Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. augusztus 03.

"Az erős továbbmegy"

Rendszermesterünk és az ezüstérmes Év Háza

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy utánajárhattunk ennek a gyönyörű referenciaháznak: Pahocsa Kálmán BMI Bramac Rendszermester megkeresésünkre elmesélte, milyen körülmények között készült el ez a Tegalit Star Platina tetőcseréppel fedett, Szolnokon található ház, amely az Év Háza közönségszavazáson második helyezést ért el! Megtudtuk, milyen értéke van a töretlen optimizmusnak, milyen fontos a jó mozgáskultúra egy tetőfedőnél és milyen sokat lehet tanulni csupán abból, ha nyitott szemmel járunk a világban. 

Egy rögös út kezdete

A munkálatok egy kora őszi napon kezdődtek meg, aznap mindenkinek csak ez az egy feladat lebegett a szeme előtt. Pahocsa Kálmán és a tulajdonos és egyben az épület tervezője, Nánási Sándor mérnök közösen dugták össze fejüket: precíz tervezéssel, példaértékű alapossággal készítettél elő a folyamatokat és ebből később erőt tudtak meríteni – akárcsak Nánási Sándor kifogyhatatlan optimizmusából, amely hozzáállás egy építkezés során a lehető legértékesebb erőforrásunk lehet.

bmi_joteto_blog_illusztracio_01c.png

A tulajdonos a munkálatokra háromévnyi rögös útként emlékezik vissza, amelynek az eredménye egy gyönyörű családi ház lett.

A tervezési folyamat során a szakemberek az építésszel együtt egyöntetűen a BMI Bramac mellé tették le voksukat.

Azonban a minden részletre kitérő előkészítés ellenére nehézségekkel is szembesültek: „az épület csak ránézésre volt egyszerű – szögezte le Pahocsa Kálmán –, nagyon komplex és összehangolt munkát követelt a kivitelezés, folyamatos koordinálásra és egyeztetések egész sorára volt szükség.”

Szerencsére az építésszel régre nyúlik vissza a munkakapcsolat, emellett szójátékba illő „építő javaslataival” öröm volt a munka, mégha fáradtságos is.

Ez a javaslattétel oda-vissza működött, Pahocsa Kálmán hasznos ötleteit az építészmérnök is beépítette.

 bmi_joteto_blog_illusztracio_01a_1.png

Nyitott szemmel járni

Pahocsa Kálmánt életútjáról is faggattuk: a tetőfedéssel kapcsolatos trendekről többek között szakmai kiadványokból, internetes oldalakról tájékozódik, de emellett abból is ihletet merít, hogy csupán nyitott szemmel jár.

A tetőfedéssel igen régóta foglalkozik (tréfásan megjegyezte, hogy talán túl régóta is), amit az is elárul, hogy immár 20 éve BMI Bramac Rendszermester. Rendszeresen részt vesz képzéseken, hogy még jobbá válhasson, emellett figyelemmel kíséri a szakmában és iparágban történő változásokat.

bmi_joteto_blog_illusztracio_01b.png

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy személy szerint ő miért szeret BMI Bramac termékekkel dolgozni. „Precíz, végiggondolt termékek”. Meglátása szerint viszonylag könnyű velük dolgozni, és a termékekben visszaköszön a gyártás során használt komoly szakmai tudás is.

Kedvenc BMI Bramac tetőcserepe a Római tetőcserép: „kivitelezés szempontjából könnyű vele haladni és precíz munkavégzést tesz lehetővé”.

De ha az esztétikumot tekintjük, akkor a síkcserepeket kedveli, mint például a Tectura termékcsaládot.

Tetőfedő egyszeregy

Meglátása szerint egy tetőfedőnek fontos, hogy a térlátás mellett legyen jó mozgáskultúrája, lehetőleg ne legyen tériszonyos. A leggyakoribb hibaként, amit a szakmában elkövetnek, az emelte ki, hogy egyrészt sokan nem mernek a munkájuknak megfelelő díjazást elkérni, illetve nem alkalmazzák a gyártó által megadott alkalmazástechnikát.

Kedvenc válaszaink egyike alighanem annak a kérdésnek megválaszolásából ered, hogy melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyeket mindig feltesz egy tetőfelújítás/építkezés előtt állónak? A lakonikus válasz így hangzott: „Tetőt szeretne vagy tetőcskét?” – utalva arra, hogy egy komoly tető építését bizony komolyan is kell venni.

Kedvenc referenciaháza egy szandaszőlősi családi ház, amelynek elkészítése „röpke” fél éven át tartott, de nagy szerelem számára első rönkháza is, amely szintén 5 hónapnyi munkával járt.

Pahocsa Kálmán Rendszermester mottója: A satnya elhull, az erős továbbmegy.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása