Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. december 04.

Rendhagyó megoldásokkal tökéletes tető

 bmi_joteto_blog_szigetujfalu_illusztraciok_01a.png

Valószínűleg minden tetőfedőnek van egy kedvence az általa készített munkák közül.  Wágner Gáspárnak, a BMI Bramac Rendszermesterének egy Szigetújfalun található családi ház felújítása a szívének legkedvesebb munkája. A felújítás számos szakmai kihívást tartogatott a mester számára, ráadásul a munkafolyamat során először alkalmazott PIR szigetelést is. A végeredmény magáért beszél: mind esztétikailag, mind funkcionalitásában újjászületett a következőkben bemutatásra kerülő otthon.

Több évtized tapasztalata

Wágner Gáspár Rendszermesterünket már előző cikkünkben volt alkalmunk bemutatni. Több mint 30 éve foglalkozik tetőfedéssel, 2018 óta pedig a BMI Bramac Rendszermesterek csapatát erősíti. Munkáját tekintve igazi maximalista, aki hisz abban, hogy a szakértelem mellett a szépérzék is elengedhetetlen a tökéletes tetőhöz.

Ebben a bejegyzésünkben szintén egy általa „tető alá hozott” felújítást mutatunk be. Ez a felújítás több szempontból is különleges. Egyrészről a tető speciális formájából kifolyólag többször is rendhagyó megoldásokhoz kellett folyamodniuk a munkálatok során, másrészről: ez volt Wágner Gáspár első olyan munkája, ahol a BMI PIR szigetelését alkalmazta. A továbbiakban Rendszermesterünk szavai nyomán bepillantást nyerhetünk a felújítás kulisszái mögé.

Kistető – nagy kihívás

A Szigetújfalun található családi ház esetében külső és belső okai is voltak a felújításnak.

A beázás az egyik leggyakoribb intő jel, amely egyértelműen afelé mutat, hogy el kell gondolkodnunk a tetőfelújításon. Így volt ez a Szigetújfalun található családi ház esetében is. Az épületen található békéscsabai mázas cserepet a több évtizednyi téli fagy nem kímélte: több helyen is beázott a tető, ezért mindenképpen cselekedni kellett.

A sérült tetőcserepek mellett a másik tényező, ami a felújítást sürgette, a tetőtéri hálószobák magas nyári hőmérséklete volt. Beépített tetőterek esetén gyakran tapasztalható, hogy nyaranta a felső szinten sivatagi forróság uralkodik. A kánikulát tovább fokozta, hogy a tetőt rendhagyó módon több helyen is kis – beton szerkezetű – felépítmények (tetőfedői szlenggel élve: „kutyaólak”) tagolják, amelyek hőhidakat képeztek a tetőn.

A hőhíd gyakran okolható tényező az épületszerkezetek, például a tetők hőtechnikai problémáiért. Eltérő hőszigetelő képességű anyagok csatlakozásánál a rosszabb szigetelőképességekkel rendelkező anyagon nagyobb a hőveszteség, mint a környező területeken, amely rosszabb esetben akár párakicsapódáshoz is vezethet.

A feladat tehát egyértelmű volt: olyan szigetelőanyagot kellett alkalmazni, amely megakadályozza, hogy a nyári meleg a tetőteret kenyérpirítóvá változtassa. Mérlegelés után, a tulajdonossal egyetértésben esett a választás a BMI PIR integrált hőszigetelő rendszerére.

A már fentebb is említett beton kistetőket nehéz volt úgy burkolni, hogy az eredeti vonalakat megtartva esztétikailag is jól mutasson a végeredmény. A kistetők mellett a másik nagy kihívást a kör alakú ablakok fölött képzett boltíves tetőrészek jelentették, amelyeket teljesen be kellett burkolni PIR szigetelőanyaggal, a forma megőrzése érdekében. További nehezítő tényező volt még, hogy a kistetők sok helyen eredetileg nem derékszögben épültek, így utólagos korrigálásra szorultak.

bmi_joteto_blog_szigetujfalu_illusztraciok_01b.png

A végeredmény

A hagyományos fedéskép megőrzése érdekében végül a BMI Római Novo tetőcserépre esett a választás, amely rubinvörös kivitelben kiválóan illeszkedik a ház színeihez. A tagolt tető felújításához szükség volt Wágner Gáspár összes szakértelmére, a végeredmény viszont magáért beszél. Amire a legbüszkébb volt, hogy a süllyesztett vápákat és az összes tetősíkot sikerült összehozniuk és szakszerűen kivitelezniük.

Azonban a legfőbb kérdés, hogy mennyire sikerült élhető hőmérsékletet varázsolni a tetőtérbe? A tulajdonos szerint ég és föld a különbség az addig megszokottakhoz képest. A szigetelés után elvétve kellett csak a klímát bekapcsolniuk a nyári időszakban, amivel jelentősen javult otthonuk energiahatékonysága.

A kiváló hőszigetelés mellett nem várt pozitívumot is hozott a felújítás. A ház közelében található óvoda zaja, valamint a szomszédban ugató kutyák hangja gyakran szűrődött be a tetőtéren található hálószobákba, azonban meglepődve tapasztalták az építkezés után, hogy a zajszigetelés rengeteget javult. A Rendszermester szerint a szarufák közötti szálas szigetelés és a fölé elhelyezett táblás szigetelés kevert használata különösen jól nyeli el az utcáról beszűrődő hangokat.

Tudtad? Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Modern hőszigetelő anyagok beépítésével a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet a felújítás előtti állapothoz képest. A BMI PIR szigetelőtáblákból létezik sima, valamint tetőfóliával kasírozott változat is, amellyel még tovább fokozhatjuk az energiahatékonyságot.

bmi_joteto_blog_illusztracio_wagner_01b_1.png

A rendszermester ajánlata

Rendszermesterünk egyértelműen olyan házakhoz ajánlja a PIR szigetelést, ahol már eleve beépített, vagy beépítésre kerül a tetőtér, és szeretnék fejleszteni az épület energiahatékonyságát. Nagy előnye ennek a módszernek a hagyományos szálas szigeteléssel szemben, hogy az anyag csupán fele olyan vastag, ezáltal nem növekedik a tető vastagsága számottevően és a tetőtérből sem veszítettünk teret a szarufákra helyezett megoldásnak köszönhetően.

Ha tetőnk energiahatékonyságát tökélyre szeretnénk fejleszteni, gondolkodjunk rendszerben és alkalmazzunk a megfelelő szigetelés mellé egymást támogató rendszerelemeket is. Ebben a szemléletben születtek meg a BMI Clima Roof csomagjai, amelyekkel a téli zimankóban és a nyári kánikulában egyaránt spórolhatunk a fűtési és hűtési költségeken. Magastetős építményekhez négyféle csomagajánlatunk (Clima Star, Clima Star Pro, Clima Energy, Clima Energy Pro) közül mindenki megtalálhatja az otthonához illőt, legyen szó új építésről vagy felújításról. Ha érdekel a csomagok részletes tartalma, nézz szét a www.bramac.hu/energiahatekony-tetok/ oldalon!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása