Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. augusztus 16.

Szélben, fagyban, kánikulában – hogyan készítheted fel tetődet az extrém időjárásra?

A klímaváltozásból adódóan – a szakemberek szerint – az évről-évre melegebb nyarak és enyhébb telek mellett egyre kiszámíthatatlanabb időjárással is szembesülhetünk az év minden hónapjában. Ameddig azonban mi felvehetünk egy esőkabátot, vagy dönthetünk úgy, hogy inkább fedél alatt maradunk, tetőnknek sok éven át, ha esik, ha fúj, ki kell tartania, a legkedvezőtlenebb időjárásban is. Ahhoz, hogy tetőnk minden körülmények között helytálljon, nem csak minőségi tetőcserepekre van szükségünk: ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy milyen rendszerelemek segítenek tetőnk biztonságát maximalizálni a szélsőséges időjárási viszonyok közepette.

bmi_joteto_blog_cikk_illusztracio_04.png

RÖGZÍTÉS A VIHAROS SZÉLBEN – HOGY MINDEN A HELYÉN MARADJON

Nyáron szinte bármelyik verőfényes délután pillanatok alatt átfordulhat viharos ítéletidővé. Az erős széllökések nemcsak a szárítókötélen száradó ruháinkat, hanem akár a nem megfelelően rögzített tetőcserepeket is felkaphatja.

A BMI Bramac betoncserepei nagyobb tömegű fedést biztosítanak tetőnknek, ezáltal ellenállóbb is lesz a viharokkal szemben. Ugyanakkor, tetőépítésnél jobb biztosra menni és minden eshetőségre felkészíteni magunkat. Az elmozduló tetőcserepek amellett, hogy javításuk jelentős kiadást jelentenek, személyi sérülést is okozhatnak, így elengedhetetlen, hogy már a kivitelezéskor precízen rögzítve legyenek.

viharkapocs.png

A vihar elleni védelem egyik legfontosabb eszköze ez az apró, ám annál fontosabb rendszerelem: a viharkapocs. Nagy előnye, hogy felhelyezése semmiféle szerszámot nem igényel, így gyorsan rögzíthetjük vele tetőcserepeinket a lécezéshez. Rozsdamentes acél alapanyagának köszönhetően pedig tartós megoldást jelent a szél erejével szemben. 

Mennyi viharkapoccsal kell számolnunk, ha biztonságban akarjuk rögzíteni tetőnket? Ez több tényezőtől is függ. Természetesen ezt lakhelyünk domborzata és klímája is befolyásolja: nem mindegy, hogy lágyan lengedező szellő, vagy síkságon végigsüvítő szél fogja borzolni tetőnk kedélyeit. A másik fontos tényező a hajlásszög. Meredek tetők esetén mindig nagyobb szélteherre kell számítani. 45° felett ajánlott minden második-harmadik, 60° felett pedig az összes tetőcserepet viharkapoccsal rögzíteni.

A BMI Bramac termékeit alapos tesztelésnek vetjük alá, ahol a maximális biztonság érdekében többféle teszten is át kell menniük, mielőtt piacra kerülnek. A tetőszerkezet széllel szembeni ellenállását egy speciális berendezéssel vizsgáljuk, ami a szél szívó hatását modellezi, ennek segítségével meghatározható az egyes viharkapcsok húzóereje.

Viharvédelmi szempontból a tető legkritikusabb területei a peremterületek, illetve a vágott tetőcseréppel fedett részek. Ezekre a helyekre különös figyelmet kell fordítanunk, ezért ajánlott külön ezekre a részekre tervezett rögzítőelemet alkalmazni, mint például ereszrögzítő kapcsot, vagy rögzítőkarmot vágott tetőcserepek rögzítésére.

HOGY AZ ÖZÖNVIZET ELKERÜLJÜK

Attól mert dézsából öntik, még nem kell beletörődnünk az otthonunkat ostromló esőbe. A lezúduló csapadéktömeget könnyedén megregulázhatjuk egy megfelelően kiépített ereszcsatorna-rendszerrel. A BMI Bramac kínálatában megtalálható ereszcsatorna rendszerhez rengeteg kiegészítő idomelem is megtalálható, amelyek számos egyedi megoldást tesznek lehetővé. Minden horganyzott acél elem többrétegű bevonattal lett ellátva, hogy sok esőn át védhesse házunk környezetét a szabadon ömlő csapadéktól.

eresz.png

És persze amellett, hogy minden funkcióját tökéletesen ellátja, több színben is elérhető, így minden tető megkaphatja a hozzá passzoló ereszcsatorna társat.

Tetőnk csapadék elleni védelmét azonban nem csupán a látható rendszerelemek látják el: ahogy autóvásárlás esetén is fontos szempont, hogy mi van a motorháztető alatt, úgy igaz ez tetőnk esetén is.

Az illesztési hézagokon vagy szellőzőcserepeken esetlegesen bejutó csapadék (főleg csapóeső és porhó) amellett, hogy károsíthatja a tetőszerkezeti elemeket, a hőszigetelésben is kárt tehet, amelynek javításakor a teljes tetőfedést el kell távolítani, majd újra fel kell építeni. Mondanunk sem kell, hogy ez rengeteg munkaórát és pénzt is jelent.

A kósza csapadék útját vízzáró alátéthéjazattal állíthatjuk meg, még mielőtt az kárt tenne a szerkezeti elemekben. A fedés alá elhelyezhető tetőfóliák tekintetében széles kínálat áll a rendelkezésünkre.

Alacsony hajlásszögű tetők esetén kiemelten fontos a szél- és vízzáró tetőfólia alkalmazása, ugyanis a szinte fekvő pozíciójú tetőcserepek esetében a csapóeső és az erős szél könnyebben beférkőzik a fedés alá.

ENERGIAHATÉKONY TETŐ KÁNIKULÁBAN ÉS ZIMANKÓBAN

A klímaváltozás és az energiahatékonyság kapcsán a gyakran felmerül a lakások hőszigetelésnek korszerűsítése. Kifejezetten fontos tényező lehet egyaránt pénzügyi, és környezeti szempontból is, hogy a nyári kánikulában, vagy a téli mínuszokban mennyi energiával őrizhetjük meg otthonunk kellemes klímáját.

Gyakran, mikor otthonunk hőszigetelését tervezzük, elfeledkezünk róla, hogy a hideg, illetve meleg levegő beáramlásában tetőnk állapota is fontos tényezőt jelent. A meleg levegő mindig felfelé száll, így a felfűtött téli otthonunkban könnyen megszökhet a tetőn keresztül, nyáron pedig a napsugarak tetőnket érik legelőször, így lakásunk könnyen átforrósodhat.

Beépített tetőtér esetén a fent említett hőmérsékletproblémák még fokozottabban jelentkezhetnek.

Azért, hogy ne váljon nyáron szaunává a tetőterünk, célszerű a szarufák között, alatt vagy felett elhelyezett hőszigetelést alkalmaznunk. Itt érdemes odafigyelni arra, hogy a szarufa minden esetben hőhidat képez, ugyanis a fa rosszabb szigetelő képességekkel bír, mint az arra optimalizált szigetelő anyag.

A szarufák tetején elhelyezett BramacTherm PIR hőszigetelő táblákkal egyrészt az egyik legjobb hőszigetelő képességű anyagot építjük be, másrészt a szarufák hőhíd hatását is kiküszöböljük. A külső oldalra épített hőszigetelés esetén ráadásul nem veszítünk értékes lakóteret a tetőterünkből, a szarufák belső síkjára már csak a párazáró fólia és a belső burkolat, például gipszkarton és tartószerkezete kerül.

A fedés alatti szigetelést már kipipálhatjuk, de mi a helyzet a tetőcserepekkel? A BMI Bramac Star, és Thermo Protector technológiával ellátott tetőcserepei, reflektív felületüknek köszönhetően visszaverik a napsugarak egy részét, ezzel a hőséget távol tartva otthonunktól.

A manapság divatos sötét színű tetőcserepek hajlamosak jobban melegedni, mint világosabb színű társaik. A Thermo Protector technológiának köszönhetően azonban már nem kell tartanunk a kedvelt a sötét színektől, ugyanis ezek sem nyelik el a Nap sugarait.

A már említett hőszigetelési lehetőségek és tetőcserepek azonban akkor működnek igazán jól, ha rendszerben alkalmazzuk őket. Erre nyújthatnak kiváló megoldást a BMI Magyarország Clima Roof csomagjai, amelyek a már fentebb is említett rendszerelemeket is tartalmazzák, s így komplex megoldást nyújtanak. Clima Star, Clima Star Pro, Clima Energy és Clima Energy Pro csomagjaink közül mindenki megtalálhatja az elvárásaihoz passzoló megoldást, mellyel a legmodernebb védelemmel vértezhetjük fel tetőnket a szélsőséges időjárás ellen.

climaroof.png

AZ IDŐJÁRÁS LEHET VÁLTOZÉKONY, A MINŐSÉG VISZONT ÁLLANDÓ

Ahogy azt hangsúlyozni is szoktuk, a tetőn nem érdemes spórolni. A jó minőségű tetőcserepek és rendszerelemek mellett érdemes tapasztalt szakemberre bízni annak felmérését, hogy mennyire kell bebiztosítanunk tetőnket.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása