Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. május 19.

Az ingatlanos titkos tippje

Kockaházak egy ingatlanpiaci szakértő szemével

Miért mennek jól a piacon a kockaházak? Hogyan válhat belőlük modern, minimalista otthon? Milyen bővítési lehetőségek lettek népszerűek egykor és ma? Így látja a kockákat az ingatlanos, aki maga is hasonló házban nőtt fel. Tippek és tapasztalatok a szakértőtől.

 joteto_ingatlanos_3.jpg

Az elmúlt években egyre erősödik a Kádár-kockák népszerűsége, nem véletlenül. A vidék lakótelepének is csúfolt egyenházak az évtizedek alatt bizonyították, hogy nagyon is strapabíróak, éppen ezért egy felújításhoz is remek alapot nyújtanak, így nagyobb családnak vagy egyedibb igényeknek is meg tudnak felelni.

A kockaházak eredeti alaprajza is jól hasznosítható, bővítés esetén pedig a lehetőségek tárháza végtelen – most már az interneten ingyenesen is elérhető rengeteg építési terv. Sok helyen a beépíthetőségi mutatók és a tetőszerkezet időszerű korszerűsítése miatt felfelé bővítettek, így, akár 2-3 plusz szobával már nagyobb családnak is megfelelt. Oldalirányú bővítésnél pedig csak a telek szab határt a fantáziánknak.

Kockaházból fiatalos otthon

Napjainkban is sok fiatal vásárol kockaházat: modern, minimalista otthont képzelnek el maguknak, ami ebből a szögletes alapból könnyen kialakítható. A megfelelő külső szigetelés, az új nyílászárók, a modern tető, a korszerű fűtési rendszer akár napelemmel, hőcserélővel, okosotthon-rendszerrel kiegészítve gyakorlatilag hozza egy újonnan épült ház paramétereit, mégis olcsóbb tud maradni.

2019-ben rendezetek meg itthon egy nemzetközi egyetemi versenyt, a Solar Dechatlont, ami a kockaházak korszerűsítéséről, energiahatékonyságának növeléséről szólt. Jó pár házat meg is építettek ezek közül, néhányat szinte nulla energiaigényűre hozva.


Időtálló elemek, ismerős elrendezés

A vásárlók közül szinte mindenki lakott vagy valakije lakott Kádár-kockában, ez adja ennek a típusnak a népszerűségét: az emberek ismerik, tudják milyen benne élni, mozogni, mi-mihez esik közel.

Egy új ház, ha nincsenek ezek az összefüggések végiggondolva, könnyen lesz nehezen lakható vagy éppenséggel túl személyre szabott, ami a következő tulajdonos igényeit nem elégíti már ki.

Illetve, ahogy a régi kőműves szakemberek szokták mondani, „ebbe még biztosan belerakták az anyagot”, míg egy újabb építésnél sokszor előkerül az a dilemma, hogy mi is van a vakolat alatt – vagy hogy ez utóbbi meddig marad fent. A Kádár-kockák kőporos vakolatát például pont az időtállósága miatt szeretik, sok olyan házat látni, amit megfogott az idő szürke pora, mégis karcmentesen állja a próbát.

Az ingatlanos szemüvegén keresztül

Ingatlanos szemmel nézve a nagy számú, alapjaiban hasonló (méretek, szobaszámok, állapot) házak miatt eladásnál pontosan be lehet árazni a várható piaci értéket. Ehhez képest sokkal nehezebb összevetni és felbecsülni a különböző építési módokkal, különböző évtizedekben épült házakat.

Vevői oldalon ugyanez az összehasonlíthatóság megkönnyíti a keresést, hasonló házak esetén egyszerűbb dönteni a külső tényezők figyelembevételével. Ilyen az utcakép, a környék vagy hogy mennyire van közel a boltokhoz, oktatási intézményekhez.

joteto_felujitas_2.jpg

2019-ben például Budapest XVII. kerületében adtunk el egy Kádár-kocka alapokkal rendelkező házat. A korábbi tulajdonos a tető lecserélésével és megemelésével közel megduplázta a hasznos lakóterületet, bár ennek beépítése már nem történt meg akkor. A szerkezet ilyen irányú átalakítása és a klasszikus sátor elrendezés nyeregtetőre cserélése magával hozta, hogy a ház két oldalán óriási fedett teraszok jöhettek létre. A vevő pedig pont ebbe szeretett bele: két kisgyerekkel olyan házat kerestek, amit minimális munkával és költséggel, de mégis a saját igényeik szerint tudnak kialakítani és kényelmes életteret biztosít nekik a következő évtizedekre, akár egy harmadik gyerekkel is.

A tetőteret befejezték, az alsó szinten az szükséges felújításokat megcsinálták, kívülről leszigetelték, és már csak a hintaágy kellett a teraszra a teljes boldogsághoz. Viszont nem kellett terveztetni, engedélyeztetni, szerkezeti átalakítást végezni – minden munka elkészült pár hónapon belül, és költözhettek is be az álomotthonukba.

jona_peter_cikk1_jav-min.jpg

Akik a belvárosból csendesebb helyre szeretnének költözni, biztosan ezt a típust fogják keresni – ennél jobb alapot én sem tudok elképzelni.

Szerző: Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője

A kockaházakban rengeteg lehetőség rejlik ahhoz, hogy modern otthon váljon belőlük – a fent említett csak egy példa erre. Ha kíváncsi vagy még több kockaház történetre, olvasd el esettanulmányainkat, inspirációért pedig kattints a www.kockahazteto.hu oldalra.

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása