Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. december 16.

Váltsunk szót: váltsunk héjazatot!

A környezettudatosság és a palacsere

A palatetők itthoni népszerűségéről, az azbesztpala egészségre gyakorolt negatív hatásairól és a szakszerű eltávolítás részleteiről már értekeztünk egy korábbi cikkünkben. A történet azonban korántsem ért véget ott, hogy meghoztuk a döntést: megválunk a palafedéstől. A következőkben arra szeretnénk kitérni, milyen, a környezetünkre gyakorolt jótékony hatása van annak, hogy lecseréljük palatetőnket.

A téma: a Palatető cseréje. Vegyük fel a fonalat!

Bármiféle bontás előtt érdemes általános állapotfelmérést végezni és egy tetőfedő vagy szükség esetén statikus véleményét is kikérni az ácsszerkezet állapotáról.

Jótető tipp: Ne hagyd az utolsó pillanatra az új tetőfedés kiválasztását, mikor a palafedés már eltávolításra került és tetőd csupaszon árválkodik! Tervezz előre, gyűjts referenciákat, inspirálódj a BMI Bramac tetőcserepek katalógusaiból.

Érdemes a számunkra legtetszetősebb tetőcserepeket mihamarabb megrendelni. Ha esetleg nem szeretnéd - vagy nem tudnád - tárolni őket, későbbi kiszállítást is igényelhetsz.

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_2_2_-min.jpg

A pala elemek eltávolíttatása, tárolása szállításig

  • A több évtizede felhelyezett palafedések mostanra bizony elöregedtek, s az azbesztpala elporladó részei a levegőbe kerülve könnyen terjednek.
  • Emellett a régi tetőfedés már nem állja ki sem az idő, sem az időjárás próbáját, főként, ha extrém időjárási körülményekről van szó. Márpedig egy viharbiztos tető ma már alapelvárás.

A csere mellett szól továbbá az az érvünk is, hogy a bár a pala elszállíttatásának és a veszélyes hulladék lerakásának díja miatt ez ugyan egy költségesebb projektet jelent, a pala szakszerűtlen eltávolítása, tárolása és egyéni módon megoldott elszállíttatása komoly bírságokkal járhat.

A pala lecserélését követően az anyag elszállítását sem kell magunk végezzük, ezt ma már nyugodtan rábízhatjuk a kifejezetten veszélyeshulladékok szállítását végző cégekre.

A BMI Bramac Pala Csere Programjában speciális UN minősítésű gyűjtőzsákot kapunk, melyben akár 900 kg síkpalát vagy 600 kg bitumenes zsindelyt is elhelyezhetünk.

Ebben az esetben arra érdemes ügyelni, hogy a zsákok anyaga ne sérüljön, mert az elszállítást végző cég csak ebben az esetben vállalja az anyagok transzportálását. Néhány raklapot is be kell szereznünk, melyekre az UN zsákokat helyezzük.

Hullámpala esetén a palaelemeket elegendő a raklapon egymásra helyezni és lefóliázni. Az elszállítás további feltétele, hogy szilárd burkolatú, jól megközelíthető területen helyezzük el a raklapokat.

A fentiek betartásával a veszélyessé vált palalemezektől előírásnak megfelelően, biztonságosan és környezettudatos módon szabadulhatunk meg és így szabadon kezdhet tetőnk – és mi magunk is – új életet.

Energiatakarékosság

A tető felújítása kapcsán felsorakoztatnánk még néhány gondolatot.

tetőn keresztül történő hőveszteség a hideg hónapokban bizony magasra tornázzák a fűtési költségeinket, ha nem megfelelő a meglévő hőszigetelés, vagy rosszul választjuk meg a kiegészítő hőszigetelés vastagságát, rétegrendjét.

Modern hőszigetelőanyagokkal ezek a veszteségek akár 80%-kal is csökkenhetnek.

Mi számít energiatakaros hőszigetelésnek?

A megfelelő hőszigetelést többek között PIR hab hőszigetelő táblákkal, befújt pl. cellulóz szigetelőanyaggal vagy akár ásványgyapottal is biztosíthatjuk.

A BMI Bramac integrált hőszigetelő rendszerében a PIR hőszigetelő táblákra tetőfólia lett kasírozva, így az alátéthéjazatra sem lesz már gondunk.

integralt_hoszigetelo_rendszer_kp.png

A rendszer a szakszerűen kialakított átszellőztetéssel lesz teljes. Az ereszbeszellőzést biztosító rendszerelemek és megfelelő számú szellőzőcserép beépítésével a tetőtér nyári felmelegedése tovább csökkenthető, ráadásul, amint azt később részletezzük, a reflektív felületű tetőfedőanyagok tovább fokozzák a tetőrendszerünk hatékonyságát.

Ha pedig még nagyobb energiatakarékosságra törekszünk, már itt érdemes megfontolnunk a hőtükrös alátétfóliát, mellyel a nyári melegben akár 3°C-os hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk.

A tetőszerkezet korszerűsítése ingatlanunk értékét is növelheti.

„Beton a házam teteje”

Alcímünk igen beszédes, hiszen cikkünkben arra is kitérünk, miért tartjuk a betoncserepet a legideálisabb választásnak - több szempontból is.

  • Más tetőfedőanyaghoz képest a betoncserép hosszú időn át ellenáll a szélsőséges időjárás hatásainak és megőrzi eredeti színét az erős napsugárzás ellenére is.
  • Kiválóan ellenáll fagyásnak-olvadásnak, 50%-kal nagyobb törőszilárdságot mutat fel az égetett anyag tetőcserepekkel szemben.
  • A napsugárzás mellett bizony a zajokat is kivédi: más tetőfedőanyagokhoz képest 7 decibellel nagyobb a zajcsillapítása!
  • Gyártásuk ezen kívül energiahatékony és kisebb környezeti terheléssel jár, hiszen a beton tetőcserepek 50%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással készülnek.

Tetőcserepekről szólva

A betoncserép előnyös tulajdonságai után most hoztunk néhány tippet, melyekkel az álomtető megtervezése gyerekjátékká válik.

new_project_36.jpg

A Tegalit Star tetőcserepek télen ellenállnak a fagynak, nyáron pedig a ThermoProtector technológia segítségével a hőségnek, ugyanis visszaverik az infravörös sugárzás egy részét, csökkentve ezzel a tetőtér felmelegedését.

A Star technológia innovatív eljárás, mely során a betoncserepek előnyös tulajdonságait és tartósságát a kerámiára jellemző fényes, sima felülettel egyesítettük, létrehozva ezzel egy karakteresebb profilt. Ezt speciális szendvicstechnológiánkkal értük el, mely három rétegből áll. A cseréptest durva- és finomszerkezetű rétege adja a cserép tartósságát, a különleges Star-felület pedig a simaságát és fényességét. A betoncserepeket specifikus felületkezeléssel láttuk el, mely hosszútávon is ellenállóvá teszi a szennyeződésekkel és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.

A Tectura Protector egyedi felületkezelése megóvja a tetőt a környezeti hatásoktól és a szennyeződésektől.

A Reviva és Tectura cserepek antik színben a hagyományos, harmonikus színvilágot biztosítják, A Reviva íves formája pedig a nosztalgikus fedésképet nyújtja.

A Reviva Protector tetőcserepekben az évszázados hagyomány és a korszerű technológia egyesül és különleges, egyedi fedésképet ad, Protector felülettel ellátva pedig szépsége időtálló marad.

Szívesen váltanál profilt és próbálnál ki valami egészen újat? Szakértőnk, Viniczai Róbert, a BMI Bramac alkalmazástechnikai vezetője szerint akár hullámos tetőcseréppel is szép fedésképet lehet elérni egy korábban palával fedett házon.

Megvan az áhított forma, már csak a színt kellene kiválasztani?

  • Vegyük először is figyelembe, hogy van -e településünkön bármilyen megkötés erre vonatkozóan, tanulmányozzuk jól át a településképi arculati kézikönyvet!
  • Emellett fontos, hogy új tetőnk passzoljon a vakolat tónusához, a nyílászárók, redőnyök, ereszcsatornák és egyéb lemezfelületek színéhez is.
  • Merjünk kísérletezni! A meglepő színválasztás is harmonikus, szép megjelenést kölcsönöz a háznak, így akár a téglavörös Reviva Protector is ideális választás lehet.

Maradt még benned kérdés? Keresd fel oldalunkat vagy lépj kapcsolatba BMI Bramac Tanácsadónkkal a személyre szabott árajánlatért!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása