Jótető blog

Megoldások pincétől a padlásig
2021. január 28.

Híres filmek, kalandos háztetők - ahol James Bond, Batman és Neo is szétnézett

Ha a tetők nem is főhősként, de a háttérben állandó szereplői a mindennapoknak, és nincs ez máshogy akkor sem, amikor a kanapén ülve megnézünk egy jó filmet, hiszen a képkockákon rendre feltűnnek a háztetők. Hogy az otthonmaradós hétvégekre ne legyen hiány filmötletből, A hetedik sor közepe filmkritikai oldal egyik szerzője, Hujbi válogatott olyan filmeket, amelyeket tetőkön játszódó jeleneteikért is érdemes megnézni. 

Kevés film játszódik teljes hosszában háztetőn, azonban a legkülönfélébb műfajokban szolgál emlékezetes jelenetek helyszínéül. Mit keresnek fent a filmek hősei?  

filmes_joteto_montazs_2.jpg

Általában ide menekülnek az emberek a különböző természeti katasztrófák, földrengés, árvíz, tűz, robbanás, meteor becsapódás, terrortámadás, UFO invázió vagy éppen zombiapokalipszis elől. De a tetőre vonulnak vissza cigi- és/vagy kávészünetre, itt kergetőznek egymással vagy éppen vallanak szerelmet, innen kémlelik az eget, a várost, itt tartják meg a jeles eseményeket, születésnapot, esküvőt, de sokszor itt köszöntik az újév eljövetelét is.  

masnaposok.jpgA teljes jelenetért kattints!

Eredeti lakóhelyére emlékeztetve King Kong is előszeretettel mászik fel ide és a Másnaposok filmekben is többször találja itt magát az előző nap történéseit felidézni képtelen társaság. A Szellemirtók filmekben a legfelső szinteken soha semmi jó nem történik és háztetők nélkül a Bourne, a John Wick és az Elrabolva filmek sem lennének ugyanazok 

Az extrémitások kedvelőinek ajánljuk a parkourt, amelyet David Belle francia kaszkadőr és testvére találtak ki: a sport a különböző nyílászárók, lépcsők és korlátok nem rendeltetésszerű használata mellett a háztetőkön való akrobatikus hajmeresztést is művészi szintre emelik az olyan filmekben, mint például a B13 - A bűnös negyed, vagy annak amerikai változata a Veszélyzóna.

b13_a_bunos_negyed.jpgA teljes jelenetért és a háztetőkért kattints: https://youtu.be/iTvltyl5bBU

A Mátrix háztetős jeleneteiben előbb Morpehus próbálja meg Neo fejébe beleverni az alapokat egy kevésbé jól kivitelezett ugrás erejéig, majd a különleges képességeiről mit sem sejtő kiválasztott iskolázza le az ügynököket a feléje repülő lövedékek elől elhajolva.  Kulisszatitok: a valóságban a jeleneteket zöld háttér előtt forgatták, de nem háztetőn.

matrix.jpgHa kíváncsi vagy, milyen egy zöld hátteres tető, kattints: https://youtu.be/XmXsYfXqJNM

A háztetőn való közös időtöltésre üdítő példa a Szerelemre hangszerelve, melynek feltörekvő zenésze első albumát New York utcáin rögzíti. Az egyik számot egy háztetőn veszik fel, ennek során a szemfülesebbek legalább 8 Oscar-jelölést számolhatnak össze. Keira Knightley nárcisztikus pasiját a Maroon 5 énekes frontembere alakítja.

szerelemre_hangolva.jpg Dallamok a tetőn: https://youtu.be/3euj8m2_pug

James Bond és ellenfelei napi szinten használják a háztetőket menekülési útvonalként, a Skyfallban például Daniel Craig egy motorkerékpárral közlekedik az isztambuli utcák felett. A film végén Bond és Moneypenny ugyancsak egy háztetőn találkoznak, a randevú kimenetelét pedig nem szeretnénk lelőni.

skyfall.jpgKattints a jelenetért!

A Sherlock sorozatban a címadó főhőst legádázabb ellensége, Jim Moriarty próbálja meg lejáratni és öngyilkosságba hajszolni. A második évad zárásában egy kórház tetején találkoznak: a rész zárásakor valószínűleg sok rajongó kapott a szívéhez, amikor Holmes levetette magát a tetőről. Az epizód a Reichenbach-vízesés címet kapta, ami utal az eredeti műre, Sir Arthur Conan Doyle Az utolsó eset című novellájában ugyanis ez a végső összecsapás helyszíne.

sherlock_holmes.jpgKépkockák a tetőről a linken

A remény rabjaiban az elítéltek a tetőn dolgoznak, amikor a kegyetlen fegyőr, hogy az ártatlanul elítélt bankárt megleckéztesse, annak széléig vonszolja. A Tim Robbins alakította Andy Dufresne az életösztöntől vezérelve kivágja magát. Azon túl, hogy hideg sört kortyolgatva aznap már senki nem piszkálja őt és társait, a továbbiakban mindenki máshogy néz rá.

remeny_rabjai.jpgA teljes jelenet a linken: https://youtu.be/njJ41irPjTc

A Batman filmekben a háztető szinte kötelező elem, ám amíg a köpenyes igazságosztó mind gyalogosan, mind pedig járművel otthonosan mozog ebben a magasságban, addig mások leginkább csak lepotyognak innen. Így jár Joker és Maroni is.

batman_1989.JPGHogy potyognak le a rosszfiúk? https://youtu.be/zzcESaZle-c

A függetlenség napja UFO hívőinek az a fixa ideája, hogy az idegenek békés szándékkal jönnek, ezért a házak tetején nagy üdvrivalgással várják őket. A rendkívül látványos jelenetből megtudhatjuk, hogy tévedtek.

a_fuggetlenseg_napja.jpgKattints, ha szeretnéd megtudni, mi is történt: https://youtu.be/wr3J11fbRXk

+1

Budapest belvárosában járva, külföldi ismerőseinknek nyugodtan eldicsekedhetünk azzal, hogy a Kémjátszmában Robert Redford és Brad Pitt éppen egy háztetőn számoltatták el egymást és a vita hevében még egy összecsukható piros kerti szék is lerepült onnan. A Jótető blog egyik előző bejegyzéséből pedig már azt is megtudhatták az olvasók, hogy pontosan hol található ez az épület.

Ahogy összefoglalónkból is látszik, egy tető nemcsak az otthon biztonságát garantálhatja, de megannyi izgalmat és kalandot is rejthet magában. Ahhoz, hogy ez az élmény teljes legyen, az időtálló anyagok elengedhetetlenek. Reméljük, előbbihez gyűjtésünk adott elég ötletet, utóbbihoz pedig ajánljunk a BMI Bramac és a BMI Villas termékkatalógusokat.

HUJBI

Képek forrása: Google, Wikipedia

A feliratkozásod nem sikerült. Kérlek, próbáld meg újra.
Sikeresen feliratkoztál, köszönjük!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És ne maradj le legújabb híreinkről, akcióinkról!

Elfogadom a hírlevelekre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat és hozzájárulok, hogy a BMI e-mailt küldjön nekem a legújabb akciókról, kedvezményekről, hírekről.

süti beállítások módosítása