Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2017. január 13.

Energiahatékony háztetők

A fenntarthatóság a házépítésben nemcsak a bolygónk számára előnyös, hanem nekünk is jól felfogott érdekünk. Nemcsak az energiatakarékosság okán, hanem egy egészségesebb, élhetőbb lakókörnyezet megteremtése érdekében sem szabad figyelmen kívül hagynunk ezt a szempontot. Mivel pedig a háztető az épület egyik legfontosabb eleme (hiszen egy ház energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik), érthető, hogy ez az épületszerkezet is számos lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljon egy igazán energiahatékony családi otthon megteremtéséhez. Nézzünk néhány példát arra, hogy milyen lehetőségeink vannak e lehetőségek kiaknázására! A házi szélerőművel és napelemmel megújuló energiához, a napkollektorral melegvízhez juthatunk, a zöldtető szigeteli otthonunkat és oxigént termel.

13.jpg

Magyarországon olyan magas a napsütéses órák száma (1900–2200 óra/év), hogy a tetőn solar rendszerekkel: napkollektorokkal és napelemekkel az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig könnyen gondoskodhatunk az otthon számára szükséges energiamennyiségről, hiszen az éves napenergia 85 százaléka ekkor ér el minket. Tudatos házkialakítás és energiafelhasználás mellett napelemmel az áramfelhasználás 100%-át is előállíthatjuk. Éves szinten pedig a melegvíz-igényünk akár 75 százaléka állítható elő napkollektorral.

Szolár rendszerek szinte bármilyen tetőre kerülhetnek, legyen szó cseréppel, betoncseréppel vagy palával borított változatról. Az elektromos áramot előállító napelemek esetén is komplett rendszerben kell gondolkoznunk, amelybe a rögzítéshez szükséges elemek is beletartoznak. Azt, hogy hova kerüljön napelem a tetőn, a tájolás, a tetőforma, továbbá a tetőfelépítmények határozzák meg.Napelemet és hőtermelésre alkalmas napkollektort egyaránt elhelyezhetünk a tetőbe integrált módon, folytonosságot képezve a tetőhéjalással, vagy szerelőkerettel a tetőhéjalás fölé.

13_3.jpg

Sőt, ma már léteznek esztétikus, tetőhéjalásba integrálható, úgynevezett tetősíkba illeszthető napelemek és napkollektorok, amik nem rontják a ház homlokzati képét..

Ma már van olyan gyártó aki tetőt és napenergia hasznosítására alkalmas berendezéseket egyaránt kínál. Ezeket a termékeket a tetőrendszerekkel együtt tesztelik, és fejlesztik. Ez azért fontos, mert csak így lehet 100%-osan garantálni, hogy az beépített solar rendszer és a tető tökéletesen funkcionáljon együtt.

vertikalis_szelkerek_big.jpg

Szélerőmű a tetőn? Miért is ne?

Kevésbé jut eszünkbe a családi ház léptékben alkalmazható megújuló energiaforrásokról, de a tetőnkre kerülhet akár szélerőmű is! Természetesen nem az „ipari” méretű változatra kell gondolnunk, hanem ún. háztartási méretű kiserőművekre. Ilyet azonban csak olyan területre érdemes telepíteni, ahol tényleg kellő mértékben fúj a szél pl.: az alföldön, vagy a Balatonon, gyéren lakott területen, vagy a hegyekben, – de ennek megítélésére érdemes erre a területre specializálódott energetikai szakembert megkérni. Amennyiben megfelelőnek bizonyul a helyszín, a helyi adottságokhoz szükséges berendezést minden esetben egyedileg alakítja ki a szakember. Ezek a szerkezetek egyébként nem a ventilátorra hasonlító ún. vízszintes tengelyű szélerőművek, hanem függőleges tengelyű .

Kép forrása: megujuloenergiak.eu

 

Amikor a tető szó szerint zöld

A növényekkel telepített tető, vagyis zöldtető szerencsére már egyre több épületen feltűnik, sőt egyes városokban szinte kötelező jelleggel írják elő bizonyos típusú épületekre (Franciaországban például 2018-tól a kereskedelmi övezetekbe épült új épületek tetejére mindenképp napelemet vagy zöldtetőt kell telepíteni). Ha belegondolunk számos pozitív hozadékába, a zöldtető népszerűsége tökéletesen érthető, hiszen azok kedvező hatással vannak a levegőminőségre, önmagukban is szigetelőréteget jelentenek a házon, akár 8-10%-kal is csökkenthetik a fűtési energiaköltséget(!), otthont teremtenek az élővilágnak, esztétikusak, gyönyörködtetnek és a lelkivilágunkra is megnyugtató hatással vannak, segítenek a lezúduló csapadékvíz felfogásában és kezelésében és védelmet jelentenek a tetőszerkezetnek az elemek hatásai ellen.

A zöldtetőknek alapvetően két típusát különböztetjük meg: az intenzív és extenzív változatot. Az intenzív zöldtető adja vissza a valódi kert-érzetet, hiszen erre akár már fás szárú növények is kerülhetnek, és emberi tartózkodásra is tervezik.

Utóbbiak kisebb vastagságú szerkezetet jelentenek (10-15 cm), és ellenállóbb növényfajokkal kell azokat betelepíteni, hiszen a növények rendszeres gondozása, pl. öntözése ebben az esetben minimális, leginkább csak a telepítést követően kell azzal foglalkozni.

s1.jpg

 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása