Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. október 24.

Tető alá hozott felújítás

Szerencsések vagyunk, ugyanis a most bemutatásra kerülő, Makádon található csodaszép ház felújításáról kétféle nézőpontot is megismerhetünk: részben a tulajdonos, részben a felújítást elvégző BMI Bramac Rendszermester mesélte el nekünk, milyen okokból döntöttek a tetőcsere mellett, amellyel nemcsak újjávarázsolták a ház koronáját, de még jelentős rezsicsökkenést is sikerült elérni.

A felújítás előzményei

A főszereplő referenciaház tulajdonosai a Családi Otthonteremtő Kedvezmény (CSOK) segítségével tudták megvalósítani az új tetőről szőtt álmokat. A háromgyerekes család nagy reményekkel nézett a munkálatok elé, amely egy, a nyolcvanas években épült nyeregtetős palafedésű tetőt érintett.

bmi_joteto_blog_illusztracio_wagner_01c.png

A legnagyobb probléma az volt, hogy a palatető sokszor beázott, hiszen a palafedés alatt nem volt tetőfólia sem, ráadásul a megfelelő szigetelés hiánya miatt meleg időben igazi trópusi hangulat uralkodott a padlástérben. A tulajdonosokat régi ismeretség fűzte Wágner Gáspár BMI Bramac Rendszermesterhez. A közös beszélgetések során a szakember sorra vette a palatetős ház felújítására vonatkozó lehetőségeket, költségvetést készített és konkrét termékeket is ajánlott. Azt javasolta, a tetőcserepeket személyesen is tekintsék meg kereskedésekben, illetve referenciaházakon.

Az inspirálódás ezen szakaszát mi is referenciafotókkal, színekben és formákban gazdag galériákkal támogatjuk Instagram és Pinterest felületeinken.

Épül az álomtető

Az esztétikán túl a megfelelő tetőszigetelés kialakítása, az újabb beázás megelőzése és viharvédelem is a preferenciák között szerepelt.

A két hónapig tartó munkálatokat pala és a tetőszerkezet megbontásával kezdték, amely szerencsére csak a tetőléceket érintette, a tartógerendákat nem. A tetőszerkezet cseréjén kívül az ereszcsatorna kiépítése is megtörtént. A tulajdonosok aggódtak, hogy az esőzés kárt tesz a félkész tetőben, de ez a félelem szerencsére alaptalan volt. Az eső kapcsán Wágner Gáspár Rendszermester jelezte, hogy a munkálatok során egy adott napon csupán annyi tetőt bontanak le, amennyit aznap vissza is tudnak fedni, erre kifejezetten ügyelnek. A PIR-szigeteléssel nem lentről felfele, hanem fentről lefele haladnak, hogy a lefolyó víz ne juthasson be az alatta levő szerkezetekbe.

Szakmai oldalról a felújítást elvégző tetőfedő mestert kérdeztük, aki elmesélte a felújítás és a megfelelő tetőszerkezet kialakításának lépéseit. A ház padlástere a palatető miatt meleg időben igencsak túlhevült. Éppen ezért végigvették, milyen teendők és lehetőségek állnak fenn palafedés esetén, mint például a szerkezet megerősítése. A tetőfedő mester korábban már végzett javítást a palatetőn, így jól ismerte a szerkezeti adottságokat. Arra volt még szükség, hogy ellenőrizzék, statikailag elbírja -e a beton tetőcserepeket a tető: mivel a szarufa vastagsága megfelelő volt, csak kisebb erősítésekre volt szükség.

Szerencsére nyeregtetőről volt szó, így különösebb nehézségekkel a szakemberek nem szembesültek: a palatetőt szakszerűen eltávolították, majd a héjazatot is, ezt követően erősítették meg a szerkezetet. Ezt követően került sor a párafékezés kialakítására, mivel a régi szálas szigetelést kicserélték; Bramac Membran 2 2S párafékező fóliáját használták erre a célra. Erre PIR szigetelés került.

Ami a tető leglátványosabb és legékesebb elemét, a tetőcserepet illeti: a tulajdonosok már régóta kinézték a Bramac Tectura Thermo Protector tetőcserepet sötétbarna színben és ez a tetőfedő szakember véleménye szerint is illett az egész épület hangulatához.

Természetesen a tetőcserepet nemcsak külső, de előnyös belső tulajdonságai miatt is választották. Részletesen átbeszélték a Thermo Protector felület reflektív pigmentjeinek hővédő funkcióját, amelyek visszatükrözik az infravörös sugarak nagy részét, ezért a tetőcserép és a tetőtér is kevésbé melegszik fel.

bmi_joteto_blog_illusztracio_wagner_01a.png

Csökkenő rezsi, növekvő komfortérzet

Nagy örömet jelentett számukra, mikor a felújítást követően gyermekeik arról számoltak be, hogy sokkal élhetőbbé vált a tetőtér, és ők maguk is azt tapasztalták, hogy nyáron sem kell bekapcsolniuk a légkondicionálót a tetőtérben, télen pedig sokkal gyorsabban felfűthető a padlástér, amely immár nem zugos, nem ázik be, sőt még akusztikailag is sokat javult, hiszen a régi palatetőt csak úgy verte az eső, míg az új tetőn alig hallják az esőcseppek kopogását.

A számlákat nézve is egyértelműen látják, hogy a felújítással csökkent a rezsi költsége, ezért másoknak is erősen ajánlják, hogy ha tehetik, vágjanak bele a tetőcserébe: beépített tetőtér esetén kifejezetten praktikus, és bár költséges eljárás, biztosan megtérül.

A tető energetikai szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen egy házon a legnagyobb energiaveszteség a tetőn keresztül jelentkezik. A megfelelő szigeteléstechnikával és gépészettel így jelentős fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg. Ettől lesz energiahatékony a tető. Ehhez nyújtanak segítséget a BMI Bramac Clima Roof csomagjai.

A Clima Roof csomagokkal kiegészített teljes tetőrendszer növeli az épület időjárással szembeni védelmét, csökkenti az épület téli fűtésigényét és nyári hűtésigényét és az ingatlan idő előtti öregedését, illetve növeli az ingatlan értékét. A négy csomagajánlat (Clima Star, Clima Star Pro, Clima ENergy, Clima Energy Pro) mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illeszkedő energiatakarkos megoldást. Tudj meg többet a www.bramac.hu/energiahatekony-tetok/ oldalon!

Arról is beszélgettünk, miért tették le mind tulajdonosi, mind szakmai oldalról a voksukat a BMI Bramac mellett. Egyrészt a Rendszermester szakember javasolta a számukra, másrészt mindenképpen sík beton tetőcserépben gondolkodtak. A népszerű natúrvörös szín helyett a sötétebb színek nyerték el tetszésüket.

Te is belevágnál a felújításba vagy épp építkezés előtt állsz? Most tetőd negyedét mi álljuk! Ne maradj le az év legkimagaslóbb árkedvezményéről!

Mindig a tökéletesre törekedni

Wágner Gáspárt, a fent bemutatott felújítást elvégző BMI Bramac Rendszermester szakembert közelebbről is be szerettük volna mutatni, így szakmai életútjáról is beszélgettünk vele. Több mint 30 éve került mesteréhez, azóta foglalkozik tetőfedéssel. Eredetileg ács-állványozó szakmában tanult, majd 2003-ban mestervizsgát tett. A tetőfedő képzést 2016-ban végezte el, 2018-ban pedig BMI Bramac Rendszermester lett.

A Bramackal való kapcsolata korábbra datálódik, hiszen a különféle képzéseken már korábban is részt vett: ezeken az alkalmakon lehetősége volt tájékozódni az aktuális trendekről, új termékekről, megoldásokról. A BMI Akadémia online képzésén is részt vett (sőt, a tudásanyag mellett mindegyiken nyereménnyel is gazdagodott!)

Rendszeresen járt továbbképzésekre, mivel lenyűgözte az új termékek és megoldások varázsa, így sok olyan kollégával találkozott, akik már Rendszermesterek voltak. A BMI Bramac területi képviselője is szorgalmazta, hogy jelentkezzen Rendszermesternek. Eleinte nem tudta, mit is jelent ez, de később úgy döntött, leteszi a vizsgát. Számára a BMI Bramac mindig is top gyártónak számított, nem volt kérdés hát, hogy szívesen válna az elit csapat tagjává.

bmi_joteto_blog_illusztracio_wagner_01b.png

A BMI Bramac termékeket méretpontosságuk miatt szereti munkája során alkalmazni. Személyes kedvenc tetőcserepe a Tegalit Star, lehetőleg sötét színben – saját házát is hasonlóval tervezi fedni a későbbiekben.

Számára a legfontosabb tulajdonság, amellyel egy tetőfedőnek bírnia kell, az a legjobbra való törekvés a munka során. Ez magába foglalja, hogy minden részfolyamatot a lehető legjobban kell elvégezni, nem szabad kihagyni egy részletet sem. Ezt tanítja kollégáinak is: ”inkább kicsit lassabban készüljön el, de jó legyen!” Úgy véli, van szakember, aki ügyes, van aki erős, de a szépérzék elengedhetetlen, hiszen egy tetőnek nem csak jól kell funkcionálnia, de a ház koronájának szépnek is kell lennie.

Szerinte sok hiba adódik abból, hogy a kiszellőztetést nem megfelelően alakítják ki, vagy nem megfelelő minőségű anyag mellett döntenek, hiszen, ha később a lécek a tetőcserép alatt elhasználódnak, a cseréjük tetemes többletköltséget jelent. Minden építkezés és felújítás előtt az anyagválasztásnál minőségi és valamivel drágább termékeket javasol, így nem fordulhat elő, hogy 10 éven belül tönkremegy a tetőfólia, vagy nem működik a kiszellőzés, tehát nem úgy funkcionál a tető, mint ahogy azt megépítették.

Sok tulajdonos spórolna a fentieken, például a hófogást is sokszor hiányolja, ha körbenéz egy településen. Ő minden esetben elmagyarázza, mi a relevanciája a teljes felületű hófogásnak vagy a szellőzőcserépnek. Előfordult olyan eset, hogy az időjárás volt a legjobb tanítómester: csak a tető alsó részén kerültek fel hófogók, majd egy váratlan havazáskor feltorlódott a fagyott csapadék a tetőn, amely rengeteg problémát okozott, így amint olvadásnak indult, fel is került a teljes felületű hófogás.

Wágner Gáspár kedvenc referenciája egy szigetújfalusi ház volt, amelynek munkálatai során elsőként használt PIR szigetelést.

Minden Rendszermesterünktől megkérdezzük, van -e mottója; és mi más írná le érzékletesebben, milyen hangulatban telhet a tetőfedők napja, mint Rendszermesterünk válasza erre a kérdésre: rendszerint, ha egy eszközt adnak fel egymásnak, hozzáteszik nem minden komolyság nélkül, hogy „soha ne add fel!” Hozzátette, hogy emellett azért komolyan hisz abban, hogy mindig törekedni kell a tökéletességre.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása