Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2022. szeptember 01.

Csináld jól, vagy sehogy!

A tetőfedő szakma kulisszatitkai

Az Instagramon indított Partner Péntek rovatunkban közelebb kívánjuk hozni olvasóinkhoz a BMI Magyarország tapasztalt és elhivatott szakembereit. Ezúttal többek között arra is fény derül, mi egy rutinos tetőfedő szakember kedvenc tetőcserepe, vagy épp hogyan került Kotrics Gábor „Mátyás király Fekete Seregébe”!

joteto_blog_image2_1.jpg

Kik a Rendszermesterek?

A Rendszermesterek olyan saját vállalkozással rendelkező tetőfedő és kivitelező szakemberek, akik a BMI Bramac rendszerelemeinek ismeretéből elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, kiválóan ismerik a BMI Bramac Tervezési- és alkalmazástechnikai útmutatóját, a referenciáik pedig magas minőséget képviselnek. Szakmai tudásukat és termékismeretüket a BMI Group know-how-ján alapuló, nemzetközi hátterű képzéseinken folyamatosan fejlesztik, így biztos lehetsz abban, hogy tetőfedéssel kapcsolatos terveid megvalósítása szakértő kezekben van.

Országos lefedettségű Rendszermester hálózatunkban mindenki megtalálja a számára megfelelő tetőfedő szakembert. A BMI Bramac kapcsolat oldalán, a térképes kereső segítségével megkeresheted a lakhelyedhez legközelebb tevékenykedő Rendszermestert, a rendelkezésre álló elérhetőségei segítségével pedig könnyedén kapcsolatba léphetsz vele.

 Trendinek maradni

Kotrics Gábor már 2004 óta foglalkozik tetőépítéssel és tetőszerkezetekkel, azóta is folyamatosan képezi magát és igyekszik lépést tartani a frissülő trendekkel.

"Az újdonságokat a gyártók mutatják be minden évben és biztosítanak hozzá akár gyakorlati képzéseket is."

A BMI Bramac többek között a Tetőfedő Bajnokság idején egy szakmai program keretében „csepegtet információkat”, illetve prezentálja az új megoldásokat, mint például a BMI Bramac Star technológiával kezelt tetőcserepeket.

A tetőcserepek sztárjairól korábbi cikkünkben is írtunk, emellett az ínycsiklandó Tetőcserép Étlapból is tájékozódhatsz erről az igazi „fő fogásról”!

Azonban a friss képzéseken kívül állandó jelleggel elérhetőek az alapképzések, amelyek olyan bázistudást nyújtanak, mint a helyes ereszkialakítás, élképzés, hajlatképzés, vagy akár rendszerelemek használata, hiszen ahogy Gábor fogalmazott, „csak (tető)cserépből nem lesz tető sosem”!

A BMI Bramac képzéseire többször is visszatért Kotrics Gábor Rendszermester: az alapképzettséget nyújtó ács, állványozó, illetve tetőfedő oktatáson kívül elérhető továbbképzésekben véleménye szerint a „Bramac mindig úttörő volt. Olyan képzéseket biztosítottak a tetőfedők számára, hogy az valami brutális”.

Gábor azonban már nemcsak résztvevőként, de oktatóként is megjelenik a képzéseken.

"Öt éve már BMI Bramac képzéseinek lebonyolításában is segédkezem Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzserének oldalán. A képzéseken nem csak az általános tetőfedés alapjait mutatjuk be, hanem egyedi megoldások, csomópontok kidolgozását is. Ebből az egyik általam kialakított csomópont is bemutatásra került: a csonka vápa Wakaflex kialakítással. 

Számomra nagyon jó érzés volt, hogy miután bemutattuk ezt a megoldást, később több Rendszermester kezdte alkalmazni és a visszajelzések pozitívak voltak a műszaki kialakíthatóságáról és az esztétikus megjelenéséről is."

Voltak alapfokú és haladó képzések, ezeken későbbiekben is hasznosítható tudást szereztek tapasztalt és magasan képzett szakemberektől. „Itt merülhettünk bele a szakma finomságaiba, ez egy nagy kincs volt” – emelte ki Kotrics Gábor.

Gábor szakmai életútját tekintve a BMI Bramac központjához közel, Veszprémben végezte el a tetőfedő szakmát, számára innen indult minden.

"Így kerültem kapcsolatba a Bramac-kal: a képzések érdekesek voltak, és szakmailag is olyan pluszt jelentettek, amit a későbbiekben kamatoztatni lehet. Folyamatosan részt vettem ezeken, az akkori területi képviselő pedig jelezte, hogy javasolna engem Rendszermesternek. Ehhez egy többnapos vizsgát kellett letennem, amelyben elméleti és gyakorlati részek is szerepeltek. A vizsgán azt várták el, amit megtanultunk, például az íves fedések, hornyolt tetőcserepek vagy egyéb kiegészítők beépítését."

Kérdésünkre, miszerint miért lehet vonzó egy tetőfedő szakember számára BMI Bramac Rendszermester státusz, válaszában a minőségi oktatást emelte ki, illetve, hogy a Rendszermesterek csapata szerint olyan, mint „Mátyás király fekete serege”: egy elit alakulat, amely nagy tudás birtokában van.

Egy tető nem csak alapcserépből áll, tartozékok is szükségesek hozzá. Gábor kiemelte, hogy kimagaslónak számít, ha egy gyártónál az egyes tetők műszaki paramétereit ismerve több fóliából is lehet választani, és a hajlásszögeknek megfelelően minden rendszerkiegészítőt egy helyen megtalálhatunk.

Kérésünkre személyes kedvenc tetőcserepeinek nevét is megosztotta, ebből az egyiket el is áruljuk: ez nem más, mint a Bramac Római Star tetőcserép!

Híres mesterségem címere…

Ha már megvan a tetőcserép és a hozzá szükséges rendszerelemek, már csak egy agilis szakemberre van szükségünk! De milyen készségekkel kell rendelkeznie egy tetőfedőnek?

Kotrics Gábor Kövecses Tamáshoz hasonlóan a kézügyességet emelte ki, illetve hangsúlyozta, hogy kitartónak, szívósnak és „legyen nyitott az új dolgok befogadására, mert akkor nagyon sokat lehet tanulni!”

A szakembereknek bátran ki kell próbálniuk az új megoldásokat, ezért is tartott kollégáival és vett részt a 7°-os tetőrendszert bemutató előadásokon: „ez a tetőrendszer is évek óta bizonyítja, hogy hibátlanul működik, egy a fontos, hogy rendszerben legyen megépítve!” – mondta Gábor.

A BMI Bramac maga is osztja Kotrics Gábor véleményét a rendszerszemlélet fontosságáról. De miért érdemes kialakítani magunkban ezt a szemléletmódot? Tudd meg most!

Hiba a háztetőn, avagy a tetőfedő felelőssége

 Az utcán sétálva mi magunk is kiszúrhatunk egy-egy látványosabb hibát a tetőkön, viszont szakértő Rendszermesterünk szerint a tetőkivitelezési hibák nagy része egyrészt a megfelelő alapképzettséggel megelőzhető, másrészt az interneten – akár a BMI Bramac honlapján is – egy szakmabeli már minden segítséget megtalál letölthető alkalmazástechnikáktól kezdve egészen oktató videókig, mint például a BMI Akadémia hasznos anyagai. „Minden lehetőség adott” – jelentette ki Gábor.

A megrendelők kapcsán elmondható, hogy ha egy tetőfedő szakember rászánja az időt, hogy teljeskörű tájékoztatást adjon a háztulajdonosnak, akkor ott a későbbiekben sem kérdőjelezik meg a szakmai hozzáértést, hiszen a megrendelő teljes bizalommal fordul a megbízott szakember felé. Egy ilyen egyeztetés során átbeszélik az adott építmény jellegzetességeit, adottságait, ahogyan a megrendelő igényeit, terveit, preferenciáit is.

"Azt gondolom, - a saját megrendelői körömet nézve akár -, hogyha megfelelő tájékoztatást adunk a megrendelő részére, akkor megvan felénk a bizalom, így például a helyszínen a munkálatok megtekintésekor nem kérdőjelezi meg, mit mikor, miért használunk. – magyarázta Gábor. – Én is mindig rászánom az időt arra, hogy leüljünk és mindent alaposan átbeszéljünk."

A megbeszélések során végigvezeti az építkezőt a tető megépítésének folyamatain, kezdve a tetőcserép kiválasztásával (és itt teljesen rábízza, hogy épp Bramac Római Star vagy éppen Bramac Platinum Star tetőcserepet választ, viszont az már a szakember feladata, hogy a hajlásszöget figyelembe véve javaslatokat tegyen), az alkalmazandó rendszerelemeken át akár a tetőtér beépítéséig. Ez utóbbinál szintén a tetőfedő felelőssége, hogy a megfelelő páraáteresztő fóliát és egyéb kiegészítőket kiválassza.

„Az a legfontosabb, hogy átbeszéljük, milyen igényeket támasztanak a tetővel szemben, be szeretnék -e építeni például a tetőteret” – szögezte le Kotrics. –

„Ilyenkor nagyon hasznos lehet egy illusztrált, informatív útmutató, amelyben jól láthatóan minden elem elhelyezését ábrázolják.”

A Rendszermester tuti tippje: Egyenes vágású, sík tetőcserepet szeretnél házadra? Kotrics Gábor szerint jó választás lehet a  BMI Bramac Tegalit Star tetőcserepe platina vagy ezüst metál színben! Inkább hullámos tetőcserepet szeretnél egységes, homogén fedésképpel? Válassz a Platinum Star tetőcserepek közül!

Mikor kedvenc tetőjéről kérdeztük Gábort, kettőt is kiemelt:

"Jó pár szép és egyedi munkánk közül a Telkiben készült családi ház tetőszerkezete - ez ács-állványozóként is hatalmas elismerés - az ÉMSZ Év tetője pályázaton Aranyszekerce vándordíjat nyert 2017-ben. A másik kedvencem egy antracit színű Bramac Duna Thermo Protector tetőcseréppel fedett biatorbágyi családi ház tetőfelújítása és bővítése volt, ahol a felújítás során az előre tervezett műszaki tartalmat megtartva nagyon sok egyedi megoldást és csomópontot dolgoztunk ki mind az ácsmunkában, mind a tetőfedésben, ezzel a tetővel pedig az ÉMSZ Év tetője pályázaton 2019-ben Kategóriadíjat nyertünk! Bár ami jelenleg a legkedvesebb a szívemnek, az a 2021-ben készült saját családi házunk tetőszerkezete."

Emellett kijelentette, hogy minden munkája hozzá nőtt, hiszen mindegyik tető egy darab belőle.

Mindig azt mondom, hogy amit készítünk, az picikét a mi gyermekünk. De mindegyik kedves a számomra, bár talán a sajátunk most a kedvencem. De bármelyik tetőmre szívesen gondolok, mert tudom, hogy lelkiismeretesen és alaposan készítettük el. Azt szoktuk mondani, bár a megrendelőnek készül, de egy kicsikét a miénk is.

 joteto_blog_image3.jpg

Persze, mint bevallotta, kifejezetten szeretnek olyan tetőkkel dolgozni, amiben egy kis kihívást is látnak, mert van bennünk egy egészséges versenyszellem.

Munkája során vezérelvének a következőt tartja: „Ha bárminek nekiállunk, azt vagy jól csináljuk, vagy sehogy! Az építőanyagok nem olcsóak, csak azért, hogy öt évig legyen fedés egy házon, nincs értelme a tetőfedésnek. Ha csináljuk, azt csak jól csináljuk!”

„Fokozatos” fejlődésben

 Rendszermesterünk megosztotta velünk, hogy mikor egy új technológia vagy termék elérhetővé válik, azt minden esetben konferenciák, illetve képzések követik annak érdekében, hogy a szakma képviselői teljes körű tájékoztatást kaphassanak az újdonságokról. Emellett a tetőfedők és kivitelezők hírlevélben is értesülnek az új lehetőségekről, megoldásokról.

2013-ban mutatták be a 7 fokos tetőcseréprendszer cserépfedéssel a BMI Bramac kínálatában: ez az újítás lehetővé tette, hogy 15 foknál alacsonyabb hajlásszög esetén is tetőcserépfedést lehessen alkalmazni. A Bramac több képzést is kínált a rendszer alaposabb megismerése érdekében, ahol - ahogyan Gábor fogalmazott - megtanulhatták „a tetőfedés minden csínját-bínját”.

Az elmúlt évtized nagy áttörése is, a 7 fokos tetőrendszer interjúalanyunk állítása szerint „sok teret nyitott meg a megrendelők és a kivitelezők számára is”, utóbbiak egészen új kihívásokkal találkozhatnak csomópontok kialakításakor (itt Gábor kiemelte, hogy kifejezetten szeret dolgozni a Wakaflex-el, amellyel remek eredményeket ért el problémás, beépített ablakok esetén is.)

A 7 fokos tetőrendszeren kívül nagy hangsúly van jelenleg a helyes párafékezés és párazárás kialakításán és annak kiegészítőin, amelyre ugyan a gyártók mindig is nagyon ügyeltek, de közülük „a BMI Bramac ebben is kiemelkedik” - ahogyan Rendszermesterünk hangsúlyozta, hiszen az ezekkel kapcsolatos külön képzéseket és a portfólióban található rendszerelemeket elsőként biztosította.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása