Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2024. március 20.

Az MI átveszi az irányítást a tetőtervezés felett is?

Forradalmi változás szélén a tetőtervezés

A mesterséges intelligencia (MI) régebb óta az életünk része, mint gondolnánk: nap mint nap használjuk, még ha nem is tudatosan. Az elmúlt években azonban az AI-alapú chatbotoknak köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert, és lassan nincs olyan terület, ahova ne érne el ez a megoldás. Nézzük meg, mi a helyzet a tetőépítéssel és -felújítással: vajon kiválthatja a hagyományos tetőtervezést az MI? Erre a kérdésre keressük a választ bejegyzésünkben. 

bmi_blog_marcius_01_01.png

A szomszéd háza és a kockáspapír 

A tetőtervezés azelőtt teljes mértékben mellőzte a digitális eszközöket. Gondoljunk csak bele, miként zajlott ez a folyamat pár generációval korábban: inspirációgyűjtés gyanánt a szomszédok házait figyeltük, és ha megjött az ihlet, a felkeresett tetőtervező szakember kockás papíron számolta ki az anyagszükségletet. Ezt követően vehettük az irányt a legközelebbi kereskedésbe beszerezni az áhított tetőcserepeket és rendszerelemeket. Se Pinterest, se Tetőkalkulátor – így is működött, de ma már ennél sokkal egyszerűbb és kényelmesebb ez a művelet, és ez a tendencia folytatódni fog.   

A tetőtervezés mestersége az MI-vel  

Tényleg használható a mesterséges intelligencia a tetőtervezéshez? Már használjuk is, még ha nem is mindig tudunk róla, és még többet fogjuk! Honnan gyűjtünk például inspirációt, mielőtt belevágunk a tetőépítésbe vagy -felújításba? Felcsapjuk a telefonunkat vagy laptopunkat, és szétnézünk az Instagramon, Pinteresten és más social felületeken. Ezen platformok algoritmusai mind használják az MI-t, ennek segítségével tárják elénk a minket legjobban érdeklő tartalmakat, attól függően, hogy mikre keresünk rá, milyen posztokra nyomunk lájk jelet vagy milyen linkekre kattintunk. Az ötletgyűjtéshez persze az is hasznos lehet, ha szétnézünk az egyes gyártók termékei között. 

Az inspirációt a koncepcionális és műszaki tervezés követi, ezen a téren pedig kis túlzással végtelen lehetőség tárul elénk az MI-nek, szakemberek számára pedig a BIM-nek köszönhetően (nem, ez most nem BMI), legyen szó az ötletek vizualizációjában vagy az opciók kiértékelésében.

bmi_blog_marcius_01_03.png

Mit is jelent a BIM és az MI a tetőtervezésben?

A BIM, vagyis a Building Information Modeling egy olyan, szakemberek számára kifejlesztett technológia, amellyel a teljes építési folyamat megtervezhető és ellenőrizhető, illetve elképzéseink lemodellezhetőek a segítségével. BIM alapú program lehet például az Autodesk Revit vagy az ArchiCAD, amely a BMI Bramac weboldaláról is letölthető.

A mesterséges intelligencia abban is segíthet, hogy minél könnyebben tudjunk dönteni a különböző lehetőségek közül: legyen szó anyagválasztásról vagy tetőnk legmegfelelőbb energetikai hatékonyság optimalizálásáról. Ilyen szoftverek például az Autodesk Generative Design és az Autodesk Dreamcatcher – ezeket szintén csak feketeöves tervezőknek ajánljuk egyelőre.

Kevesen tudják, de a tető energetikai szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen egy házon a legnagyobb energiaveszteség épp a tetőn keresztül jelentkezik. A megfelelő szigeteléssel jelentős fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg, ami a növekvő energiaárak és a szigorodó hőtechnikai előírások miatt egyre fontosabbá válik, ezért alkottuk meg Clima Roof csomagjainkat.

Nem kell azonban minden esetben ezekhez a technológiákhoz fordulnunk, ha szeretnénk megkönnyíteni a tetőtervezés folyamatát: rendelkezésre állnak egyszerűbb programok is, pl. a koncepció kialakításához használható Tetőtervező vagy akár a Tetőkalkulátor, amelynek köszönhetően néhány kattintással kiszámíthatjuk tetőfelületünk méretét.

bmi_blog_marcius_01_02a.png

A BIM és MI alapú programok tényleg nagyon megkönnyítik ezt a folyamatot, azonban fontos megjegyezni, hogy a szakembereket nem helyettesíthetik, csak segíthetik az ő munkájukat, például abban, hogy minél szemléletesebben tárják elénk a különböző lehetőségeket. Az említett szoftverek hozzáférhetőek a tulajdonosok számára is, de a megfelelő szakmai ismeretek nélkül könnyen zsákutcákba futhatunk, ráadásul a számítások is elcsúszhatnak, ha nem megfelelő információkat adunk meg.

Séta a jövő otthonában 

Izgalmas kérdés, hogy vajon mit tartogathat a jövő a tetőtervezésben. A virtuális valóság (VR) az egyik olyan innováció, amelynek hatalmas potenciálja van ezen a területen. A VR nemcsak a tervezők és az építészek számára kínál új eszközöket és módszereket, hanem az ügyfelek számára is élménnyé teheti ezt a folyamatot, hiszen lehetőségük nyílik rá, hogy virtuálisan megtekintsék - az MI által - létrehozott 3D terveket. 

nevtelen_terv_17_-min.png

Ami biztos, hogy nagy utat tettünk meg a kockás papírtól a mesterséges intelligenciáig, és a jövő is rengeteg újdonságot tartogat még a tetőtervezés terén is.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása