Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. november 16.

Így építs saját kutyaházat

Tetőtől talpig hasznos barkácstippek

joteto_kutyahaz_fokep_2.jpg

Beköszöntött az év hűvösebb szakasza, és ilyenkor bizony egy lelkiismeretes állatgazdi nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy kedvencét a házába s annak melegébe engedje. Mit tehetünk, ha nincs lehetőségünk a kutyát télvíz idején a lakásban tartani?

Ha egy kutyaház építésén gondolkodunk, jól jöhet az udvaron kallódó néhány léc vagy tégla, azonban érdemes a barkácsolást gondos tervezés mellett elkészíteni, az építőanyagokat pedig alaposan megválogatni! Ebben segít a következő kutyaház-építő segédletünk.

Harap utca három alatt

Milyen előnyökkel bír, ha saját magunk építjük meg a kutyaházat?

Először is anyagilag is jobban járunk, mintha egy előre megépített házat vásárolunk: az interneten vásárolható kutyaházak 25-30 ezer forintnál kezdődnek, de akár a 120-150, sőt a 250-300 ezer forintos árat is elérhetik, amennyiben hőlépcsővel vagy infrapanellel alakítják ki a hőszigetelést. A legtöbb bolti kutyaház impregnált fenyőből készül, de a vízálló hatást mi is könnyedén elérhetjük a megfelelő anyagok használatával, ilyenek például különböző fabeeresztő –és faimpregnáló anyagok.

A saját magunk barkácsolta kutyaház több szempontból is teljesen egyénre szabott: egyrészt a kutyánk fajtájához és alkatához igazítható, másrészt saját házunk és háztetőnk színeihez, stílusához és formájához is nagyobb valószínűséggel fog illeszkedni.

Persze az sem elhanyagolható, hogy mekkora örömet okoz saját kézzel megalkotni valami maradandót, mellyel házi kedvencünknek is jót teszünk és még sok éven át gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében.

A kész kutyaház nemcsak télen, de nyáron is kényelmes és kellemes otthon nyújt majd kutyánk számára, hiszen a megfelelő szigeteléssel ellátott kutyaház jobban ellenáll a hőmérséklet-változásnak.

shutterstock_1013869135_1.jpg

Mire ügyeljünk a tervezés során?

A rendszerben való gondolkodás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kutyaházat is az alapoktól építjük fel. Érdemes a talajszinttől magasabbra építkezni a talajmenti fagy vagy az állat által behordott sár miatt. Ehhez mi térköveket ajánlunk, de akár téglákra is felkerülhet az alap.

A ház alapjai, oldalai

A rögzített padlóhoz például faforgácslapot (OSB lap), illetve a ház vázához faléceket (stafni) használhatunk. Érdemes a padlót is szigetelni, hogy elkerüljük a nedvesség beszivárgását. A ház oldalait OSB lappal vagy lambériával fedhetjük. Ha kicsit többet is rászánnánk a kutyaotthonra, a külső burkolást akár hajópadlóval is végezhetjük. A burkolatot minden esetben lássuk el plusz fedőréteggel, impregnálóval.

Ügyeljünk azokra a festékekre és egyéb felületkezelő anyagokra, melyek káros hatással lehetnek kutyánkra (pl. zománcfesték), s csak a teljes száradást követően engedjük új otthonába kedvencünket.

Lapostető, magastető? Mi fedje a kutyaházat?

Ahogyan saját otthonunk esztétikus kialakítását sem bíztuk a véletlenre, úgy házőrzőnk „lakásának” kinézete sem hagyhat minket hidegen, már csak azért sem, mert a kutyalak bizony a mi kertünkben lesz elhelyezve és kinézete az összhatást is befolyásolhatja. Megépítésekor épp ezért bármely tetőformát is választjuk, ügyeljük az ízléses és egyben praktikus, funkcionálisan is megfelelő kivitelezésre.

De milyen formák közül is válasszunk?

  • A nyeregtetős kialakítás – akárcsak egy családi ház esetében – a klasszikus formák kedvelőit nyerheti meg.
  • A féltető esztétikus, modern hatást kelt, és akár anyagspórolási szempontból is előnyös lehet.
  • A lapostetőn melegebb időben - zöldtetős kialakítás esetén - kedvencünk akár kedvére heverészhet, napozhat is.

Mindennek a teteje

A kutyaháztetőnél is mindenképp szükséges a megfelelő vízszigetelés, például bitumenes zsindely felhasználásával. A zsindely több szempontból is jó választás lehet: többféle színben elérhető, emellett könnyen alakítható, bármilyen magastető fedésére alkalmas.

Arra ügyeljünk, hogy tetőnk ebben az esetben legalább 15 fokos legyen. Megfelelő tetőhajlásszög mellett nincs feltétlenül szükség alátétlemezre vagy további előkészítésre, az öntapadós lemezeket megfelelő átfedéssel lefektetjük, majd szegeléssel rögzítjük.

Ha a lapostetős kialakítás mellett döntünk, akkor is minimális, minimum 2,5%-os dőlésszöget zárjon tetőnk, hogy ne állhasson meg rajta a csapadék: ennek fedése történhet OSB lappal, rétegelt lemezzel. A vízszigetelés itt bitumenes vagy PVC lemezekkel oldható meg, de ezek megfelelő alkalmazása már komoly szakértelmet kíván – képzettség nélkül senki ne ragadjon otthon lángolvasztót!

A csináldmagadtól a professzionális kivitelezésig

Barkácstippjeinket érdemes az újrahasznosítás jegyében is megfogadni, hiszen a szomszédok, barátok által feleslegesnek ítélt, maradék építőanyagok jó szolgálatot tehetnek. Így nemcsak spórolhatunk az alapanyagokkal, de környezetnek is jó teszünk, hiszen kevesebb felesleges hulladék képződik.

Szakembereknek a gyártói alkalmazástechnikák forgatását ajánlhatjuk, hiszen a kutyaház is csak egy lakóépület, így igazán szakszerűen csak a kivitelezésre vonatkozó általános ajánlásokat követve készülhet el – legyen szó az alapozásról, alépítményi- és vízszigetelésről, vagy szendvicsszerkezetre épülő hőszigetelésről.

shutterstock_144613232.jpg

Végezetül egy vastag szőnyeget felszögelve a házikó bejáratát szélvédetté, a benti részt egy-két plüssjátékkal barátságosabbá tehetjük. A kényelem érdekében szalmát helyezzünk a kutyaólba, mely allergénmentes, természetes, valamint könnyen cserélhető, amennyiben háziállatunk már elhasználta. A kutya meleg kuckót tud magának kialakítani, s a szőnyeggel ellentétben a szalmában a különböző kártevők sem telepednek meg.

Így lesz nyugodt, boldog álma kutyánknak a boldog tető alatt!

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása