építik fészküket, az ereszalja mellett akár a háztető belsejébe is beköltözhetnek.

TIPPHa mi is fecskéket „tartunk”, ereszünket egészítsük ki az ürüléküket felfogó speciális elemekkel.

A galambok viszont kevésbé kedveltek ürülékük, tolluk, és elszaporodásuk miatt, amelyek nemcsak csúf látványt nyújtanak, de az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek.

Hogyan védekezzünk?

Ha nem szeretnénk megosztani otthonunkat a fecskékkel, a Magyar Madártani Egyesület által is ajánlott műanyag riasztószalagokkal vagy galambtüskékkel, illetve a ferde eresz kialakításával is védekezhetünk ellenük. Ami viszont SZIGORÚAN TILOS: leverni a fészket költési időszakban! Mert minden fecskefaj védett.

TIPP: Akik szívesen élnének velük együtt kellemetlenségek nélkül (pl. lehulló ürülék), azoknak ajánljuk az ún. fecskepelenkát, a fecskefészek alá szerelt tölcsérszerű szerkezetet.

A galambok és egyéb madarak ellen hatékony védelmet jelentenek a madártüskék. Az összes tetőtérbe berepülő állat bejutásának megelőzésére használjuk a tetőnyílásokat elzáró madárhálókat.

2_15.jpg

Segítség, darázsfészek!

A darázscsípés fájdalmas és veszélyes, ezért ha darázsfészket találunk a tető alatt vagy a padláson, a seprűnyél helyett inkább a telefonunk után nyúljunk, és hívjunk gyorsan rovarírtót. Ha mégis magunk szeretnénk elintézni a bolyt, nézzünk meg előtte pár DIY Youtube videót….hogy elmenjen tőle a kedvünk. 

Kártékony albérlők

A nyest szívesen költözik be padlásterekbe még a nagyvárosokban is(!), ahol aztán zajong, vezetékeket és szigetelést rág meg. A kutyákat viszont nem kedveli, így békésebb megoldásként akár örökbe is fogadhatunk egy ebet, de ha ez nem volt tervbe véve, akkor inkább állítsunk csapdát vagy ultrahangos riasztókat.

A nyest mellett az egér költözik be leggyakrabban a fejünk felé (is). Ellenük a macskák mellet a különféle csapdák jelenthetnek megoldást, a mérgeket azonban kerüljük, főleg ha kisgyerek, macska, kutya, nagyi van a házban.

TIPP: Pelék, denevérek és baglyok is fészkelhetnek a tető alá, ezek azonban mind védett állatok, így ha őket szeretnénk kitessékelni, forduljunk a területileg illetékes nemzeti park igazgatósághoz.

Moha a tetőn

A zöld élő algák, zuzmók és mohák kialakulása a tetőn természetes jelenség, amely több együttes hatásával jelentkezik. Ilyen a mikroklíma, a levegő tisztasága, a levegőben lévő porkoncentráció, a levegő relatív páratartalma, a köd gyakorisága, a széljárás, a tető rétegezése és az épület éghajlati tájolása is. Mindemellett még a természetes nedvesség is kedvez a moha megtelepedésének, éppen ezért még az egészen sima felületekkel rendelkező tetők sem nyújtanak védelmet ellenük. Bár ma még nem létezik ellenük teljes védelem, gőzborotvával könnyedén megtisztítható a cseréptakaró. Egyébként a mohásodás nem befolyásolja a tető rendeltetésszerű működését, így igazából együtt élni sem lehetetlen vele.

3_13.jpg

Mindig gondolkozzunk előre

Egy korszerű és jól működő tető létrehozásakor a fent felsorolt eshetőségekre is gondolni kell, és még időben megelőzni a későbbi problémákat. Arra is figyeljünk, hogy ha nincs is beépítve a tetőtér, a padlás akkor se váljon lomtárrá, mert a rendetlenségben sokkal könnyebben rejtekhelyet találnak az állatok, kártevők.

Gondolhatnánk, hogy miért is hagyunk réseket a tetőnél, ahova a fenti élőlények beköltözhetnek, miért nem zárunk el hermetikusan minden nyílást és akkor nem lesz probléma?! Nos a tetőfedő anyag és az alatta levő alátéthéjazat között a megfelelő légrés megléte feltétlenül szükséges a nyári felmelegedés hatásainak csökkentésére, a lakótérből kijutó pára vagy a héjazat rései között bejutható porhó vagy csapóeső kiszellőztetésére. A légréseknek megfelelő beszellőzési keresztmetszetűnek kell lennie az ereszvonal mentén, 3-5 cm magasságú rés kialakítása alapfeltétel. Ezen keresztül már akadálytalanul jutna be a fenti élőlények közül bármelyik, ezt elkerülendően be kell építenünk a megfelelő rendszerelemeket, mint szellőzőszalag, hullámos cserepeknél a szellőzőléc vagy a lezárófésű, kúpcserepek végződésénél a kúpcserép lezáró.

Az olyan elemek, mint a hullámos cserepeknél a rovarok bejutását megelőző szellőzőléc, a lezárófésű, szellőzőszalag vagy kúpcseréplezáró mind-mind lehetővé teszik a tetőszerkezet átszellőztetését, ezért is érdemes cserép helyett tetőrendszerben gondolkodni.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása