Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2023. április 03.

Hogyan spórolhatunk a tetőnkkel a fűtésszámlán?

Mit jelent az energiahatékony tető?

Ha fűtésköltség csökkentése kerül szóba, rendszerint nem a tető az első dolog, ami eszünkbe jut. Nem is sejtjük, mekkora lehetőséget hagyunk ki: egy új építés vagy felújítás során egy jól szigetelt tető nagyban hozzájárulhat a későbbiekben fűtésszámlánk csökkentéséhez. Vegyünk sorra két egyszerű, de hatékony módszert, amellyel valóban takarékoskodhatunk, ha a tetőnket korszerű, energiahatékony módon építjük, vagy újítjuk fel.

A MEGFELELŐ SZIGETELÉS MINDENNEK AZ ALAPJA

Az épületek hővesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, ugyanis az energia elsősorban az épülethatároló szerkezeteken keresztül megy veszendőbe. Mivel a meleg levegő felfelé száll, a legtöbb hő a padlásfödémen, vagy a szigetelt tetőszerkezeten keresztül távozik. Éppen ezért egy energiahatékony családi ház kialakításakor a megfelelő tetőszigetelés kulcsfontossággal bír fenntarthatósági és költséghatékonysági szempontból is. Ha tetőfedés vagy -felújítás előtt állunk, akkor minden esetben érdemes elgondolkodni egy korszerű tető-hőszigetelési rendszer beépítésén.

A PIR alapanyagú szarufa feletti hőszigetelés, mint az energiahatékony tetőrendszer egyik legfontosabb eleme lehetővé teszi, hogy a meleg levegő ne szökjön ki a tetőn keresztül, így kevesebb energia felhasználására van szükségünk otthonunk melegen tartásához.

Modern hőszigetelő anyagok beépítésével a hőveszteség és fűtésköltség akár 80%-kal is csökkenhet, a felújítás előtti állapothoz képest.

bmi_climaroof_hirdetes_kreativok_futesszamla_1200x600_03_a.png

Kotrics Gábor, BMI Bramac Rendszermester arról számolt be, hogy a lakók visszajelzése alapján egy korábbi tetőfelújítást követően az előző évhez képest 66%-kal csökkent a család gázfogyasztása, és egy hidegebb téli időszakban a tetőrében már fűtésre sem volt szükség.

A szakértő tippje: A tetőtér kialakítása javíthat a ház energiafelhasználásán is. A lakható padlástér kiépítése ugyanis szükségszerűen együtt jár a hőszigetelés növelésével, modernizálásával. Tehát végső soron, hosszú távon még spórolhatunk is azzal, ha egy új életteret alakítunk ki a felső szinten.

JOBB LÉGÁRAMLÁS = ALACSONYABB HŰTÉSI KÖLTSÉG 

Tudtad, hogy a tetőhéjazat alatti átszellőzés is jelentősen befolyásolja az energiahatékonyságot? A szakszerűen kialakított légréteg nyári időszakban jelentős hőt von el a felforrósodott tetőcserép hátoldaláról, így a tető hőszigetelésének kisebb hőmérséklet különbséggel kell megbirkóznia. Így a kellemes beltéri hőmérséklet elérésének érdekében kevesebb energiát kell a klímaberendezés üzemeltetésére fordítani. 

dji_0081_romai_ebenfekete_ret_rgb_1.jpg

A szakértő tippje: A belső hőmérséklet emelkedésében jelentős szerepet játszanak az üvegfelületek is, ezért a tetőréi homlokzati nyílászárókat, vagy a tetősík ablakokat megfelelően árnyékolni kell. Erre a legmegfelelőbb a külső redőny alkalmazása.

A korszerű hőszigetelés és a jól szellőző tető energiahatékonyságához még további segítséget nyújtanak a reflektív felületű anyagok beépítése. A reflektív tetőcserép, hőreflektáló tetőfólia és a fémbevonatos belső párazáró fólia felülete visszatükrözi a ráérkező infravörös sugárzást, így nyáron kevesebb hőt továbbítanak a belső tér irányába.

Összességében tehát az energiahatékony tető minden eleme hatékony védelmet nyújt a fűtési hő megtartásában és a nyári felmelegedés csökkentésben. Ezzel pedig csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtési/klímaberendezések működésének költségei.

Ha a te otthonod is energiakorszerűsítésre szorul, vagy csak szeretnéd csökkenteni fűtésszámláidat, nézz szét a Clima Roof csomagok között!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása