Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. május 13.

A pala többé nem para!

Szakértői tanácsok a palatető cseréjére

A kockaházak és nyaralók fedésére korábban előszeretettel használtak palatetőt. Amellett, hogy ezek a tetők már sok helyen idejétmúltak, káros hatásuk lehet az egészségre és környezetre is. De honnan lehet tudni, ha palatetőnk sürgős cserére szorul és mi ilyenkor a teendő? A válaszokban Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere is segítségünkre volt. 

regihaz_joteto_1.jpg

Az azbesztpala a hatvanas években terjedt el Magyarországon; maga az azbeszt egy szálas szerkezetű ásvány, melyet az építőipar mellett járműgyártásban is használnak. A hetvenes évek óta a szórt azbesztet szigetelőanyagként használják többek között panellakásokban is. 

Magyarországon a lakóépületek mintegy 14 százaléka palatetős. Palatetőt találhatunk régi építésű családi házakon – a 800.000 kockaház jelentős is része is eredetileg síkpalával készült –, nyaralókon és egyéb mezőgazdasági épületeken is. 

A palatető a benne található azbeszt nagy szakítószilárdsága ellenére komoly veszélyt jelenthet egészségünkre nézve, ugyanis a sérült azbeszttartalmú pala azbesztszálainak belélegzése hosszú távon komoly egészségügyi gondokat okozhat, ezért a palatető eltávolítása és a tető felújítása nem csak esztétikai és funkcionális szempontok miatt lehet esedékes. A palatető eltávolítását a szakemberek egy előzetes bontási terv alapján végzik el. 

Egy ilyen felújításról olvashatsz korábbi cikkünkben is. 

Abban, hogy tetőnket mikor és milyen fedőanyagra érdemes cserélnünk, illetve a tetőcsere során mi mindenre érdemes figyelnünk, Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere ad tanácsot. 

robi_joteto_4.jpg

Mi jellemző a palára mint fedőanyagra a betoncseréppel összehasonlítva? 

A pala egy vékony, sík tetőfedőanyag, melyet a tetőlécezéshez rögzíteni kell, legtöbb esetben szegezéssel. Vízzárósága alapvetően jó, a rögzítések miatt viharállónak is mondható, de mechanikai behatásokra, például jégesőre sokkal érzékenyebb, nehezebben javítható, kisebb a hő- és a hangcsillapítása, mint a beton tetőcserépnek.  

Az azbeszttartalmú pala bontás után ráadásul veszélyes hulladéknak számít.

Honnan tudom, hogy a palatetőm megérett a cserére?  

Elsősorban onnan tudhatjuk, hogy már beázik a tető vagy vihar, esetleg jégeső után rongálódik meg olyan mértékben a pala, hogy már nem javítható gazdaságosan. 

Jár plusz költséggel a palatető cseréje, igényel a mesterek részéről speciális tudást? 

Ha azbeszttartalmú paláról van szó, annak elszállíttatása sajnos jelentős többletköltséget eredményezhet, de minden más alternatíva, például az elásás súlyos pénzbüntetéssel járó környezetkárosító tevékenység! A szakszerű ártalmatlanításra kínál megoldást a Pala Csere Programunk

Nem szükséges speciális tudás a bontáshoz, de itt is figyelembe kell venni a vonatkozó egészségvédelmi és munkavédelmi előírásokat, melyek azbeszttartalmú pala bontása esetén sokkal szigorúbbak, mint cserépfedés esetén. 

Hogyan döntsem el, hogy ezután milyen fedőanyag kerüljön a házra? 

Érdemes kikérni a tetőfedő szakember tanácsát.  A pala egy könnyű tetőfedőanyag, és a tetőszerkezetet általában nem annak súlyára méretezték; tehát akár nehezebb fedőanyag is felkerülhet, a tömeg nem meghatározó szempont. A sátortetős palafedésű kockaházaknak legtöbbször masszív ácsszerkezete van, ami, ha megfelelő állapotban van – esetleg egy síkolás után –, tetőfólia elhelyezésével, szellőzést biztosító ellenlécekkel és új tetőlécekkel ellátva alkalmas lehet szinte minden cseréptípus fogadására.  A tetőszerkezet minőségét is a tetőfedő, szükség esetén a statikus tudja megállapítani. 

Van-e valamilyen tetőcserép, amit kifejezetten a korábban palával fedett házakra lehet ajánlani? 

A sík megjelenés miatt a sík tetőcserepeket érdemes fontolóra venni, de hullámos profillal is nagyon szép fedéskép érhető el. Ez elsősorban esztétikai kérdés, így a tulajdonos szabadon, ízlése szerint választhat. 

Nézd meg kínálatunkban szereplő sík tetőcserepeinket és a kockaháztetők felújítására is van néhány jó tippünk! 

A palatetők cseréjével járó gondot most levesszük a válladról! A BMI Bramac Pala Csere Programja segítséget nyújt vásárlóinak és partnereinek a palatetők felújítása során keletkező, környezetre ártalmas veszélyes hulladék szakszerű eltávolításában, melyről oldalunkon is tájékozódhatsz. 

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása